Thailanda este o destinație din ce în ce mai populară în rândul românilor, dar și la nivel mondial. Acest lucru se datorează mai multor factori, printre care plajele impresionante, prețurile mici și mâncarea delicioasă. Dacă ai de gând să pleci într-o călătorie în Thailanda, acest ghid te va ajuta să fii în siguranță și totodată să ai o vacanță pe cinste!

Este important să știi că Thailanda se numără printre țările sigure pentru turiști, așa că nu te expui unor riscuri majore alegând să îți petreci vacanța aici. Însă, la fel ca în orice alt colț al lumii, există și oameni rău intenționați, care îți pot cauza probleme și îți pot distruge vacanța dacă nu ești suficient de vigilent. Iată ce trebuie să faci penru a ține pericolele la distanță în timpul vacanței mult visate!

6 lucruri esențiale pentru vacanța în Thailanda

Ai grijă de bani și documente – la fel ca în orice altă destinație, este important să fii foarte atent și precaut atunci când vine vorba despre bunurile de valoare. Banii și documentele ar trebui să fie întotdeauna la tine sau în seiful de la recepția hotelului în care ești cazat. Nu îți vei ține niciodată banii în rucsacul pe care îl porți în spate, ci în buzunare interioare ale hainelor cu care ești îmbrăcat – în acest fel, te asiguri că le ai întotdeauna asupra ta și nu îți pot fi furate. De asemenea, nu vei lăsa bunuri de valoare în camera de hotel, chiar dacă le ascunzi în bagaje sau în diverse locuri din încăpere. Acestea sunt în siguranță numai la recepția hotelului, în seiful destinat celor cazați.

Scoate treptat banii de pe card astfel încât să ai mereu sume mici la tine, de care te poți lipsi la nevoie. Cardul îl vei ține în alt loc decât în cel în care ții portofelul – poți chiar să îl lași la hotel și să scoți bani o dată la câteva zile.

În ceea ce privește actele de identitate, e bine să ai o copie electronică a acestora pe mail și una salvată în telefon.

Nu te lăsa păcălit – în orice destinație turistică vei găsi speculanți, care vor să păcălească turiștii naivi pentru a câștiga niște bănuți în plus. În general, thailandezii sunt foarte prietenoși și binevoitori, însă nu te lăsa păcălit. Imediat ce ieși din aeroport, o mulțime de șoferi de taxi, conducători de tuk-tuk sau vânzători ambulanți te vor aborda, iar cel mai bine este să îi eviți complet. Nu te angaja într-o discuție cu aceștia, pentru că nu vor decât să te păcălească. Refuză orice cursă gratuită cu tuk-tul-ul, favoruri de orice fel sau cine știe ce ofertă de a vizita vreun centru comercial. Ia un taxi din locurile autorizate, în care șoferii își așteaptă civilizați clienții, iar odată ajuns la hotel apelează la ajutorul celor de acolo pentru a îți comanda taxi, tuk-tuk sau pentru a găsi un ghid autorizat care să te ajute să explorezi Thailanda la prețul corect, nu la un preț de 3 ori mai mare.

Nu discuta despre familia regală – în Thailanda, familia regală este considerată sacră, iar cetățenii acestei țări sunt foarte rigizi, atunci când vine vorba despre acest subiect. Așadar, evită să îți dai cu părerea sau să faci conversație de orice fel în legătură cu familia regală, pentru că vei fi considerat cel puțin nepoliticos. În Thailanda, persoanele care îl insultă pe Rege pot ajunge chiar la închisoare.

Este important de menționat că la cinematograf, înaintea începerii oricărui film, se difuzează câteva imagini cu Regele, iar în timpul acesta toți cei din sală trebuie să se ridice în picioare.

Mănâncă în locurile în care mănâncă și localnicii – alege localurile în care vezi şi localnici, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să stai mai mult timp la coadă.

În Thailanda, cea mai bună mâncare este cea gătită și servită pe stradă, însă pentru a te asigura că faci alegerea potrivită, caută din priviri localnicii și așază-te la aceleași cozi ca ei. În acest fel, ești sigur că mâncarea este proaspătă și că preparatele servite sunt gustoase.

Foto: Pinterest

Dacă nu vezi prețuri afișate, întreabă – în multe baruri nu sunt afișate prețurile, iar când vine nota de plată turiștii au neplăcuta surpriză de a fi nevoiți să plătească o sumă colosală pentru o băutură banală. În aceste locuri, există barmani sau paznici care obligă fără nicio jenă turiștii să plătească sumele exorbitante. Pentru a evita asemenea situații, e bine să întrebi mereu cât costă ce vrei să îți comanzi, dacă prețul nu este deja afișat.

