Puține orașe de pe această planetă pot stârni reacții de profundă admirație și pasiune intensă, așa cum o fac cele din Europa. Orașele Europei au acel je-ne-sais-quoi ce reușește să te lase înmărmurit și cu dorința de a te reîntoarce cât mai curând la ele. Acel je-ne-sais-quoi ce nu este delimitat de granițe.

În timp ce Alpii îmbrăcați în zăpadă te îndeamnă să-ți pui bocancii de cățărat în picioare și să începi aventura vieții tale, monumentele istorice din alte celelalte orașe europene care le găzduiesc le transformă în destinația de vis pentru toți iubitorii de vechi și sacru.

Și să nu mai vorbim despre râurile cristaline, pajiștile vaste și cerul înstelat văzut din vârful Turnului Eiffel, care fac umbră orașelor de pe alte continente. Orașele Europei sunt pictate în multiple culori și merită să le vizitezi de câte ori ai ocazia.

Dacă nu știi de unde să începi, ți-am pregătit un top orașe Europa care să-ți călăuzească pașii în city break-uri de un weekend sau călătorii de lungă durată care te vor transforma în martorul unor locuri încântătoare.

1. Paris. Clișeu sau nu, Orașul Îndrăgostiților va fi întotdeauna cel mai frumos oraș din Europa în inimile multora dintre cei care l-au străbătut în vacanțe, escapade romantice, concedii sau city break-uri. Nu vei înțelege de ce până când nu îl vei vizita și tu, până când nu te vei plimba de-a lungul Senei cu jumătatea ta sau până când nu vei admira Turnul Eiffel în miez de asfințit. La Muzeul Luvru, ai întâlnire cu cea mai faimoasă femeie din lume: inegalabila Mona Lisa.

2. Copenhaga. La fel ca și Parisul, de îndată ce-l vei vizita, Copenhaga își va rezerva un loc irecuperabil în inima ta.  Trece pe lista locurilor în care trebuie să ajungi neapărat Castelul lui Hamlet de la Helsingør, servește o băutură locală în Nyhavn și plimbă-te cât te țin picioarele pe Strøget, cea mai lungă arteră comercială pietonală din Europa. Dacă ești fan al parcurilor de distracție, rezervă-ți câteva ore pline de activitate în Grădinile Trivoli.

3. Veneția. Frumusețile și atracțiile turistice din capitala regiunii Veneto atrag o medie anuală ce depășește cifra de 3 milioane de turiști. Oamenii nu s-ar înghesui să-l vadă dacă nu ar avea niște motive întemeiate. Să începem cu Piața San Marino, locul unde poți hrăni porumbei, unde te poți bucura de momente relaxante la cafenelele și buticurile de lângă sau unde îți poți face câteva serii de selfie-uri care-ți vor aduce garantat sute de like-uri pe Facebook. Un drum cu un vaporetto pe Canale Grande este o experiență ce merită trăită ori de câte ori ai ocazia să ajungi în Veneția. Și fiindcă tot te-ai urcat pe un vaporetto, ce-ar fi să ajungi și în Murano, o insulă vestită pentru atelierele sale de sticlă și magazine de bijuterii din care îți va fi imposibil să ieși cu mâna goală?

4. Praga. Ai auzit deseori că Praga este un oraș european incredibil de frumos? Îți garantăm că atunci când vei da ochii cu el, nu-ți va înșela deloc așteptările. Castelul Praga a ajuns în Cartea Recordurilor cu un motiv, nu-i așa? Ce-ar fi să-l transformi în prima ta destinație turistică atunci când vei ajunge în această capitală europeană? Grădina Franciscană este locația perfectă pentru câteva ore de relaxare, dacă îți dorești să scapi de agitația urbană. Urcă-te apoi în turnul Catedralei Sfântul Vitus și vei avea ocazia să cuprinzi dintr-o privire întregul oraș bogat în frumuseți unice.

5. Barcelona. Cu cât o vei vizita mai des, cu atât o vei îndrăgi mai tare. Unul dintre cele mai vibrante orașe europene prin ale căror Plazas trebuie să te „rătăcești” (Plaza Catalunya, Plaza Real, Plaza del Rey), Barcelona este casa creațiilor lui Antonio Gaudi, iar două dintre ele le regăsești pe Paseo da Gracia: La Pedrera și Casa Battlo. Sagrada Familia nu are nevoie de prea multe prezentări. E de ajuns să spunem că este cel mai vizitat obiectiv turistic din Barcelona pentru a-ți aprinde curiozitatea.

 

Care sunt cele mai frumoase orașe europene, conform traseului tău de până acum?