Alchimistul – Paulo Coelho

Sursa: Google images

Cartea, uluitoare prin simplitatea și înțelepciunea ei, este povestea unui păstor andaluz pe nume Santiago care își părăsește casa din Spania, aventurându-se în deșertul egiptean pentru a găsi o comoară îngropată în Piramide. Nimeni nu știe care este comoara sau dacă Santiago va avea puterea să depașeasă obstacolele întalnite în drumul prin deșert. Dar ceea ce începe ca o călătorie în căutarea unor bunuri lumești se transformă treptat în descoperirea comorii ascunse înăuntrul său.

Plină de culoare, evocatoare și profund umană, povestea lui Santiago este o mărturie etern valabilă despre cum ne putem schimba urmându-ne visele și despre cât este de important să ne ascultăm inima.

 

 

Pe drum – Jack Kerouac

Susa: Google images

Pe drum, romanul cel mai cunoscut al lui Jack Kerouac, este considerat o Biblie a Generației Beat.

Romanul este, în același timp, o descriere a Americii anilor ’50 și a beatnicilor, a tinerilor obsedați de exprimarea libertății individuale, aflați într-o căutare frenetică a adevărurilor supreme, indiferent de mijloacele folosite, de la călătorii inițiatice la sex și droguri. Pe drum are multe accente autobiografice, personajul principal, Dean Moriarty, fiind un alter ego al lui Neal Cassady, figura emblematică a generației beat.

 

 

 

În sălbăticie – Jon Krakauer

Sursa: Google images

În sălbăticie s-a menținut peste doi ani pe lista bestsellerurilor New York Times; a primit YALSA Best Books for Young Adults Award în 1997; a fost nominalizat la YALSA Popular Paperbacks în 2012. Filmul omonim, regizat în 2007 de Sean Penn, cu Emile Hirsch, Vince Vaughn si Kristen Stewart, a fost recompensat cu două Globuri de Aur și nominalizat la două premii Oscar.

Povestea emoționantă a morții tânărului Chris McCandless în sălbăticia Alaskăi in 1992 stârnește reacții intense în societatea americană. Jon Krakauer, colaborator al revistei Outside, publică un articol pe această temă, impresionat de asemănarea dintre povestea tânărului și propriile lui experiențe, dar și ale altora dinaintea lor. Dupa o minuțioasă cercetare, Krakauer scrie În salbaticie, refăcaâd traseul lui McCandless, urmărindu-l pas cu pas, stând de vorbă cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut în ultimii doi ani de viață. Cartea reconstituie puzzle-ul complicat al motivației care l-a condus către un sfârșit tragic. Krakauer trasează o serie de paralele între destinul lui McCandless și al altor tineri, purtați, înaintea lui, de aceleași idealuri, tineri dispăruți fără urmă, înghițiți de abisul sălbăticiei. Autorul ajunge la concluzia că atracția exercitată de teritoriile virgine asupra spiritului american este extraordinar de puternică. Chemării instinctive i se adaugă adesea formația intelectuală, care nu face decât să intensifice acest imbold, cum se întâmplă în cazul lui McCandless. Dar natura, privită dincolo de perdeaua de iluzii țesută de scriitori, poate fi adesea surprinzătoare și nemiloasă.

Shantaram – Gregory David Roberts 

Sursa: Google images

Într-un formidabil roman de inspirație autobiografică, Gregory David Roberts spune povestea australianului Lindsay, unul dintre cei mai vânați oameni ai planetei. Dependent de heroină și încarcerat pentru jaf armat, Lindsay evadează și se stabilește la Bombay, unde numele său va deveni Shantaram – adică, om al păcii. Fără casă, familie sau identitate, Shantaram își face ucenicia în rândurile mafiei locale, o lume a cerșetorilor și gangsterilor, a prostituatelor și înțelepților, a luptătorilor și actorilor. Pe drumul care-l va duce la regăsirea de sine, două personaje îi vor influența în chip decisiv destinul: Abdel Khader Khan – don-ul mafiot, criminal-filosof-sfânt, și Karla – o femeie seducătoare și periculoasă.

 

 

 

Bazarul pe roți. Cu trenul prin Asia – Paul Theroux

Sursa: Google images

Publicată prima dată în urmă cu câteva decenii, neobișnuita odisee a lui Paul Theroux a devenit o carte clasică a literaturii de călătorie. Plecând din Londra, Theroux ne povestește aventurile voiajului său de patru luni în care a străbătut Orientul Mijlociu, subcontinentul indian, Asia de Sud-Est și s-a întors în Europa prin stepa înghețată a Siberiei. Trenurile legendare ale Asiei, precum Orient Express-ul sau transsiberianul, sunt vedetele acestei călătorii spre răsărit și înapoi, din care nu lipsesc întâlnirile cu oameni dintre cei mai interesanți: escroci, contrabandiști, spioni, soldați, aristocrați sau artiști. Scrisă cu un umor spumos și presărată cu observații ironice, Bazarul pe roți este o lectură captivantă pentru toți cei pasionați de aventuri și de călătorii.