Un citat celebru spune „În cazul în care călătoritul ar fi gratis, nu m-ai mai vedea vreodată.”

Fiecare dintre noi: aventurieri, calatori, exploratori, visăm în permanență la următoarea destinație, unde vom cunoaște oameni și culturi noi și vom vizita locuri inedite din care ne vom întoarce cu noi experiențe, poate cele mai frumoase pe care le putem trăi, poate chiar unice.

Pentru cei care se regăsesc în descrierea de mai sus, dar care nu pot sta chiar zilnic pe drumuri, iată câteva sugestii de filme care reușesc să stăpânească “apetitul” de noi aventuri, și nu numai.

1. În Sălbăticie (2007)

 

 1. Sursa: CineMagia

  Crescut într-o suburbie bogată din Washington DC, Christopher McCandless decide la 24 de ani să întrerupă legăturile cu familia, să renunţe la conturile bancare şi să plece în sălbăticie. Ajuns în Alaska, Christopher renunţa la maşină, îşi arde şi ultimii bani şi decide să se decurce singur în ținturile pustii, vânând şi mâncând rădăcini. Corpul lui a fost găsit luni de zile mai târziu, cauza decesului fiind probabil inaniţia.

   Trailer:

  2. Plaja (2000)

  Sursa: CineMagia

  Richard (DiCaprio) este un tânăr american pregătit să-și riște viața pentru un singur lucru: explozia de adrenalină pe care o poți atinge numai prin cea mai mare aventură. Dar el descoperă că, pe măsură ce intensitatea trăirilor crește iar miza devine din ce în ce mai mare, dorința devine și mai puternică dar și aventura devine mai periculoasa.

  Trailer:

  3. O saptămână  (2008)

  Sursa: CineMagia

  “O săptămână” spune povestea lui Ben Tyler (Joshua Jackson), un tânăr de douăzeci și cinci de ani care este diagnosticat cu cancer. Dramatic este faptul că șansele lui de supraviețuire sunt de doar 10%. Deși trebuie să înceapă tratamentul imediat, Ben alege să își cumpere o motocicletă și să plece într-o călătorie care începe la Toronto și se va sfârși la Tofino. Samantha (Liane Balaban), logodnica sa, găsește că acesta este un gest nesăbuit, așa că refuză să-l însoțească, iar Ben realizează că ceva a lipsit întotdeauna din relația lor, însă abia acum și-a dat seama de asta. Printre alte neîmpliniri ale sale se numără și slujba lui de profesor de engleză și faptul că are un manuscris pe care nimeni nu vrea să-l publice. În timpul călătorie sale, Ben va întâlni mulți oameni care îl vor ajuta să înțeleagă ce este ceea ce-și dorește de fapt. În cele din urmă, întâlnirea cu Tracey (Emm Gryner) îl va face să fie sigur de faptul că nu este îndrăgostit de Samantha, așa că atunci când va sosi momentul va pune capăt relației. El face un legământ să trăiscă fiecare zi la intensitate maximă și, în loc să se întoarcă la Toronto pentru tratament, alege să continue călătoria. Însă, starea lui de sănătate se înrăutățește, așa că este pus în situația de a-și reconsidera decizia. Foarte bolnav și slăbit, Ben nu este deloc sigur în ce direcție să o ia.

  Trailer:

  4. Viața secretă a lui Walter Mitty (2013)

  Sursa: CineMagia

  Nimeni nu cunoaște cu adevărat puterea viselor interioare, din capul nostru, . . . până ce acestea ne inspiră realitatea. Le fel se întâmplă în reecranizarea contemporană, realizată de Ben Stiller, a uneia dintre cele mai influente povești fantastice din toate timpurile – povestea naturii irezistibile a visului: Viața secretă a lui Walter Mitty de James Thurber. Stiller a luat povestea de două pagini și jumătate, din anul 1939, și a deschis-o într-o comedie a secolului 21 despre un bărbat care descoperă că viața sa reală este pe cale să fie bulversată de imaginea sa nebunească.

