„wanderlust”
…o dorință puternică de a călători și hoinări

Pentru cei cu o dorință neîncetată de a pleca în noi aventuri, filmele cu peisaje uimitoare, a căror acțiune se petrece în diverse locuri din lume, sunt o adevărată sursă de inspirație și o ocazie de a scăpa de ruina de zi cu zi. Ca o fereastră, cu telecomandă, către cele mai frumoase destinații.

Am adunat 8 locuri de poveste, pe care le poți „vizita” prin tot atâtea filme care te vor captiva. Îmbarcă-te la bordul propriului… ecran și spune-ne și tu în comentarii ce alte filme te fac să visezi la vacanță.

Insulele grecești: Mamma Mia!

Filmul Mamma Mia!, lansat în 2008 cu Meryl Streep, Pierce Brosnan și Amanda Seyfried în rolurile principale, te trimite direct în tavernele grecești. Majoritatea imaginilor sunt surprinse în insulele învecinate Skopelos și Skiathos, situate în partea estică a Greciei, la Marea Egee.

Plaja superbă din Skopelos se numește Kastani, nunta a fost filmată în biserica numită Agios Ioannis din Castri, iar multe priveliști spectaculoase către stânci înfățișează rocile Amarantos.

Noua Zeelandă: Stăpânul inelelor

Stăpânul inelelor se petrece într-un peisaj ceva mai îndepărtat, pe dealurile, pajiștile și în munții din Noua Zeelandă. Se întâmplă rareori ca un film întreg să fie lucrat în aceeași locație, așa cum este cazul acestei trilogii.

Hobbiton, zona creată în apropierea orașului Waikato din Matamata pentru a găzdui locuințele din Shire, rămâne și astăzi o atracție populară, fiind păstrată în scop turistic și după încheierea filmărilor. Rivendell este de fapt Parcul Natural Kaitoke, iar Muntele Sunday a devenit Edoras, orașul poporului Rohan. În total, peste 150 de locații diferite din Noua Zeelandă au fost folosite de-a lungul filmării trilogiei Stăpânul inelelor și, mai apoi, Hobbitul.

Marea Britanie, Londra și Edinburgh: Harry Potter

Multe peisaje din filmele Harry Potter ilustrează o atmosferă tipic britanică: vreme mohorâtă și umedă, clădiri din cărămidă învechită, castele impresionante din piatră.

Dacă vizitezi marea Britanie, există însă două locații ce par desprinse exact din filmele Harry Potter. Pe de o parte, MacAlpine Railway, ce a fost folosit ca sursă de inspirație pentru viaductul pe care călătorește trenul ce îi duce pe elevi către Hogwarts. Apoi, Victoria Street din Edinburgh, Scoția, ce a fost sursa de inspirație pentru Diagon Alley și estetica orașelor și satelor ce apar de-a lungul acțiunii filmelor.

Franța, Paris: Amélie

Filmul Amélie este în întregimea sa o odă adusă Parisului și stilului de viață franțuzesc, cu vederile sale minunate și detaliile din cartierul Montmartre. Însă fanii Parisului și ai filmului recunosc și vizitează Café des 2 Moulins, restaurant ce există și în realitate. Îl găsiți la intersecția dintre Rue Lepic și Rue Cauchois.

Deși a devenit extrem de populară după apariția filmului în 2001, se pare că această cafenea există de la începutul secolului și poartă acest nume din anii ’50, fiind localizată în apropierea Moulin Rouge și Moulin de la Galette.

Statele Unite, New York: Mic dejun la Tiffany’s

Datorită lui Audrey Hepburn și aventurilor sale din filmul Mic dejun la Tiffany’s, magazinele cu bijuterii în ambalaje albastre au devenit o emblemă a New York-ului, alături de străzile din Manhattan, clădirile înalte, taxiurile galbene.

De altfel, magazinul Tiffany’s din Manhattan este singurul care include și o cafenea, The Blue Box Café, pentru a le permite fanilor filmului să aibă parte, cu adevărat, de un mic dejun la Tiffany’s.

Italia, Roma: Îngeri și demoni

Cărțile lui Dan Brown, printre care și Îngeri și demoni, sunt o sursă excelentă de cultură generală, în special din sfera artei și arhitecturii. Acțiunea din Îngeri și demoni se petrece în Roma și Vatican, iar printre atracțiile pe care le vei regăsi în imagini se numără Piața și Bazilica Sfântului Petru, Piazza Navona, Panteonul și Capela Sixtină.

Și cel mai nou film bazat pe cărțile lui Dan Brown, Inferno, este la fel de interesant și te plimbă prin orașele italiene Florența și Veneția, dar și prin Istanbul, Turcia.

Cambodgia: Lara Croft: Tomb Raider

O locație mai exotică, înconjurată de junglă, este Ta Prohm, complexul de temple din Cambodia ce a devenit celebru cu ajutorul filmului Lara Croft: Tomb Raider. Peisajul este uimitor, zidurile vechi fiind îmbrăcate de vegetație și rădăcini de arbori.

Ta Prohm a fost construită în 1186 și a servit ca mănăstire și universitate budistă. Este astăzi una dintre cele mai inedite atracții turistice din lume iar specialiștii se luptă pentru conservarea sa.

Iordania, Wadi Rum: Marțianul

Peisajele imaginate pentru filmul Marțianul nu sunt create pe computer, ci există în realitate, în deșertul Wadi Rum din Iordania. Nisipul și stâncile au o culoare puternică roșiatică, iar relieful e presărat în multe locuri cu sculpturi naturale în roci, de o frumusețe aparte.

Wadi Rum a fost folosit ca locație și în alte filme, precum Rogue One: o poveste Star Wars, ca planetă a lui Jedha.