Există și poliția turiștilor, la care poți apela dacă te afli într-o situație de acest gen. Numărul de telefon al departamentului pentru turiști al poliției thailandeze este: 1155.

Nu accepta droguri – în Thailanda se găsesc droguri la orice colț de stradă, mai ales în zonele renumite pentru viața de noapte. Însă asta nu înseamnă că sunt legale – thailandezii au legi foarte stricte atunci când vine vorba despre droguri. Chiar dacă în anul 2017 au renunțat la pedeapsa cu moartea pentru posesia, consumul și traficul de droguri, tot poți să ajungi la închisoare dacă oamenii legii găsesc asupra ta marijuana sau alte droguri. Din cauza birocrației, poți aștepta în închisoare chiar și câțiva ani până să ai parte de un proces.

De ce documente ai nevoie pentru vacanța în Thailanda

Dacă îți planifici o vacanță în Thailanda, trebuie să știi că vei avea nevoie de o viză. Aceasta permite șederea pe teritoriul țării preț de 15 zile și poate fi obținută atât la Ambasada Regatului Thailandei din București, dar și la frontieră, la “Oficiul Emigrări şi Vize Speciale, Diplomaţi şi Visa-On-Arrival”, pe care îl găsești chiar în aeroport.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, pentru a obține viza pentru Thailanda ai nevoie de următoarele documente:

 • pașaport valabil pentru următoarele 6 luni;
 • un formular tip pe care îl vei completa pe loc;
 • o fotografie de 4×6 cm;
 • bilet de avion tur-retur;
 • dovada faptului că ai asupra ta suma de cel puțin 10.000 Baht cash (aproximativ 350 de dolari) – suma poate fi în dolari sau euro;
 • dacă urmează să călătorești cu întreaga familie – soț, soție, copii- trebuie să ai la tine suma minimă de 20.000 Baht (aproximativ 700 de dolari).

De asemenea, se va achita o taxă de viză în valoare de 2.000 Baht.

! Dacă durata șederii este mai mare de 15 zile, viza trebuie obținută din București, de la Ambasada Regatului Thailandei, viza la sosire fiind disponibilă numai pentru cei a căror ședere nu se prelungește pe o perioadă mai mare de două săptămâni.

Zone din Thailanda în care să NU călătorești

Din cauza tensiunilor de natură politică și a demonstrațiilor stradale cu aspect violent, se recomandă evitarea următoarelor provincii din sudul Thailandei:

 • Narathiwat
 • Pattani
 • Songkhala
 • Yala

7 lucruri sigure pe care le poți face în Thailanda

Dacă te preocupă siguranța ta, nu trebuie să renunți la vacanța în Thailanda, ci trebuie să îți orientezi atenția către activități care nu te pun deloc în pericol – iată care sunt acestea:

 • Cazează-te fie la un hotel de încredere, fie închiriază un apartament prin AirBnB. Dacă vrei să stai în gazdă, în casa unor localnici, fă-o prin intermediul Couchsurfing, nu o face pe cont propriu pentru că poate fi riscant.
 • Folosește aplicații precum Uber sau GrabTaxi pentru a circula, dacă vrei să eviți prețurile umflate pe care ți le propun șoferii de taxi. Dacă nu ai internet pe telefon, poți lua în calcul închirierea unei mașini sau închirierea unui taxi pentru întreaga zi, însă prin intermediul celor de la hotelul în care ești cazat, pentru a te asigura că plătești prețul corect.
 • Mergi la spectacole de teatru în Phuket, la cabaret în Pattaya, iar dacă vrei să te bucuri de viața de noapte în siguranță, apelează la firmele care organizează asemenea tururi – exemplu: Hangover Tour.
 • Poți face cumpărături în piețele și târgurile thailandeze, mai ales dacă stăpânești arta negocierii. Atenție însă, nu exagera cu negocierea pentru că s-ar putea să pară că jignești comerciantul dacă faci o ofertă prea mică.
 • Fă excursii de o zi pe insulele din apropiere, vei avea parte de experiențe memorabile.
 • Vizitează sanctuarele și centrele de recuperare pentru elefanții abuzați.
 • Explorează Bangkok-ul pe bicicletă – poți închiria una pentru o zi întreagă și vei putea astfel să explorezi în voie acest oraș.