Îți este greu să decizi care va fi următoarea ta destinație? Inspiră-te din acest top destinații turistice alcătuit în funcție de locațiile în care s-au realizat unele dintre cele mai populare filme și seriale pe care mai mult ca sigur le-ai vizionat deja.

1. Insulele Caraibe. Ești fan al francizei „Pirații din Caraibe”? Jack Sparrow este un personaj iconic, al cărui farmec cu greu poate fi egalat în industria cinematografică, iar călătoriile sale pe mare ne-au făcut pe toți să ne dorim să fim pirați măcar pentru o zi. Dorința poate deveni realitate, întrucât te poți bucura live de priveliștile văzute în oricare dintre filmele francizei, cu un zbor până în grupul de insule Sfântul Vicențiu și Grenadinele. Dacă ajungi la Golful Wallilabou, vei avea ocazia să vezi cu ochii tăi Port Royal, refugiul piraților. Te poți aventura și prin Kingston, unde vei descoperi și alte locații de pe platourile de filmare ale mult îndrăgitei francize cu pirați. Te poți caza la Hotelul Wallilabou Anchorage, unde s-au filmat multiple cadre pentru aceste filme.

2. Stockholm, Suedia. „Fata cu dragonul tatuat” a trezit fascinația cititorilor și interesul cinefililor ani la rândul, iar Suedia a fost casa multora dintre scenele văzute în acest film. Îi poți aduce un tribut hackeriței Lisbeth Salander, plimbându-te prin părțile întunecate ale Stockholm-ului. Poți începe călătoria ta în acest oraș de-a lungul Bellmansgatan 1 de pe Sodermalm, unde jurnalistul Mikael Blomvkist locuia într-un apartament mic sau de pe Fiskargatan 9, unde Lisbeth s-a mutat ulterior, într-un apartament mai luxos.

3. Irlanda. „Urzeala Tronurilor” este un fenomen mondial, atât la nivel de carte, cât și de serial. Chiar dacă scenele din film au fost realizate în mai multe părți ale lumii, Irlanda de Nord pare a fi preferata producătorilor. Vizitează cu încredere Irlanda și rememorează ținutul Winterfell pe măsură ce te lași absorbit de frumusețile pe care această țară le are de oferit.

4. Croația. Și pentru că „Urzeala Tronurilor” ocupă primul loc în topul preferințelor multor oameni în materie de seriale, turismul în orașul Dubrovnik din Croația a crescut cu 16%, datorită entuziasmului și curiozității vizitatorilor de a vedea cu propriii lor ochi câteva dintre cele mai spectaculoase locații de filmare pentru acest serial. Ți-l recomandăm și ție, dacă ți se face dor de serial până va fi lansat ultimul sezon.

5. Miami. Chiar dacă este un criminal în serie – unul foarte îndrăgit, de altfel – „Dexter” a reușit să aducă valuri de turiști în Miami. În ciuda faptului că acest serial înfățișează Miami-ul drept locația perfectă pentru crime, fanii lui Dexter nu au avut nici cea mai mică reținere în a vizita locuri faimoase din această locație, unele dintre ele fiind chiar cele în care preaiubitul anti-erou și-a sculptat victimele. Ce zici, ai curaj să mergi pe urmele unuia dintre cei mai iconici criminali din industria de film?

6. New Mexico, Albuquerque. New Mexico a fost dintotdeauna o destinație turistică interesantă, care a atras milioane de vizitatori, însă de când serialul „Breaking Bad” a început să fie filmat în Albuquerque, interesul fanilor pentru această locație a înflorit. Ca urmare, în Albuquerque, un oraș cu o istorie care datează de mai bine de 300 de ani în urmă, au început să se realizeze ghiduri turistice care includeau câteva dintre cele mai populare locații în care s-au filmat scene remarcabile din acest serial, inclusiv biroul de avocatură a lui Saul Goodman. Te poți bucura și tu de ele, dacă ai de gând să vizitezi locurile în care Walter și Jesse și-au condus afacerile.

7. Marea Britanie. Dealuri și coline, biserici vechi și mănăstiri antice, au adus Marea Britanie în atenția fanilor „Harry Potter”, care au pus pe lista de obiective turistice de vizitat în Regatul Unit locații fascinante, precum Christ Church College din Oxford, viaductul Glenfinnan și Casa Elefantului din Edinburgh. Cărțile lui J.K. Rowling și filmele derivate din acestea sunt oricând o sursă de inspirație după care te poți ghida în completarea unui sejur de vis în această țară.

8. Tunisia. Când spui „Star Wars”, te gândești de obicei la galaxii aflate la ani lumină distanță, dar adevărul este că multe dintre planetele străine pe care le-ai văzut în franciză au fost „fabricate” pe Pământ. Patru dintre filmele Star Wars au fost realizate în partea de Sud a Tunisiei (planeta Tatooine). Casa lui Luke Skywalker este acum un hotel în care te poți caza. Stânca lui Ben și Stația Toshi sunt alte două locații din filme care se regăsesc în partea de Vest a insulei Djerba din Tunisia. Dar dincolo de locațiile în care s-au filmat scene importante din franciza Star Wars, Tunisia are multe peisaje deșertice de care te poți bucura și tu.

9. Maryland. Majoritatea scenelor din „House of Cards”, serialul american care l-a avut pe Kevin Spacey ca protagonist în rolul politicianului Francis Underwood, au fost filmate în Harford County din Maryland. Poți vizita Union United Methodist Church, locul în care Claire și Francis Underwood și-au reînnoit jurămintele sau Havre de Grace, care a servit drept domiciliul Gaffney din South Caroline din film al politicianului Underwood.

10. New York City. Orașul a fost o muza producătorilor de filme timp de zeci de ani. Scenele violente de pe străzile întunecate pe care le-ai văzut și revăzut în „Taxi Driver” își găsesc ecou în suburbiile orașului. Dacă ajungi în New York, asigură-te că vizitezi și barurile frecventate de clubul prietenelor din filmul „Sex and The City”. Central Park este surprins inclusiv în plimbările perfecte de toamnă pe care le-ai văzut în filmul „When Harry Met Sally”.

În concluzie, oricând simți că nu știi încotro să apuci, vizionează un film. Cu siguranță îți vei găsi doza de inspirație care te va trimite în destinații turistice impresionante, în întreaga lume. Este un sentiment nemaipomenit de plăcut să știi că ai pus piciorul în aceleași locații în care personajele tale preferate și-au trăit viețile și și-au spus poveștile!