  Acest Walter Mitty (Stiller) este un visător modern, un editor al unei reviste de fotografie care ia o vacanță mentală de la viața sa fără sare și piper dispărând într-o lume fantastică dominată de eroism, romantism plin de pasiune și învingerea constantă a pericolului. Dar când Mitty și colega pe care o adoră în secret (Kristen Wiig) sunt pe punctul de a-și pierde locurile de muncă, Walter trebuie să facă ceva inimaginabil: să ia măsuri reale – începând o aventură mai mare decât toate visele sale.

  Trailer: 

  5. Era și timpul! (2013)

  Sursa: CineMagia

  După încă o altă petrecere nereușită de Anul Nou, tatăl (Bill Nighy) lui Tim îi spune fiului său că bărbații din familia lor au avut dintotdeauna abilitatea de a călători în timp. Tim nu poate schimba istoria, dar poate schimba ceea ce se întâmplă în viața lui, așa că se hotărăște să-și facă viața mai bună… găsindu-și o iubită. Din nefericire, această misiune se dovedește a fi mult mai grea decât își imaginase.

  Mutându-se de la Cornwell la Londra ca să devină avocat, Tim întâlnește o fată frumoasă, dar nesigură pe ea. Mary (Rachel McAdams) se îndrăgostește și ea de el, dar un incident nefericit din călătoria lui în timp face ca cei doi să nu se fi întâlnit niciodată, de fapt. Așa că se întâlnesc din nou, și din nou, și… din nou… Într-un final, după multe călătorii în timp, Tim reușește să-i cucerească fetei inima.

  Timi își folosește puterea ca să creeze momentul romantic perfect pentru a o cere în căsătorie, ca să-și salveze nunta de cel mai groaznic cavaler de onoare posibili, ca să-și salveze cel mai bun prieten de la o catastrofă în carieră, și ca să-și ducă soția gravidă la spital la timp pentru a da naștere unei fetițe, în ciuda unui blocaj în trafic interminabil, fix în mijlocului Abbey Road.

  Dar, pe măsură ce viața lui neobișnuită merge mai departe, Tim descoperă că darul său unic nu-l poate feri de necazurile maturității și care afectează orice familie. Călătoria în timp are limitări de netrecut și poate fi și extrem de periculoasă.

  Trailer: 

  6. Șapte ani în Tibet (1997)

  Sursa: CineMagia

  “Șapte ani în Tibet” este o adaptare a romanului autobiografic aparținând lui Heinrich Harrer, vândut în peste 60 de milioane de exemplare și tradus în aproape 30 de limbi.

  Brad Pitt interpretează rolul faimosului (și arogantului) alpinist austriac Heinrich Harrer care, în Austria anului 1939, este o personalitate a propagandei naziste. El își părăsește țara natală, dar și soția și copilul, pentru o expediție în Himalaya. Harrer este un spirit dornic de aventură, dornic de a încerca cele mai puternice senzații. Cucerirea muntelui Himalaya și această călătorie într-o lume exotică îl fac să uite de tot ceea ce lasă în urmă. Nu bănuiește însă că odată ajuns la capătul lumii călătoria lui abia va începe…

  Harrer cade în mâinile forțelor aliate, dar împreună cu Peter Aufschnaiter reușește să scape și să ajungă în orașul sfânt Lhasa, din Tibet. Cei doi sunt singurii străini acceptați în acest spațiu sacru. Mai mult, Harrer are privilegiul să-l cunoască pe adolescentul Dalai Lama, care este pasionat de cultura occidentală. Prietenia care se leagă între ei îl face pe Harrer să trăiască o aventură spirituală mai incitantă chiar decât cucerirea Himalayei. Cei șapte ani pe care-i petrece în vecinătatea liderului tibetan, dar și revelarea profunzimilor spiritualității budiste îi vor schimbă viată pentru totdeauna. Harrer este și un martor al modului brutal în care istoria intervine asupra acestei societăți pașnice, China reprezentând o amenințare continuă asupra modului tradițional de viață al tibetanilor.

