Vacanța de vară la Marea Mediterană este subiectul acestui ghid-serial pe care astăzi îl continuăm cu o țară bogată în plaje cu deschidere la cea mai impresionantă mare aflată pe continentul european. Este vorba despre Turcia, un melanj cultural în care influențele europene se împletesc cu cele orientale, dând naștere unui loc ce merită trecut pe lista țărilor obligatoriu de vizitat în vacanța de vară.

Chiar dacă privești Turcia ca pe o barieră sau un pod între Europa și Asia, datorită poziționării geografice unice pe care o are, nu există nicio îndoială cu privire la potențialul turistic imens pe care această țară îl deține. Foarte mulți oameni vizitează Turcia pentru Istanbul, Cappadocia, Efes, sau izvoarele termale de la Pamukkale, însă puțini turiști au cunoștință de faptul că Turcia este casa Coastei de Turcoaz.

Coasta mediteraneeană a Turciei mai este cunoscută și sub denumirea de Coasta Turcoaz, datorită plajelor cu ape strălucitoare și cristaline în care cerul se reflectă ca într-o oglindă. Turcia are 383 de plaje marcate cu steagul albastru, transformând-o în cea de-a treia țară din lume cu plaje acreditate.

Fără alte introduceri, iată de ce stațiuni și plaje renumite te poți bucura în sejurul tău de vară în Turcia:

1. Antalya. Este cel mai mare oraș din Turcia și poarta de acces către Riviera Turcească. Dacă scopul tău este să petreci o vacanță de vară la piscină și să te bucuri de o plajă mediteraneeană tradițională, dar și să ai acces ușor la magazine pentru cumpărături și viața de noapte, Antalya este destinația perfectă pentru a deschide lista de locuri de vizitat în Turcia.

În cartierul vechi de aici găsești multe baruri, cluburi și restaurante, iar în suburbii ai la îndemână mall-uri impresionante, cu cinematografe și magazine în care poți găsi suveniruri demne de luat acasă. Antalya găzduiește multe festivaluri renumite de film și pian, fiind un loc în care poți asculta melodii clasice, poți merge la operă sau la balet.  De trecut pe lista obiectivelor turistice de vizitat în Antalya sunt și: Muzeul Antalya, Muzeul jucăriilor, Muzeul Kaleici, Poarta lui Hadrian, Moscheea Iskele, Parcul Karaalioglu.

Tot în Antalya poți vizita plaja Konyaalti, care are tot ceea ce ți-ai putea dori: imobiliare prestigioase amplasate la malul mării, este aproape de hoteluri de top și restaurante, iar până la un aeroport internațional faci în jur de 25 de minute.

2. Bodrum. Reședința celei de-a șaptea minuni a lumii, Mausoleul din Halicarnas, Bodrum este și un important centru comercial datorită portului pe care îl adăpostește. Se spune că aici s-a născut Herodot, părintele istoriei.

Castelul Bodrum găzduiește, de asemenea, Muzeul de Arheologie Subacvatică, unde te poți bucura de priveliștea celor mai interesante artefacte din zonă. Oprește-te să vizitezi și Mausoleul din Bodrum, iar dacă ești în căutarea unor plaje unde să petreci câteva ore relaxante în bătaia soarelui, îți recomandăm să le vizitezi pe următoarele: Kargı, Akyarlar, Gümüşlük sau Ilgın Cove.

3. Laguna Oludeniz. Este o locație înconjurată de sate pitorești, cu o faună marină bogată și peșteri de mici adâncimi. Dacă ești un împătimit al sporturilor marine, iată un loc perfect pentru tine. Parcul Național Kirdak trebuie și el pus pe lista obiectivelor de vizitat ale acestei stațiuni.

4. Kusadasi. Cele mai importante obiective turistice pe care le poți vizita aici sunt: Insula Porumbeilor, Moscheea Kaleici Camii, zidurile vechi ale orașului și numeroasele Aqua Park-uri care te vor ține în mișcare pe toată durata vacanței tale în Turcia. La 12 km. distanță ai satul tradițional Kirazli, al cărui tur îl poți face în decurs de câteva ore. Plaja doamnelor și Castelul Kadikalesi sunt alte obiective turistice importante ale zonei Kusadasi pe care te sfătuim să nu le ratezi.

5. Side. Aflată în apropierea Antalyei, această stațiune turistică din Turcia are plaje întinse cu ieșire la mare, zone verzi în care te poți adăposti de soare și multe ruine pe care le poți vizita și din care poți descoperi frânturi importante din istoria Turciei. Adaugă pe lista obiectivelor de vizitat aici și: centrul vechi, Poarta Vespasiană și Templul lui Apollo.

6. Kemer. Zona Olimp, Parcul Eco și Cele Trei Insule transformă Kemer într-o destinație turistică ideală pentru vacanțele de vară liniștite și relaxante. Intimitatea și distracția își dau întâlnire în această stațiune din Turcia care aparține tot de Antalya.

7. Marmaris. Legenda sultanului Suleyman Magnificul, golful înconjurat de pini sau punctul de întâlnire al apelor din Marea Egee și Marea Mediterană – iată câteva motive la care ne putem gândi pentru a justifica interesul și atracția turiștilor pentru stațiunea Marmaris din Turcia. Viața de noapte și modernismul se îmbină perfect în această locație, la fel și nenumăratele posibilități de distracție, alături de frumusețile naturale ale acestui oraș-port.

8. Fethiye. La 135 de km. distanță de Marmaris se află o stațiune plină de restaurante pe malul mării, cu un port activ în care iaht-urile elegante conviețuiesc alături de navele simple și bărcile de pescuit ale locuitorilor. Plaja Calis de aici este plină de viață, constituind un loc de întâlnire excelent pentru iubitorii de soare, cumpărături și vacanțe de vară petrecute în Turcia. Tot în zona Fethiye te poți bucura și de Valea Fluturilor, casă a sute de specii de fluturi, unele inclusiv pe cale de dispariție.

Turcia are unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa pe care le poți vizita pe timpul verii. De la nisipurile galbene ale plajei Calis, aflată în apropierea Fethyie, la populara plajă Lara din Antalya, îți poți petrece vacanța de vară bucurându-te de soarele mediteraneean și țărmurile încântătoare.

Dincolo de plajele frumoase și curate ale Turciei, vei descoperi și spații verzi surprinzătoare. Dacă nu ai mai fost niciodată aici până acum, vei rămâne surprins de cât de verde și muntoasă poate fi Turcia, pe alocuri. Vremea în Turcia este ideală pentru vacanțele de vară. Pe coasta Mării Mediterane și a Mării Egee, temperaturile ajung până la 30 de grade în acest sezon. Însă, pe lângă atracțiile turistice populare pe care această țară le are, Turcia încă rămâne fidelă rădăcinilor sale istorice.

Indiferent că vei călători împreună cu jumătatea ta, familia sau doar prietenii, în Turcia știi că poți avea parte de experiențe de neuitat și distracție non-stop.