Îți planifici vacanța în Lisabona? Indiferent de cât de scurtă va fi aceasta, ar fi bine să îți găsești timp să faci aceste 10 lucruri în capitala portugheză.

Lisabona este o destinație ideală atât pentru un city-break, cât și pentru o vacanță lungă, pentru că are o mulțime de oferit. Începând de la obiective turistice de neratat, până la arhitectura orașului și viața de noapte, totul este fermecător în acest oraș.

Întrucât companiile low-cost au zboruri directe pe ruta București-Lisabona, care nu durează mai mult de 5 ore și jumătate, o vacanță în Lisabona a devenit foarte la îndemână.

10 lucruri pe care să le faci în vacanța în Lisabona

  1. Descoperă, la pas, cartierul Alfama

Cartierul Alfama din centrul istoric al Lisabonei poate fi explorat în detaliu pe jos. O plimbare pe străzile pavate ale celei mai vechi zone a orașului îți permite să simți vibrația Lisabonei. Străzile înguste și abrupte oferă un farmec aparte, iar prilveliștea pe care o ai de sus nu se compară cu nimic.

Foto: Pinterest

  1. Vizitează Castelul Sao Jorge

Amplasat în partea de sus a dealurilor din Alfama, Castelul Sao Jorge oferă o vedere de ansamblu asupra orașului, dar și o priveliște de neegalat către râul Tejo. Acest castel a fost ridicat încă din secolul al II-lea î.Hr., fiind construit de către romani, însă sub forma actuală datează din 1940. În incinta castelului sunt o mulțime de atracții, începând de la un muzeu și până la creneluri ori puncte de belvedere.

Foto: Pinterest

  1. Fă o plimbare cu istoricul tram 28

Tramvaiul 28 a devenit imaginea orașului Lisabona, acesta regăsindu-se pe multe suveniruri precum magneții de frigider, brelocurile ori tablourile care se găsesc la tarabe. Acesta străbate cartierele Alfama, Baixa și Chiado, făcând un tur al celor mai turistice zone din centrul Lisabonei.

Ceea ce este cu adevărat deosebit la tramvaiul 28 este că păstrează până în cele mai mici detalii designul tramvaielor electrice care au fost introduse în anul 1930 în capitala portugheză.

Foto: Pinterest

  1. Bucură-te de o urcare/ coborâre cu funicularul

Lisabona a fost construită pe dealuri, de aceea orașul este împânzit, în zona centrală, de o serie de funiculare care permiteau pe vremuri locuitorilor să transporte greutățile de la vale la deal, în cartierele de sus. În zilele noastre, funicularele sunt folosite pentru a bucura turiștii, impresionați de călătoria cu funicularul care datează de la 1800. Imediat ce te așezi pe scaunul tău, fii foarte atent la ce se întâmplă și bucură-te din plin de călătorie pentru că aceasta nu va dura mai mult decât câteva minute.

Foto: Pinterest

  1. Descoperă Turnul Belem

Dacă te îndepărtezi de centrul orașului, vei descoperi un alt simbol al Lisabonei: Turnul Belem. Această fortificație veche din secolul al XVI-lea servea ca punct de îmbarcare și debarcare pentru exploratorii portughezi dornici să descopere lumea. Turnul poate fi vizitat și în interior, iar pentru a evita cozile poți să achiziționezi biletele online.

Foto: Pinterest

  1. Vizitează Mănăstirea Jeronimos

Unul dintre cele mai impresionante locașuri de cult din capitala portugheză, Mănăstirea Jeronimos a fost construită în anul 1502, din ordinul Regelui Manuel I. Această mănăstire se află în apropierea Turnului Belem, deci e indicat să le vizitezi în aceeași zi. Poți ajunge aici atât cu mijloacele de trasport în comun, cât și cu celebrul autobuz turistic – mănăstirea se află chiar la capătul liniei acestui autobuz, în ultima stație. Mănăstirea Jeronimos găzduiește mormintele lui Vasco da Gama și Luis de Camoes.

Foto: Pinterest

  1. Savurează pasteis de nata direct din renumita patiserie Pasteis de Belem

Dacă tot ajungi în zona Turnului Belem și a Mănăstirii Jeronimos, ar fi păcat să nu te bucuri de desertul tradițional portughez – pasteis de nata, preparat în Pasteis de Belem, patiseria cu tradiție care funcționează din anul 1837. Rețeta nu a fost deloc schimbată de-a lungul anilor, iar portughezii susțin că este cea originală.

Foto: Pinterest

  1. Descoperă plajele din Cascais și Estoril

Aceste două stațiuni balneoclimaterice se află în zona de periferie a Lisabonei și sunt ușor accesibile – poți lua trenul din centrul orașului și, după o scurtă călătorie pe malul Oceanului, vei ajunge în cele două stațiuni. Plajele, parcurile deosebite, străzile pavate și arhitectura clădirilor oferă acestor două orașe un iz aparte, care îi cucerește pe turiști.

Foto: Pinterest

  1. Fă o excursie în Sintra

Sintra este un mic orașel de munte amplasat la nu mai mult de 25 de kilometri de Lisabona. Cu toate că este în afara capitalei, mulți turiști includ Sintra în intinerariul de vacanță, întrucât este foarte generos în ceea ce privește obiectivele turstice și priveliștile oferite.

Din centrul orașului Sintra, trebuie să urci către Castelul Maurilor și Palatul Pena – ambele obiective turistice pe care sigur nu vrei să le ratezi. Dacă nu ai o condiție fizică de invidiat ori, pur și simplu nu vrei să pierzi timpul pe drum, poți închiria un scuter ori poți merge cu tuk-tuk-ul până sus.

Foto: Pinterest

  1. Bucură-te de viața de noapte din Bairro Alto

Bairro Alto este centrul distracției din Lisabona. Aici găsești cafenele, restaurante, baruri și localuri în care se cântă fado – orice gusturi ai avea, vei găsi un local pe placul tău.

Foto: Pinterest

Indiferent de activitățile pe care le vei avea, vacanța în Lisabona va fi, în mod cert, una memorabilă. Ia-ți la tine o baterie externă, pentru că vei face atât de multe fotografii încât vei rămâne rapid fără baterie la telefon.