Bine ai venit în Scandinavia! Zile fără sfârșit, nopți continue, festivaluri unice, aurora boreală maiestuoasă, pădurile izolate și orașele chic – iată o largă paletă de posibilități care îți bat la ușă atunci când iei în considerare să vizitezi țările scandinave. Pentru iubitorii de natură și aventuri în aer liber, rareori găsești un loc mai diversificat decât Scandinavia. Ai parcuri naționale în care să te pierzi cu zilele, aer proaspăt de munte de tras adânc în plămâni, lacuri pe malul cărora să te plimbi și vulcani pe care să-i admiri și fotografiezi de la distanță.

Și fiindcă nu vrem să ratezi cele mai cool destinații turistice din Scandinavia, ți-am pregătit un top cu cele mai bune locuri de vizitat în 3 dintre cele mai apreciate țări nordice: Suedia, Norvegia și Finlanda.

Top 3 locuri pe care să le vizitezi în Suedia

Suedia este faimoasă în întreaga lume pentru automobilele Saab și Volvo, formația ABBA, peisaje uimitoare, sate pitorești, numită și țara renilor sau a soarelui de vară fără sfârșit. Însă unde ar trebui să te oprești prima dată când ajungi aici? Îți propunem să începi cu:

  1. Stockholm. Un oraș așezat pe 14 insule și poate cel mai mare din Scandinavia, Stockholm găzduiește multe locuri și atracții turistice pe care nu ai voie să le ratezi. Muzeul Vasa, dedicat unei nave de război care s-a scufundat la prima sa navigare, în secolul al XVII-lea, este cel mai vizitat muzeu din Scandinavia. De asemenea, Stockholm este și un oraș prietenos cu portofelul tău, oferind acces gratuit la 15 dintre muzeele sale, inclusiv Skokloster, Muzeul Medieval și Muzeul de istorie al Suediei. Nu uita să bifezi pe lista ta și o vizită la Palatul Regal, Primăria orașului sau la Muzeul de Artă Modernă.
  2. Gotland. Este cea mai mare insulă din Suedia, însă principala activitate aici este agricultura, urmată de turism și tehnologia informației. Insula Gotland se află în topul celor mai vizitate destinații turistice din Suedia. Insula are un singur oraș, pe nume Visby, care a reușit să-și păstreze intacte majoritatea clădirilor vechi. Pe această insulă mai poți vizita alte 100 de biserici medievale, precum și nenumărate situri preistorice.
  3. Gothenburg. Situat pe coasta de Vest a Suediei, este un oraș verde, înzestrat cu numeroase parcuri de toate dimensiunile. Multe dintre aceste parcuri datează încă din secolul al XIX-lea, inclusiv Kungsparken. Dacă preferi mai degrabă parcurile de amuzament, mergi la Liseberg. Gothenburg nu este doar cel mai frumos oraș port din Scandinavia, ci și gazda celui mai mare festival de film din regiune, precum și a numeroase festivaluri de muzică ce au loc pe tot parcursul anului.

Top 3 locuri pe care să le vizitezi în Norvegia

Norvegia este locul în care munții maiestuoși conviețuiesc cu faimoasele fjordurile, în care orașele moderne încă își mai păstrează aerul pitoresc specific Nordului. Norvegia reprezintă o provocare în orice sezon al anului, iar Luminile Nordului cu siguranță cântăresc greu pe lista motivelor pentru care trebuie să-ți rezervi un city-break aici. Dar iată și altele:

  1. Fjordurile Vestice. Celebrele fjorduri din Norvegia se găsesc pe întreg teritoriul țării și nu se limitează doar la o anumită regiune sau locație. Dar cele mai impresionante fjorduri se găsesc, mai mult ca sigur, în Vestul țării, de la Stavanger la Molde. Două dintre cele mai populare fjorduri sunt: Geirangerfjord și Nærøyfjord.
  2. Bergen. Este cel de-al doilea oraș din Norvegia ca dimensiune, iar în Evul Mediu, a reprezentat cel mai important port occidental. În jurul orașului, se întind fjorduri pitorești și insule învecinate pe care merită să le străbați la pas, cu bicicleta sau chiar și cu mașina.
  3. Insulele Lofoten. Este un grup de insule din nordul țării și reprezintă una dintre cele mai pitorești zone din Norvegia. Aceste insule îți oferă o priveliște de vis asupra Aurorei Boreale, un fenomen la care trebuie să fii martor măcar o dată în viață. Dar bogăția insulelor Lofoten nu se oprește aici. Ca principale activități, îți poți trece în plan drumeții către piscurile stâncoase și lacurile ascunse, plimbări cu caiacul pe fjorduri, scufundări în apele reci sau vizite la muzee care îți descriu istoria ținutului norvegian. O vacanță în Insulele Lofoten cu siguranță trebuie să dureze mai mult de o săptămână!

Top 3 locuri pe care să le vizitezi în Finlanda

Finlanda se mândrește cu o suită de peisaje incredibile, natură nealterată și activități de bază precum pescuitul și înotul, la fel ca și țările vecine. Atunci când vizitezi Finlanda, este de așteptat să te îndrepți către Helsinki prima dată, dar itinerariul tău ar trebui să includă și alte locuri minunate cu care îți poți îmbogăți experiența culturală și turistică. Ce zici de:

  1. Rovaniemi. Dacă vrei să te bucuri de frumusețea Laponiei, atunci Rovaniemi este destinația spre care trebuie să te îndrepți. Capitala Laponiei finlandeze, Rovaniemi a fost complet distrusă la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, o mare parte din arhitectura sa este neșlefuită ca design. Principala atracție din Rovaniemi este că aici poți vizita satul lui Moș Crăciun, poți obține timbre fiscale de la oficiul poștal al lui Moș Crăciun și chiar vizita parcuri tematice subterane care-l au în centru pe iconicul Moș Crăciun! Însă te poți bucura și de alte atracții turistice care nu au legătură cu Crăciunul, cum ar fi Casa de Cultură Korundi, Centrul Științific Pilke și podul Jätkänkynttilä.
  2. Savonlinna. Savolinna este o destinație turistică fermecătoare prin faptul că este situată în mijlocul lacului Saimma, pe un grup de insule. Principala atracție turistică a zonei este Olavinlinna sau Castelul Sfântului Olaf, care a fost construit în secolul al XV-lea. Ce altceva mai poți vizita în Savonlinna? Muzeul Ortodox, dar și Muzeul provinciei Savonlinna și Kerimäki din apropiere, unde se află cea mai mare biserică din lemn din lume.
  3. Porvoo. Cunoscut pentru casele unice și pitorești, construite în întregime din lemn, Porvoo este cel de-al doilea cel mai vechi oraș din toată Finlanda. Străzile pietruite din oraș sunt cunoscute de localnici sub denumirea de Vanha Porvoo, iar pe măsură ce le vei străbate la pas, vei putea observa semnele arhitecturale din secolul al XIII-lea. Pentru ca timpul să treacă într-un mod relaxant și plăcut în Porvoo, poți vizita Catedrala din oraș care a fost construită în secolul al XI-lea, poți face cunoștință cu arta și patrimoniul local din Muzeul orașului și te poți delecta cu produse de patiserie și bomboane de la magazinul Brunberg, un local de reper din acest oraș vechi.

Acum că te-am plimbat virtual prin cele mai frumoase destinații turistice din Scandinavia, spune-ne, spre ce locații de vis din cele trei țări te vei îndrepta mai întâi?