Mai multe restricții impuse de autorități pentru vacanța de 1 mai și Paște îți pot da planurile peste cap, dacă nu ești pregătit din timp. Pentru a evita situațiile neplăcute, află care sunt restricțiile pentru a te organiza în așa fel încât să nu fii afectat de ele, dar nici să nu încalci legea!

Anul acesta, mini-vacanță de 1 mai s-a suprapus cu vacanța de Paște, pe care îl sărbătorim anul acesta pe 2 mai. De aceea mulți români au ales să își planifice o vacanță la munte sau chiar la mare, pentru a se bucura de ambele ocazii așa cum se cuvine. Nu trebuie însă să uităm că ne aflăm încă în plină pandemie, iar autoritățile impun încă o serie de restricții în vederea limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Dacă te afli printre norocoșii care pleacă într-o vacanță cu prilejul zilei de 1 mai și a sărbătorilor pascale, în mod cert nu te aștepți la distracție ca pe vremuri, ci ai înțeles că anul acesta este vorba despre relaxare într-un cerc restrâns de rude sau prieteni, alături de care călătorești. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să fim precauți, să purtăm masca și să respectăm regulile de distanțare socială, indiferent de zona în care călătorim și de restricțiile care sunt sau nu respectate de către localnici.

În funcție de rata de infectare din destinația ta de vacanță, deci de scenariul în care se află locul respectiv, restricțiile pot varia ușor, însă pentru noaptea de Înviere, între 1 și 2 mai, aceleași reguli sunt valabile în toată țara. Asta înseamnă că circulația fără restricții este permisă până la ora 5 dimineața, astfel încât creștinii să poată participa la slujba de Înviere fără declarație, dar și că toate magazinele vor fi deschise până la ora 20 în Vinerea Mare, adică pe 30 aprilie. Nu trebuie însă să îți faci griji dacă nu reușești să te încadrezi în acest interval orar pentru că operatorii economici cu livrare la domiciliu vor lucra și pe timpul nopții – asta înseamnă că poți face cumpărături cu livrare ori poți comanda mâncare și după oră 8 dacă ai nevoie. Bineînțeles, dacă destinația ta nu este într-una dintre stațiunile mari, ci într-un loc departe de marile orașe, mai mult ca sigur nu vei avea de unde să comanzi mâncare sau alte produse, de aceea trebuie neapărat să faci aprovizionarea din timp – nu vrei să riști înfometarea în vacanță :-).

Dacă mergi pe litoral în această mini-vacanță, trebuie să știi la ce să te aștepți. În funcție de zona litoralului aleasă ca destinație, restricțiile sunt altele. În Mamaia, de pildă, din cauza incidenței mari din Constanța, toate cluburile vor fi închise, în timp ce în Vama Veche vor fi deschise, în anumite condiții, însă doar până la ora 21. Dacă visezi la plimbări pe faleză sub clar de lună, trebuie să știi că nici acestea nu sunt permise pe timpul nopții – excepție făcând, așa cum am specificat mai sus, noaptea de Înviere. De exemplu, în Vama Veche, în restul serilor, toată lumea trebuie să fie la cazare până la ora 22.

Restricțiile nu trebuie însă să te descurajeze – poți avea în continuare o vacanță reușită, atâta timp cât te organizezi bine. Mai degrabă, ar trebui să privești aceste restricții ca pe un pas înainte în combaterea pandemiei.

Indiferent de destinația de vacanță, respectă următoarele reguli pentru a te proteja pe tine, dar și pe cei din jurul tău:

  • Evită pe cât posibil locurile aglomerate;
  • Poartă masca în permanență, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, cât timp intri în contact cu persoane străine. Poți renunța la mască imediat ce rămâi în doar în compania celor alături de care călătorești;
  • Spală-te cât de des poți pe mâini, atât în timpul plimbărilor, cât și în timpul petrecut la unitatea de cazare;
  • Folosește dezinfectant de fiecare dată când vrei să te speli pe mâini și nu ai această posibilitate;
  • Rămâi acasă dacă ai simptome de răceală înainte de a pleca în vacanță ori dacă ai aflat că ai avut contact direct cu o persoană testată pozitiv pentru Covid-19. Dacă nu dorești să renunți la vacanță și simptomele sunt bânde, iar suspiciunea ta este că este vorba despre o simplă răceală, fă-ți un test PCR într-un centru de tip drive-thru sau walk in, pentru a limita interacțiunea cu alte persoane în timpul testării, dar și înainte. Dacă testul este negativ, poți pleca în vacanță, bineînțeles cu acordul celor alături de care călătorești. În cazul în care testul iese pozitiv, te vei autoizola la domiciliu în următoarele 14 zile.
  • Dacă apar simptome specifice Covid-19 în timpul vacanței, izolează-te rapid și solicită testarea prin DSP.

Acum că ai aflat care totul despre aceste restricții impuse în vacanța de Paște, precum și regulile de conduită în timpul călătoriilor în contextul actual, nu ne rămâne decât să îți urăm vacanță plăcută și Paște fericit!

PS: Dacă nu ai ales încă destinația pentru vacanța de Paște și visezi la un loc liniștit, autentic și încărcat de tradiții, aici găsești 5 recomandări pe cinste.