  Chiar dacă împrejurările politice îl vor sili să părăsească Lhasa, Harrer nu va mai fi niciodată același: este doar un tibetan care trăiește departe de casă…

  Trailer:

  7. Drumul de întoarcere (2010)

  Sursa: CineMagia

  Povestea unui ofițer polonez de cavalerie capturat de Armata Roșie, care reușește să evadeze din Gulagul siberian în 1941. Filmul are în centrul acțiunii un grup de prizonieri de diverse naționalități dintr-un gulag siberian care reușește să evadeze și să își croiască drum spre India. În anul 1940, sătui de frig, foame, persecuții, lipsă de îngrijiri medicale și execuții nemeritate, Janusz, Tomasz, Voss, Valka și Smith decid să sfideze autoritățile sovietice și să evadeze din lagărul de muncă. Nevoiți să traverseze cu piciorul teritorii necunoscute și sălbatice și să înfrunte vitregiile naturii, foștii prizonieri parcurg aproximativ 6.400 de kilometri în drumul lor spre libertate, mărșăluind prin Mongolia, China și Tibet, prin deșertul Gobi și prin Munții Himalaya, cu scopul de a ajunge în India. În timpul călătoriei lor dramatice, în cursul căreia unii dintre ei își pierd viața și alții își rătăcesc credința și speranța, Janusz, Valka Tomasz, Smith și Voss o întâlnesc pe adolescenta Irena și o iau sub aripa lor ocrotitoare pentru a o ajuta să supraviețuiască.

  Trailer: 

  8. Înainte de răsărit (1995)

  Sursa: CineMagia

  O studentă franțuzoaică, aflată în ultimul an, Celine, interpretată de Julie Deply, întâlnește un băiat American pe nume Jesse (Ethan Hawke) în trenul pe ruta Budapesta – Viena.

  În Viena coboară amândoi și ies împreună. Idila lor de 14 ore este foarte impresionantă, doar că la sfârșitul călătoriei, vor trebui să se despartă. Sau nu?…

  Trailer:

  9. Pe drum (2012)

  Sursa: CineMagia

  După moartea tatălui său, Sal Paradise, un tânăr scriitor din New York îl întâlnește pe Dean Moriarty, un rebel periculos de seducător. Se înțeleg bine din primul moment. Hotărâți să nu se mulțumească cu o viață mediocră, Sal și Dean pleacă într-o călătorie. Cu sete de libertate, cei doi explorează lumea, călătoresc, cunosc multă lume și se regăsesc pe ei înșiși.

  Trailer:

  10. Miezul nopții în Paris (2011)

  Sursa: CineMagia

  Miezul Nopții în Paris este o comedie romantică al cărei decor este Parisul, unde o familie aflată acolo pentru afaceri și doi tineri logodiți care urmează să se căsătorească în toamnă trăiesc o experiență care le va schimba viața pentru totdeauna. E despre un tânăr îndrăgostit de Paris și despre iluzia generală că, dacă ne schimbăm viața, schimbarea va fi cu siguranță în bine. Distribuția îi include pe Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Carla Bruni.

  Trailer: 

  11. Sub Soarele Toscanei (2003)

  Sursa: CineMagia

  Frances Mayers (Diane Lane) este o scriitoare de 35 ani a cărei viață decurgea lin, chiar minunat până nu demult.

  Un divorț pune capăt iluziilor, iar Frances intră într-un blocaj de creație, și face și o depresie nervoasă.

  Patti (Sandra Oh) vede în ce stare jalnică se află prietena ei și încearcă o metodă disperată de salvare: o excursie în Toscana, sub soarele arzător al Italiei. Frances pune în aplicare planul și pleacă în Italia, unde își cumpără o vilă cam dărăpănată, dar în felul ei maiestuoasă, vila Bramasole (în traducere: “mângâiată de soare”).

  Bramasole are nevoie de restaurare, dar ce altceva mai bun poate fi găsit pentru a începe o nouă viață, decât o casa în stil renascentist? Frances se simte bine printre italieni, își face prieteni noi, și are de gând să-și întemeieze o nouă familie, deși se cam teme că acesta este un vis pe care nu-l poate realiza.

