Știai că jet lag-ul este mai puternic atunci când călătorești de la vest la est? Ceasul nostru biologic este dezorientat de ”scurtarea” bruscă a zilelor; în schimb, o călătorie în sens contrar este foarte ușor de suportat, pentru că zilele se ”lungesc”, iar organismul uman suportă mai ușor această schimbare.

Aceasta este doar una dintre curiozitățile legate de călătorii. Ca orice alt domeniu, și cel al turismului și călătoriilor este cercetat, măsurat, cuantificat, astfel încât să putem avea o imagine cât mai complexă a sa.

Altă curiozitate: nu prea ținem minte vacanțele în care doar am lenevit și nu am făcut nimic ieșit din comun. Memorabilitatea unei vacanțe este dată de noutate, de acțiune, de toate acele situații în care facem lucruri inedite pornind de la un nevinovat ”ce-ar fi dacă…?”.

Mai ții minte numele recepționerului de la hotelul la care ai stat acum patru veri? Mnu? Nici eu. Când călătorim și cunoaștem străini care ne sunt utili, tindem să nu le memorăm numele, creierul nostru fiind mai ocupat cu marketingul – cum să facem o primă impresie favorabilă.

Oamenii de știință au descoperit că nu călătoria în sine ne face fericiți, ci planificarea și așteptarea ei. Acum, sinceră să fiu, i-aș contrazice puțin pe cercetători – dacă te duci cu bunicii la mare, e clar că fericirea ta rămâne acasă, fiindcă știi că vei avea parte de o vacanță tihnită și calmă. Cred că putem combina ce am spus mai devreme cu postulatul lor și rezultă: noutatea și deciziile luate pe moment pot genera amintiri durabile și fericire.

Dacă-ți dorești o vacanță plină de aventură, dar tu ești genul ”nu, lăsați, traversez doar pe verde și doar când se opresc toate mașinile la semafor”, atunci trebuie să te împrietenești cu cineva care are o personalitate exuberantă și e dornic să își asume riscuri.

Iată încă o descoperire științifică demnă să te determine să-ți reconsideri cariera: călătoriile frecvente provoacă scăderea în greutate. Voila, dieta călătorului! Trebuie doar să călătorești mult, în medie cam 21 de zile pe lună.

Tot cercetătorii au descoperit că persoanele care muncesc și în timpul vacanțelor sunt nefericite, nu adună amintiri consistente și au sentimentul neîmplinirii. Așa că data viitoare nu mai promite că rezolvi lucruri când ar trebui să te relaxezi. E o vreme pentru toate.

Bon voyage!