Dacă teama de germeni te împiedică să călătorești, iată câteva ponturi de călătorie care îți vor face viața mai ușoară și te vor ajuta să îți învingi temerile.

Germofobia face parte din categoria tulburărilor obsesiv-compulsive (n.r. TOC) și se manifestă prin teama de microbi care declanșează nevoia obsesivă de a curăța și dezinfecta totul, începând de la propriile mâini, până la suprafețele cu care intri în contact. Așadar, nu e de mirare că germofobii se tem de călătorii, întrucât consideră că acestea îi expun prea mult la agenți patogeni.

Dacă te numeri printre persoanele care suferă de o asemenea tulburare, nu trebuie să renunți la bucuria unei călătorii, ci trebuie doar să folosești o serie de trucuri care te vor ajuta să te relaxezi și să te bucuri de experiențele trăite.

Este adevărat că în timpul călătoriilor suntem mai expuși riscului de îmbolnăvire, întrucât intrăm în contact cu mai mulți oameni decât de obicei – în aeroport, la principalele obective turistice, ceea ce înseamnă să riscul de a contracta un virus sau o bacterie crește. Te poți, însă, proteja dacă îți iei anumite măsuri de siguranță – iată câteva ponturi de călătorie pentru germofobi, care îți vor fi de mare ajutor!

Spală-te des pe mâini

Apa caldă și săpunul sunt cei mai de preț aliați atunci când vine vorba de reducerea riscului de contractare a unui virus sau a unei bacterii. De aceea, când călătorești, e important să te speli pe mâini ori de câte ori ai ocazia.

Folosește și dezinfectant

Nu pleca în vacanță fără un dezinfectant sub formă de gel, pe care îl vei folosi atunci când nu ai la îndemână o toaletă pentru a te spăla pe mâini, dar și ca măsură suplimentară de protecție. De pildă, suprafețele din toaletele din avion sunt contaminate cu E.coli, așa că degeaba te speli bine pe mâini după ce folosești toaleta, dacă apoi pui mâna pe clanță pentru a deschide ușa. Recomandat este ca imediat ce ajungi pe scaun, să dezinfectezi mâinile cu un gel special.

De asemenea, e indicat să folosești șervețele dezinfectante imediat ce te urci în avion. Scaunul, mânerele acestuia, măsuța pliabilă și centura de siguranță sunt cele mai murdare suprafețe cu care intri în contact pe timpul zborului, în afară de toaletă. De aceea e bine să le dezinfectezi cu un șervețel umed, pentru a te putea apoi relaxa pe timpul zborului.

În timpul vacanței, spală-ți sau dezinfectează-ți mâinile după ce intri în contact cu suprafețe atinse de foarte multe persoane, cum ar fi bancomatul, clanțele și mânerele de la uși, suprafețele din mijloacele de transport în comun ori mesele de la restaurante. Poți, de asemenea, să porți mănuși pentru a reduce riscul de contactare a virusurilor ori bacteriilor în acest fel, însă e important să nu duci mâna la ochi, gura sau nas, chiar dacă porți mănuși.

Și suprafețele din camera de hotel necesită o dezinfectare rapidă – acordă atenție sporită telecomenzii, întrerupătoarelor, telefonului din cameră (dacă ai unul) și clanțelor. În general, acestea sunt trecute cu vederea în timpul curățeniei făcute de către personalul hotelului, care acordă o atenție sporită așternuturilor și băilor.

Pune-ți în bagaj câteva perechi de mănuși de unică folosință

Pe parcursul vacanței poți fi nevoit să atingi diverse lucruri pline de germeni așa că e bine să ai la îndemână mănuși de unică folosință, pe care le poți folosi pentru a nu te stresa din cauza lucrurilor atinse. Acestea nu ocupă deloc mult spațiu și te pot scuti de multe gânduri nedorite și angoase.

Folosește o mască medicinală

Dacă teama de germeni este atât de mare, încât îți strică dispoziția, ia în considerare folosirea unei măști medicale, mai ales dacă vacanța ta are loc în plin sezon al virozelor. În acest fel, vei putea să te bucuri de vacanță fără să te simți în pericol.

Dacă vrei ca purtarea măștii să te protejeze complet, asigură-te că înlocuiești, o dată la câteva ore, masca cu una nouă.

Hidrateaza-te

Deshidratearea organismului determină și deshidratarea mucoaselor, care au un rol important în menținerea germenilor la distanță. De pildă, mucoasa nazală are rolul de a bloca virusurile și bacteriile, care altfel ar pătrunde direct în sistemul respirator. Dacă această mucoasă este uscată, ea nu poate oferi protecția necesară.

Așadar, este indicat să consumi cât mai multe lichide, atât în timpul călătoriei cu avionul sau cu alte mijloace de transport, cât și odată ce ajungi la destinație. Hidratarea va menține organismul puternic în fața bolilor.

Apa pe care o bei trebuie să fie întotdeauna îmbuteliată, altfel riști să consumi apă contaminată.

Dacă respecți regulile de igienă, te cazezi la un hotel curat și mănânci în locuri sigure, nu ai de ce să îți faci griji în vacanță, chiar dacă ești germofob. Pentru liniștea ta, să ai mereu în rucsac un dezinfectant sub formă de gel, șervețele umede dezinfectante, o mască medicală, mănuși de unică folosință și o sticlă cu apă. Aceste ponturi de călătorie pentru germofobi îți vor reda bucuria de a descoperi lumea.