  Curând apere și un Romeo, adică Marcelo, un negustor de antichitați din Portobello, interpretat de Raoul Bova, căruia Frances îi cade în brațe necondiționat. Să fie acesta visul ei? Va dura dragostea pentru Marcello? Va înflori cu adevărat viața ei nouă sub soarele Toscanei?

  Trailer:

  12. Vicky Cristina Barcelona (2008)

  Sursa: CineMagia

  Noua comedie romantică a lui Woody Allen are ca subiect două tinere și escapadele lor amoroase în Barcelona, unul dintre cele mai romantice orașe din lume.

  Vicky (Rebecca Hall) și Cristina (Scarlett Johansson) sunt prietene bune, dar au păreri complet diferite despre dragoste. Vicky este sensibilă și logodită cu un tânăr respectabil.. Cristina este dezinhibata atât sexual cât și emoțional, în permanență căutare de pasiuni ce o vor face să plutească.

  Într-o seară, la galeria de artă, Cristina, pune instantaneu ochii pe cel mai provocator bărbat din încăpere, Juan Antonio (Javier Bardem), un pictor chipeș. Cristina devine și mai intrigată când Judy îi șoptește că Juan Antonio a avut o relație atât de explozivă cu fosta sa soție, Maria Elena (Penelope Cruz), încât au încercat să se omoare unul pe celalalt. Mai târziu în noaptea aceea, cand Vicky și Cristina iau masa împreună, Juan Antonio se apropie de masa lor cu o propunere îndrazneață: să evadeze alături de el într-o călătorie în orașul provincial Oviedo, unde îi propune să exploreze minunile culturale, să bea vin și să facă dragoste împreună. Vicky consideră propunerea lui dezgustătoare, dar Cristina este încântată de cât de direct este și de charisma lui și o convinge pe Vicky să vină și ea.

  După o zi de vizitat și cinat în Oviedo, Juan Antonio vorbește în termeni deschiși despre minunata Maria Elena, marea iubire a vieții sale. În ciuda legăturii lor profunde, pasiunile lor erau prea mari pentru a putea fi împreună. Odată lucrurile au luat-o atât de razna, încât Maria Elena l-a înjunghiat într-o criză nebună de gelozie.

  În noaptea aceea, Juan Antonio le invită pe fete în camera sa – ofertă pe care Vicky o refuză dar pe care Cristina o acceptă. Dar înainte ca Cristina și Juan Antonio să sară în pat împreună, Cristina se îmbolnăvește și rămâne ca Vicky să petreacă restul weekend-ului împreună cu el. Juan Antonio o ia pe Vicky să îl cunoască pe tatăl lui și își deschide sufletul cu privire la speranțele din copilăria sa și relația tulbure cu Maria Elena. Descoperindu-i o latură mai profundă, Vicky începe să îi povestească despre decepțiile ei și în timpul nopții romantice dinaintea plecării lor din Oviedo, Vicky și Juan Antonio fac dragoste.

  După ce se întorc în Barcelona, Vicky nu se poate gândi la altceva decât la Juan Antonio. între timp îi acordă atenție disponibilei și doritoarei Cristina, care în curând se mută cu el. Când Vicky își arată dezamăgirea, el subliniază faptul că ea e logodită, că ar cauza prea multă durere inutilă tuturor dacă ar continua.

  Într-adevăr, logodnicul lui Vicky, Doug (Chris Messina) ajunge în Barcelona devreme și cei doi se căsătoresc la scurt timp după.

  Pe măsură ce Cristina și Juan Antonio trăiesc o viață de vis împreună, într-o noapte el este trezit de un telefon alarmant – fosta soție a lui Juan Antonio, Maria Elena, este în spital după o încercare de a se sinucide. Întorcându-se acasă cu frumoasa și temperamentala Maria Elena, Juan Antonio îi explică Cristinei că va trebui să stea cu ei câteva luni, deoarece nu are unde să se ducă.

