Croația este tărâmul celor 1,000 de insule, un adevărat paradis pentru navigație. Expediția în jurul Mării Mediterane nu ar putea fi completă fără a aminti de gama bogată de insule cu atracții și obiective turistice spectaculoase, pe care și această țară le are.

Insula Cres de aici este pe locul 20 în topul celor mai mari insule din Marea Mediterană. Să te plimbi într-o barcă cu pânze de-a lungul coastei Croației este o experiență cu adevărat fermecătoare, întrucât ai ocazia să îți răsfeți privirile cu sate tipic venețiene, cu turnuri ce adăpostesc clopote vechi, cetăți medievale, taverne originale și unele dintre cele mai adorabile plaje de la Marea Mediterană.

Insulele Croației îți oferă totul, de la parcuri naționale în care să te plimbi cu orele, la plaje nudiste, petreceri pe pontoane care durează 24 de ore și insule cu dimensiuni și personalități diferite, marcate de atracții turistice populare și priveliști inedite. Iată insulele din Croația pe care nu trebuie să le ratezi în vacanța ta la Marea Mediterană:

  1. Insula VIS. Este cea mai îndepărtată de insulele Dalmate. În anii 90, a servit drept bază militară pentru Armata Națională Iugoslavă, nefiind permise vizitele turistice. Acest fapt a favorizat dezvoltarea unei insule misterioase, pe care turiștii internaționali abia acum o descoperă.

Mărginită de orașul Vis la nord-est și Komiza la sud-vest, insula VIS are o frumusețe rudimentară și este autentică prin țărmurile abrupte, fructele de mare proaspete, numai bune de consumat și atmosfera relaxantă pe care o afișează. Tot aici ai ocazia să guști din vinul autohton numit vugaza, foarte apreciat în Croația.

Plajele de aici sunt fie mici și izolate, fie mari, aglomerate și pline cu nisip fin. La sud de orașul Komiza vei găsi plaja Kamenica, o combinație interesantă între nisip și pietricele. Dacă mergi și mai mult înspre sud, vei descoperi o plajă pentru nudiști, cu locuri izolate în care poți înota. Tot în apropiere de orașul Komiza, te poți bronza la soare de pe plajele Lučica, Jurkovica, Uvala Pod Gospu și Bjažićevo.

Mai departe de oraș, plajele sunt accesibile doar cu barca, mașina sau motocicleta, iar un exemplu ilustru de plajă cu priveliști incredibile este Srebrena.

Plaja Stiniva, deși ferită la vedere de niște stânci, este un alt loc interesant de vizitat aici. Să nu uităm de peștera Blue Grotto de pe insula Bisevo, care este iluminată natural din adâncul apei, ceea ce o face să capete o strălucire hipnotizantă în unele momente.

  1. Insula HVAR. Este o combinație de dealuri luxuriante, plaje fantastice, străzi medievale vechi, la care se adaugă o viață de noapte agitată. Toate acestea transformă insula HVAR într-una dintre cele mai vizitate de pe coasta Croației.

Aici, verile sunt calde, cu multe grade la soare, iar deseori turișii străini se referă la insulă cu numele de „noul St. Tropez”. Orașul Hvar este cel mai frumos punct turistic al insulei. Cel mai vechi sat de aici se numește Stari Grad, un loc în care trebuie neapărat să ajungi și tu. Îți recomandăm să vizitezi și satul Jelsa, care este în apropiere de primul.

O scurtă plimbare pe străzile medievale ale acestei insule îți vor scoate în cale fortificații impozante, care atestă istoria antică a acestui loc. Dacă ești fanul aventurilor, îți recomandăm să iei un taxi până la arhipelagul Pakleni de lângă orașul Hvar sau să pornești într-o plimbare pe stâncile din sud, pentru un prânz delicios la o vinărie locală.

  1. Insula MLJET. Situată pe coasta sudică a Croației, este poate una dintre cele mai verzi insule de aici, pe care s-au răspândit păduri dense, câmpuri, pășuni și sate mici.

În capătul nord-vestic al insulei, se află Parcul Național Mljet, care adăpostește în interiorul său două lacuri sărate: Veliko și Malo Jezero. În mijlocul lacului Veliko se află o insulă mică, pe care se înalță trufașă o construcție mare: o fostă mănăstire benedictină, care a fost transformată într-un restaurant.

  1. Insula CRES. Este o insulă croată arhetipală, cu dealurile sale nordice înghițite de pădurile de stejari. De-a lungul coastei, stâncile servesc drept străjerii orașelor și satelor din împrejurimi. Acest colț de rai din Croația este faimos pentru populația de grifoni.

Printre cele mai notabile atracții turistice din Cres se numără lacul Vrana. Această insulă este populară pentru sporturile de apă, scuba diving și oportunitățile de drumeții pe care le oferă.

  1. Insula BRAC. Recunoscută pentru dealurile sale, golfurile izolate, apele cristaline și copacii de pin și smochini, insula Brac deține cel mai înalt munte din zonă, care se numește Vidova Gora. Pe lista obiectivelor turistice de vizitat aici se află și Peștera Dragonului, amplasată spre capătul sudic al insulei.

Există și un muzeu mare, în satul Škrip, în care îți recomandăm să te aventurezi preț de câteva ore. Apoi, te poți relaxa o după-amiază întreagă pe frumoasa plajă Zlatni Rat. Cele mai populare activități de care te poți bucura pe insula Brac sunt windsurfing-ul, scufundările, kite surfing și vizitarea numeroaselor golfuri retrase și a plajelor cu pietriș. Insula Brac este, în principiu, uscată și stâncoasă, și mai puțin vizitată decât vecinele sale, Hvar și Korcula.

Chiar dacă litoralul Croației este principalul punct de interes al turiștilor străini, nu ar trebui să ignori nici potențialul de care îl deține țărmul continental al acestei țări. Ca atare, îți sugerăm să completezi lista locurilor de vizitat în Croația și cu următoarele orașe și obiective turistice de vizitat:

  • Dubrovnik. Este vedeta Croației, un oraș medieval în care au fost filmate și câteva secvențe din popularul serial Game of Thrones. Orașul Dubrovnik se mândrește cu monumente culturale, precum Palatul Rectorului, Columna lui Orlandă sau Cetatea Sv. Ivan. Promenada Stradun are tot ceea ce își poate dori un turist: restaurante numeroase, magazine cu suveniruri și cluburi în care să petreci până dimineața. Tot aici vei regăsi și Fântâna lui Neptun, protejată de statuile unor nimfe.
  • Split. Acest oraș este un centru istoric în care vei regăsi multiple arhitecturi gotice și renascentiste. Principalul obiectiv turistic de aici este Palatul lui Dioclețian, unul dintre cele mai bine conservate monumente romane, ce datează cu peste 2.000 de ani în urmă.
  • Parcul Național Lacurile Plitvice. Aici vei descoperi nu mai puțin de 16 lacuri conectate între ele prin niște poduri de lemn, o vegetație luxuriantă și cascade care îți taie respirația. Culoarea apelor repezi de aici variază de la turcoaz și verde la gri, datorită rocilor aflate la fundul bazinelor.

Vacanța de vară la Marea Mediterană petrecută pe țărmul Croației cu siguranță se va lăsa cu fotografii demne de pus în ramă, nu doar pe rețelele de socializare, cu o experiență culturală mai bogată și o dorință acerbă de a te reîntoarce aici cu prima ocazie de concediu pe care o vei avea.