Vacanța de Paște 2020 se apropie cu pași repezi, iar dacă nu ți-ai făcut încă planurile, ar trebui, altfel riști să nu mai găsești nimic disponibil.

Paștele pică anul acesta în 19 aprilie, dar Vinerea Mare (17 aprilie) și a doua zi de Paște sunt libere prin lege, ceea ce înseamnă că vacanța de Paște va începe pe în 17 aprilie și se va încheia în 20. Așadar, ai 4 zile la dispoziție pentru a organiza o mini-vacanță. Dacă ți se par insuficiente, poți prelungi această vacanță cu câteva zile de concediu.

Având în vedere epidemia cu noul virus coronavirus, a cărei evoluție nu o putem intui, este recomandat să îți organizezi vacanța de Paște de anul acesta în România, astfel încât să nu riști să plătești biletele de avion și cazarea și să fii în imposibilitatea de a călători. Bineînțeles, până atunci este posibil ca toată această criză să fie o simplă amintire, însă dacă nu ești genul care să își asume riscuri, mai bine mergi la sigur cu o vacanță 100% românească.

Destinații pentru vacanța de Paște 2020

  1. Bucovina 

Foto: Instagram

Nu este loc mai potrivit pentru petrecerea vacanței de Paște decât Bucovina, tărâm al mănăstirilor și loc în care încondeierea ouălor este ridicată la rang de artă. Tradițiile specifice sărbătorilor pascale sunt încă păstrate în satele bucovinene, mai ales în apropierea celebrelor mănăstiri precum Moldovița, Sucevița, Bogdana sau Mănăstirea Putna.

Dacă în alte zone ale țării ouăle se înroșesc și sunt eventual decorate și cu câteva abțibilduri, gospodinele din această zonă a țării încondeiează ouăle de Paște folosind tehnici vechi de sute de ani. De asemenea, se decoreaza ouă roșii și cu mărgele de mici dimensiuni, care iau forma unor modele tradiționale din zona Moldovei.

La Muzeul Oului din localitatea bucovineană Vama vei găsi o expoziție de peste 7000 de ouă încondeiate, iar în perioada sărbătorilor aici se țin și ateliere de încondeiere, în cadrul cărora ai șansa de a învăța să faci și tu asta.

Și în localitatea Ciocănești există un muzeu al ouălor încondeiate, deschis în anul 2005. Muzeul Național al Ouălor Încondeiate din Ciocănești are o colecție de peste 2000 de ouă, lucrate în diferite tehnici. În cadrul acestuia există și școala de încondeiat ouă, așa că și aici aș prilejul de a fi inițiat în această artă tradițională.

  1. Maramureș 

Foto: Instagram

O altă destinație încărcată de tradiții și potrivită pentru petrecerea unei vacanțe de Paște reușite este Maramureșul. Peisajele de poveste, ospitalitatea gazdelor, bucatele tradiționale gustoase, precum și slujbele ținute în bisericile vechi, cu arhitectura specifică zonei, fac din această zona una potrivită pentru sărbătorile pascale.

Pentru ca vacanța de Paște 2020 să fie memorabilă, nu trebuie ratată experiența plimbării cu Mocănița. Mocănița de pe Valea Vaserului pleacă din gara Vișeul de Sus și merge pe calea ferată forestieră din apropierea graniței cu Ucraina. Locomotiva cu aburi de pe Valea Vaseului este ultima din lume care merge pe o cale ferată forestieră adevărată. Cei 21,6 km sunt parcursi în tihnă, în mai bine de 2 ore, astfel încât ai răgaz să admiri peisajele sălbatice din pădurile pe care trenul le străbate. Dacă ai de gând să te plimbi cu Mocănița în perioada sărbătorilor pascale, este esențial să îți achiziționezi din timp biletele și să fii în gară dis-de-dimineață, atfel aglomerația îți va răpi această bucurie.

  1. Valea Buzăului 

Foto: Instagram

Nu vrei să îți prelungești minivacanța de Paște și te interesează o zonă pitorească, plină de tradiții, însă totodată destul de aproape de Capitală, astfel încât să nu petreci mai mult de 3 ore pe drum? Ei bine, Valea Buzăului este destinația pe care o cauți.

O vacanță de Paște petrecută aici îți va fi pe plac din mai multe motive: peisajele sunt deosebite (gândește-te la dealurile pline de viță de vie din zona viticolă Pietroasele, apoi la Vulcanii Noroioși, dar și la Lacul Siriu), în satele de pe Valea Buzăului încă se păstrează datinile de sute de ani, bucatele tradiționale preparate de gospodine impresionează orice turist, iar obiectivele turistice din această zonă sunt cel puțin deosebite (gândește-te la Focurile Vii din Ținutul Buzăului, la Muzeul de Chihlimbar de la Colți, dar și la Tabăra de Sculptură de la Măgura ori la misterioasa Țară a Luanei).

  1. Mărginimea Sibiului 

Foto: Instagram

Mărginimea Sibiului este o zonă alcătuită din 18 sate din Transilvania care au o moștenire arhitecturală și istorică unică. Aceste sate sunt amplasate pe cursul râurilor care curg din Munții Cindrel la vale.

O mulțime de pensiuni, precum și gospodării simple ale localnicilor, oferă cazare turiștilor în căutare de experiențe autentice. În zilele de sărbătoare, oamenii de aici încă mai poartă portul tradițional, iar asta contribuie la atmosfera creată.

Pe lângă participarea la slujba de Înviere din noaptea de Paște, aici te poți bucura în perioada sărbătorilor pascale de plimbări pe ulițele satului, de mâncăruri tradiționale pregătite de femeile din sat care încă gătesc după rețete vechi de generații, precum și de vizite la muzee ale satului și case memoriale, care sunt la orice pas în Mărginimea Sibiului.

  1. Fundata 

Foto: Instagram

Din categoria destinațiilor pentru Paște aproape de București face parte și Fundata. Cu toate că Fundata este localitatea amplasată la cea mai mare altitudine din România, drumul din Capitală nu durează mai mult de 3 ore și jumătate.

Fundata se află la jumătatea distanței dintre Bran și Rucăr, pe culoarul Rucăr-Bran. Așadar, cu toate că este o localitate oarecum izolată, în care te poți bucura de peisajele de munte în liniștea specifică așezărilor rurale, localitatea Bran nu se află la mare distanță, așa că poți oricând să mergi să vizitezi Castelul Bran sau să iei masa la restaurant, dacă te plictisești.

Slujba din noaptea de Înviere de la biseria din sat are un iz aparte, datorită faptului că este o comunitate mică și primitoare. În același timp însă, localnicii sunt dornici să facă impresie bună turiștilor, din dorința de a îi atrage în număr cât mai mare în această zonă deosebită.

Indiferent de locul în care alegi să îți petreci vacanța de Paște în 2020, dacă alegi o destinație românească nu vei fi dezamăgit. Românii sunt ospitalieri, relieful este ofertant, iar atracții turistice sunt la orice pas.