Dacă te numeri printre turiștii atât de îndrăgostiți de Italia, încât revii aici cu fiecare ocazie de city-break, sigur vei dori să îți petreci și concediul de vară în această țară fermecătoare. Și, pentru că a sosit rândul ei în periplul nostru despre vacanța la Marea Mediterană, vom vorbi astăzi despre cele mai frumoase locuri din Italia în care să îți petreci o săptămână de vis în sezonul cald.

Sardinia

Fotografiile cu Sardinia par întotdeauna realizate în locuri exotice mult mai îndepărtate, precum Insulele Seychelles, datorită plajelor cu nisip alb și culorii apei – verde smarald. Este o insulă muntoasă care te frapează pur și simplu prin mixul natural, care pare neatins de prezența umană – de la păduri luxuriante și chiar arbori seculari, la zone cu desert, porțiuni mlăștinoase ”adjudecate” de căprioare, cai sălbatici și păsări răpitoare, până la peșteri ademenitoare și foarte fotogenice.

Cala Goloritzé este una dintre cele mai faimoase plaje din Italia, situată într-o zonă idilică – la baza unui canion pe coasta nord-estică a Sardiniei. Pe cât este de micuță, pe atât este de frumoasă, cu faleze calcaroase, nisip fin, în culoarea fildeșului, și ape turcoaz. E considerată atât de specială, încât a devenit sit UNESCO în 1995.

O altă plajă extraordinară din Sardinia este Cala di Volpe, situate pe Costa Smeralda, una dintre cele mai frumoase și mai exclusiviste fâșii de coastă de pe tot cuprinsul Italiei. Plaja este cunoscută în special pentru apa care amintește de Insulele Bermude și pentru complexul hotelier Cala di Volpe, care atrage tot mai multe vedete.

Sicilia

Una dintre stațiunile din Sicilia în care merită, fără nicio îndoială, să îți petreci vacanța de vară, este Scala dei Turchi. Plaja de aici, situată sub o faleză stâncoasă lângă localitatea Realmonte, se distinge prin contrastul unic dintre nisipul de culoarea bronzului aprins, apa azurie a mării și griul palid al stâncilor din jur. Zona este cu adevărat una dintre cele mai frumoase minuni naturale ale Italiei.

Un magnet estival pentru familiile și cuplurile din Palermo, stațiunea San Vito lo Capo câștigă din ce în ce mai multă popularitate, în special în rândul proprietarilor și pasionaților de yachturi.  Plaja cu nisip fin și apa limpede ca de cristal se întinde pe câțiva kilometri, fiind dotată cu toate facilitățile necesare.  Are o companie spectaculoasă – solitarul munte Monaco, de care iubitorii de trekking și alpinism nu pot sta departe.

Secolele de influență arabă au lăsat urme pe bucătăria locală – cuscusul, nu pastele, sunt carbohidrații preferați, este până și o sărbătoare dedicată specialităților din cuscus, în septembrie. Poți alege să faci și tururi cu barca, la rezervația naturală Zingaro din apropiere sau la micuțul și pitorescul sat Scopello, al cărui port istoric și a cărui pescărie de ton au fost scenele perfecte pentru câteva filme celebre, precum Ocean’s Twelve.

Puglia

În Puglia, regiunea care formează tocul ”cizmei”, se află unele dintre cele mai bune plaje din Italia continental – o înlănțuire de fâșii naturale de nisip, care mărginesc spre sud orașele istorice Avetrana și Manduria. Pentru nisip alb, apă translucidă și prânzuri relaxate pe plajă, recomandăm satele Punta Prosciutto și Torre Colimena.

Aici vin de obicei în timpul zilei familii din Lecce, Taranto sau Bari, atmosfera fiind foarte destinsă. Orașul din apropiere, Porto Cesareo, se mândrește cu cele mai bune hoteluri.

Poate cea mai frumoasă plajă din Puglia este Baia dei Turchi, adăpostită într-o rezervație naturală, la nord de adorabilul orășel de coastă Otranto. Străjuită de o pădure densă de pini, plaja are o lungime de peste 1 km și cea mai curată apă din Italia.

Toscana

În Viarregio vei găsi unul dintre cele mai clasice locuri pentru o vacanță la mare în stil italian: șiruri ordonate de șezlonguri cu umbrele, nisip îngrijit cu multă atenție, vile în stil Belle Epoque și hoteluri dichisite, care parcă visează la zilele lor de glorie.

Este genul de loc frecventat de aceleași familii de generații întregi, care ocupă aceleași șezlonguri și mănâncă în aceleași restaurant excelente în care se servesc preparate din pește, precum Miro alla Lanterna din port sau elegantul Romano.

Viareggio combină istoria și stilul cu pasiunea specifică zonei Toscana pentru lucrurile care aduc adevărata placere în viață. Punctul de referință în zonă este Grand Hotel Royal, un resort de lux, decorat în stil Art Deco, cu grădină proprie, piscină în aer liber și acces facil către plajă.

Coasta Amalfi

Una dintre multele zone must see din Italia, dar și din lume, este, cu siguranță, Coasta Amalfi, inclusă, desigur, pe lista de monumente UNESCO. Farmecul acestui loc este dat de micile localități colorate, cocoțate pe stâncile vulcanice, precum Positano, Praiano, Furore.

În jurul lui Positano vei găsi cele mai frumoase plaje din Italia. Orăselul este situat pe un versant abrupt deasupra mării. Fă o plimbare de pe plaja principală, Spiaggia Grande, de-a lungul falezei care mărginește lunga și îngusta plajă Spiaggia Fornillo. La Capo di Conca te vei bucura de o priveliște memorabilia asupra mării.

Dacă nu îți place aglomerația în vârf de sezon, îndreaptă-te către Minori sau Maiori, două locații pline de farmec, dar golite de turiști. Un alt loc mai puțin popular, dar la fel de frumos, este Ravello, unde țărmul micuț se bucură din plin de soarele dimineții. De asemenea, pe plaja din Vettica Magiorre vei avea parte de soare toată după-amiaza, spre deosebire de majoritatea plajelor de pe Coasta Amalfi.

Indiferent ce zonă din Italia vei alege pentru o vacanță însorită, cu plajă din plin, vei simți încântarea spiritului local relaxat, plin de stil. Ia și tu o porție de La Dolce Vita, acompaniată de o gelatto autentică, totul pe un fundal cinematografic.