Odată cu venirea primăverii, ne gândim, deja, la vacanța de Paște 2021. Descoperă cinci recomandări de mănăstiri de poveste, cu istorie aparte și din zone încărcate de tradiție, în care poți participa la slujba de Înviere.

De cele mai multe ori, turiștii își aleg destinația pentru vacanța de Paște și merg la slujba de Înviere la cea mai apropiată biserică ori mănăstire din zonă. Îți propunem, însă, să procedezi invers de această dată – alege mai întâi biserica, iar abia apoi caută un loc de cazare pe placul tău și al familiei ori grupului de prieteni. Iată 5 mănăstiri pe care ar trebui să le iei în calcul pentru vacanța de Paște 2021, întrucât sunt de o frumusețe aparte!

Vacanța de Paște 2021 – 5 recomandări pentru slujba de Înviere

  1. Mănăstirea Neamț

manastire_neamt

Foto: Instagram

Mănăstirea Neamț este specială din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este cel mai vechi așezământ monahal din întreaga regiune a Moldovei. În al doilea rând, este și cel mai mare. Este declarată monument istoric și prima atestare documentară datează din anul 1407. Una dintre cele două biserici care se află la acest moment în incinta mănăstirii a fost ctitorită de Ștefan cel Mare la sfârșit de veac al XV-lea.

Un alt lucru care face această mănăstire specială constă în faptul că găzduiește o icoană a Maicii Domnului pictată în anul 665, care provine din Israel și despre care se spune că este făcătoare de minuni. Trebuie menționat și faptul că Mănăstirea Neamț se bucură și de cea mai mare și veche bibliotecă mănăstirească, întrucât deține 18.000 de volume.

Slujbele din perioada pascală au un farmec aparte la Mănăstirea Neamț așa că poți lua în calcul zona Moldovei pentru vacanța de Paște. În aceeași comună cu mănăstirea, adică în Vânători-Neamț, vei găsi și o rezervație de zimbri, dar și Casa Memorială Mihail Sadoveanu. Aici și-a petrecut marele scriitor ultimele zile din viață.

  1. Mănăstirea Voroneț

manastire_voronet

Foto: Instagram

Sărbătorile se simt altfel în Bucovina. Aici tradițiile sunt respectate întocmai, nu există abateri, de aceea turiștii probabil că preferă această zonă mai ales de Paște sau Crăciun.

Ștefan cel Mare a fost cel care a ctitorit și Mănăstirea Voroneț – biserica a fost ridicată în anul 1488, iar construcția ei a fost extrem de rapidă, durând nu mai mult de 3 luni și 3 săptămâni. Biserica și-a păstrat aproape în totalitate forma inițială, ceea ce este cu adevărat uimitor. Bineînțeles, trebuie să menționăm și celebrele picturi în tonuri de “albastru de Voroneț”, care au făcut această mănăstire cunoscută în toată lumea. Pictura exterioară despre care vorbim a fost realizată în timpul domniei lui Petru Rareș.

Dacă alegi să petreci Paștele în Bucovina, vei avea parte de liniște, tradiții și o slujbă de Înviere memorabilă.

  1. Mănăstirea Bârsana

manastire_barsana

Foto: Instagram

Emblematică pentru Maramureș, Mănăstirea Bârsana este încărcată de istorie. Atestată documentar din anul 1390, această mănăstire de pe Valea Izei atrage mulți turiști, mai cu seamă în perioada sărbătorilor pascale și nu este de mirare. Peisajele maramureșene, sătenii care încă îmbracă straiele tradiționale pentru a participa la slujbele din biserică, simplitatea construcțiilor din lemn – toate aceste elemente creează o atmosferă feerică, la care cu toții tânjim.

Dacă ajungi de Paște în Maramureș, asigură-te că îți faci timp să vizitezi și:

  • Cimitirul Vesel de la Săpânța;
  • Cascada Cailor;
  • Valea Vaserului cu mocănița;
  • Închisoarea de la Sighet;
  • Lacul Bodi.
  1. Mănăstirea Cozia

manastire_cozia

Foto: Instagram

Biserica din incinta Mănăstirii Cozia este, de asemenea, una frumoasă, amplasată într-un cadru idilic, pe malul drept al râului Olt. Această biserică a fost construită din piatră albă pe timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, între 1387 – 1391. Seamănă foarte mult cu biserica sârbească din Krusevac, fiind ridicată după aceleași planuri.

Dacă ajungi la Mănăstirea Cozia, ar fi păcat să nu vizitezi și muzeul din incinta sa, care se mândrește cu o colecție impresionantă de monede, obiecte de cult, dar și tipărituri vechi, cum ar fi Epitaful din 1396 ori Evanghelia din anul 1644, tipărită de mitropolitul Varlaam al Moldovei.

Dacă vrei să participi la slujbele pascale la Mănăstirea Cozia, te poți caza în stațiunea balneară Călimănești, care se află la 3 km distanță.

  1. Mănăstirea Râmeț

manastirea_ramet

Foto: Instagram

Această mănăstire este una dintre cele mai vechi din Transilvania. Amplasată în inima Munților Trascău, în apropierea râului Geoagiu, mănăstirea cuprinde atât biserica veche, cât și pe cea nouă, care poartă hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Istoria acestei mănăstiri a fost una zbuciumată – a fost ctitorită în anul 1214, în anul 1762 a fost lovită cu tunurile, apoi refăcută și distrusă iar în 1785 de armata imperială habsburgică. În anul 1826 așezământul devine biserică de mir, iar apoi, la 1932, redevine iar mănăstire, pentru ca în anul 1960 să fie desființată de regimul comunist și transformată în cabană turistică. Abia în 1982 redevine mănăstire.

Dacă alegi să petreci Paștele în această zonă, este bine să știi că te poți caza chiar în incinta mănăstirii, dacă te hotărăști din timp și faci o rezervare. Dacă nu, există cabane și pensiuni în zonă, așa că ai de unde să alegi.

Oriunde ai alege să pleci în vacanța de Paște anul acesta, trebuie să ții cont de faptul că restricțiile impuse în vederea limitării transmiterii comunitare a Covid-19 îți pot da planurile peste cap. Așadar, discută cu agenția turistică ori cu cei de la unitatea de cazare aleasă despre politica de anulare în cazul unor restricții care te-ar putea împiedica să călătorești.