  Geloasă, suspicioasă și supusă la multe schimbări de dispoziție, Maria Elena nu ratează nicio ocazie să șușotească cu Antonio și s-o denigreze pe Cristina. În timp, ea devine mai relaxată și se mulțumește cu o relație mai caldă cu Juan Antonio și chiar o încurajează pe Cristina să se ocupe de fotografie. Maria Elena îi spune Cristinei că ea este ingredientul lipsă care îi permite să trăiască fericita cu Juan Antonio. Printr-o schimbare de situație, liniștită și naturală, cei trei devin iubiți.

  Din întâmplare, mai târziu la o petrecere, Vicky o vede pe Judy sărutându-l pe partenerul de afaceri al lui Mark. După ce Judy îi spune lui Vicky că nu mai e îndrăgostită de Mark de ani de zile, Vicky vorbește despre sentimentele ei față de Juan Antonio.

  Determinată s-o salveze pe Vicky de la propria soartă, Judy încearcă să îi unească pe Vicky și Juan Antonio.

  Între timp, Cristina, ca deobicei, devine neliniștită. Pe măsură ce vara se termină, Vicky și Cristina învață niște lecții crude despre iubire și despre ele însele.

  Transpus în decorul senzual mediteraneean al Barcelonei, Vicky Cristina Barcelona este meditația amuzantă și înțeleaptă a lui Woody Allen asupra iubirii în tot romantismul, exaltarea, durerea și misterul ei.

  Trailer: 

  13. Sus, în aer (2009)

  Sursa: CineMagia

  Ryan Bingham lucrează ca expert în resurse umane la o companie de consultanță din Omaha – Nebraska, călătorește cu avionul din oraș în oraș pentru a-i anunța pe salariați că sunt concediați și își dorește să ajungă la 10 milioane de mile de zbor. Planurile lui sunt compromise atunci când șeful sau Craig Gregory o angajează pe tânăra Natalie Keener, care propune reducerea cheltuielilor prin implementarea unui program de disponibilizare a angajaților prin intermediul unor videoconferințe pe internet. Temându-se că ideea noii colege ar putea stopa excursiile lui pe tot teritoriul SUA, Ryan Bingham pornește împreună cu Natalie într-o călătorie de afaceri pentru a-i demonstra acesteia avantajele sistemului său de concedieri. În barul unui hotel, Ryan Bingham o întâlnește pe Alex, o femeie enigmatică, care își petrece cea mai mare parte a vieții pe drumuri și care se implică în relații amoroase de o singură noapte cu necunoscuți. Ceea ce pornește ca o aventură pasageră, s-ar putea transforma într-o relație serioasă, cu condiția ca lui Ryan Bingham să îi permită compania angajatoare să mai călătorească cu avionul, iar Alex să nu ascundă un secret care să schimbe totul.

  Trailer: 

  14. Rătăciți printre cuvinte (2003)

  Sursa: CineMagia

  Bob Harris (Bill Murray) și Charlotte (Scarlett Johansson) sunt doi americani în Tokyo. Bob este o vedetă de cinema care se află în oraș pentru a filma o reclamă la whiskey, în timp ce Charlotte este o tânără femeie care îl insoțește pe soțul ei, fotograful dependent de muncă (Giovanni Ribisi). Neputând dormi, Bob și Charlotte se întâlnesc într-o noapte în barul hotelului de lux. Această întâlnire întâmplătoare se transformă în curând într-o prietenie surprinzătoare. Charlotte și Bob se aventurează prin Tokyo având adesea întâlniri extrem de amuzante cu locuitorii și descoperă la final o nouă perspectivă asupra posibilităților vieții.

  Trailer: 

  15. Calea deșertului (2013)

  Sursa: CineMagia

  Bazat pe romanul autobiografic al autoarei Robyn Davidson, filmul prezintă călătoria unei femei în neiertătorul deșert australian. Robyn, interpretată de actrița Mia Wasikowska, este însoțită în aventură de câinele său, Diggity, 4 cămile și de fotograful excentric Ric Smolan (Adam Driver). Deși acesta o ajută să obțină fonduri de la revista National Geographic, devine atât un factor iritant în călătoria lui Robyn, cât și un interes amoros.

  Trailer: