Îți dorești o vacanță de vară cu ape albastre în Europa? Cu plajele sale însorite, dealurile stâncoase și arhitectura veche, Marea Mediterană ocupă primul loc în minte atunci când te gândești la posibile destinații turistice spre care să zbori în concediu sau în vacanță. Coasta mediteraneană adăpostește unele dintre cele mai frumoase peisaje, insule și orașe din lume. Te poți convinge de asta vizitând pe rând toate țările din Europa care au deschidere la ea.

În articolele precedente, am vorbit despre cele mai frumoase insule din Grecia și stațiuni din Cipru. Astăzi ne îndreptăm atenția asupra Spaniei, o altă țară cu deschidere la Marea Mediterană care îți poate garanta o vacanță de vară greu spre imposibil de uitat.

În Spania, plaja este principala atracție, mai ales dacă vorbim despre cele amplasate pe coasta de est și de sud. În schimb, dacă preferi vremea mai răcoroasă, îți recomandăm să mergi în nordul Spaniei. În orice caz, această țară are kilometri întregi de plaje însorite la care te poți relaxa pe nisip și mici orașe montane care îți permit să mergi în drumeții pe dealuri și munți.

Te întrebi de unde poți începe aventura verii tale într-o țară atât de vastă precum Spania? Iată câteva recomandări de plaje și stațiuni turistice din Spania care îți vor tăia respirația:

 1. Palma de Mallorca. Este cea mai mare colecție de insule situate în largul coastei de est a Spaniei. Mallorca îți oferă plaje de vis mari, precum Playa de Muro, dar și mai mici, precum Cala Llombards, unele dintre ele fiind înconjurate de sate medievale pitorești sau de lanțul montan Serra de Tramuntana. Acest lanț montan este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Tot în Palma de Mallorca poți vizita marea catedrală Palma Le Seu și centrul vechi din Alcúdia. Fotografiază-te pe iaht în capitala Palma De Mallorca, vizitează magazine chic din care să alegi suveniruri pentru cei dragi sau gustă din bucătăria baleară: salata de gutui cu brânză de capră sau carnea de vițel în caserole a bucătarului local Andreu Genestra.

Rezervă-ți o zi pentru a explora Porto Cristo de pe coasta de est a insulei, pentru a vedea una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din Mallorca: Cuevas del Drach sau „Peșterile Dragonului”. Vei avea de explorat stalactite și stalagmite unice, te vei plimba cu barca pe un lac subteran sau vei asculta un concert la vioară tot în subteran.

 1. Ibiza. Dacă zilele scăldate în soare petrecute pe plajă sau pe bărcile cu motor și nopțile lungi în care te dezlănțui pe ritmul muzicii techno sunt idealul tău în materie de vacanțe de vară, atunci Ibiza este locația perfectă pentru tine. Cunoscută pentru apele sale turcoaz și luxoasa viață de noapte, insula Ibiza este localizată în largul coastei estice a Spaniei. Această insulă baleară are un spirit unic și oferă priveliști exclusiviste asupra coastei mediteraneene.

După o zi petrecută pe nisipul plajelor însorite, iubitorii de petreceri pot dansa în cluburile de noapte din Ibiza Town și Sant Antoni de Portmany. Dacă ești o fire mai liniștită, care preferă o atmosferă mai intimă, te poți îndrepta către Santa Eulalia, Es Caná sau Portinatx.

Dar Ibiza nu se rezumă doar la colecții de cluburi de noapte sau plaje luxoase. Pășunile acoperite de pini ascund sate interesante de vizitat, golfurile izolate adăpostesc plaje prietenoase, în care poți veni cu întreaga familie, iar vânzătorii de mărfuri și restaurantele locale cu mâncare tradițională specifică insulelor Baleare îți pot servi totul, de la haine și obiecte din piele, până la uleiul de măsline găsit în piețele locale.

 1. Costa Brava. Dacă vrei să aduci la un loc muntele și marea, Costa Brava este destinația din Spania unde vei avea parte de ambele. Situată în provincia Girona, din nord-estul Cataloniei, Costa Brava lasă la vedere golfuri pitorești, plaje de vis și stațiuni turistice pe care merită să le vizitezi. Cele mai cunoscute stațiuni turistice din Costa Brava sunt: Lloret de Mar, Santa Susana, Blanes, Malgrat de Mar, Palamos, Tossa de Mar, Rosos, Pineda de Mar.

Lloret de Mar se află în nordul Barcelonei, iar dacă decizi să-ți rezervi o zi din vacanță doar pentru ea, îți recomandăm să vizitezi promenada, centrul vechi și Parcul Acvatic. Tot aici poți avea parte de o viață de noapte intensă și agitată în perioada verii.

 1. Costa del Sol. Cu mai bine de 325 de zile însorite pe an, Coasta Soarelui din Spania este o destinație turistică excelentă în cea mai mare parte din an. În plus față de localnicii pașnici și prietenoși, delicatesele culinare excepționale și cultura bogată, Costa del Sol se bucură de mulți turiști anual mai ales datorită plajelor cu deschidere la Marea Mediterană.

Costa del Sol se întinde pe circa 161 de km și are în palmares în jur de 125 de plaje, toate reprezentând destinații perfecte pentru vacanțele de vară. Dacă îți este greu să te decizi pentru care dintre plajele însorite de aici să optezi, pornim lista recomandărilor noastre de la cele mai cunoscute plaje de pe Costa del Sol, care sunt: Lagos, El Canuelo, Cabopino, El Chorrillo, Torre del Mar, El Playazo, Valle Niza, Wilches, La Caleta.

Playa de Cabopino este o destinație turistică perfectă pentru familii, cu ape curate și liniștite, nisip fin și baruri plus restaurante care se întind de-a lungul celor 1,500 de metri de plajă.

La circa 40 de km. distanță de Malaga se află plaja Torre del Mar, unde poți veni direct echipat pentru sporturi de apă. Această plajă este potrivită și pentru familiile cu copii. În barurile și restaurantele de-a lungul plajei, se cântă mai mereu muzică flamingo.

Plaja El Canuelo este mai departe de oraș, ceea ce înseamnă că este mai silențioasă. Așadar, dacă ești în căutarea unui loc departe de zgomotul mulțimii, te poți orienta spre această destinație turistică din Spania. Plaja El Canuelo are aproximativ 1 km. lungime, iar nisipul de aici este gri.

Ce alte plaje cu deschidere la Marea Mediterană mai poți vizita în Spania? Adaugă-le pe listă și pe acestea:

 1. Costa Blanca
 2. Costa Tropical
 3. Costa del Maresme
 4. Costa Dorada
 5. Costa de Valencia
 6. Costa Calida
 7. Costa de Almeria
 8. Costa de Garraf
 9. Costa del Azahar

BONUS: Dacă tot ai decis să-ți petreci vacanța de vară în Spania, nu trece cu vederea și Insulele Canare. Nu e greșit să le consideri paradisul tropical al Spaniei. Localizate în nordul Oceanului Atlantic și lângă coasta de sud-vest a Morocco, toate cele 7 insule din acest arhipelag au plaje tropicale cu ape care vibrează de un albastru limpede precum cristalul, de care-ți va veni greu să te desparți la final de zi. Vizitează Playa de Maspalomas sau Gran Canaria, explorează parcurile naționale ale insulelor și nu uita să îți rezervi o zi sau două pentru a explora Tenerife și Lanzarote.

Așadar, cu care dintre aceste plaje și stațiuni turistice începi și închizi turul tău în jurul coastei mediteraneene din Spania?