Când îți planifici o vacanță, visezi la o destinație de poveste, cu obiective turistice interesante, oameni prietenoși și nu în ultimul rând curată. Din păcate însă, multe orașe care se regăsesc adesea în circuitele turistice bat recorduri înspăimântătoare la capitolul poluare, apă contaminată și gunoaie pe străzi. Dacă ajungi într-unul dintre aceste locuri, poți să fii sigur că vacanța ta nu va fi atât de reușită pe cât te aștepți.

Top 10 orașe murdare din lume

1. Ludhiana, India

Ludhiana, renumit centru industrial, este orașul din India cu cel mai poluat aer. Nici la capitolul salubrizare nu stă mai bine, gunoaiele menajere fiind găsite la orice pas pe străzile orașului.

Foto: Pinterest

2. Sukinda, India

Cu peste 2,5 milioane de oameni, orașul Sukinda se află și el în topul celor mai mudare orașe la nivel mondial. Întrucât este un oraș minier, peste 50% din cantitatea de apă a orașului este contaminată. Râul Brahmani, care străbate această așezare, conține cantități mari de poluanți, care pot cauza cancer și alte afecțiuni grave.

Foto: Pinterest

3. Ciudad de Mexico, Mexic

Ciudad de Mexico este un oraș care nu stă deloc bine la capitolul curățenie și salubritate ori calitate a aerului. Acesta are o populație de peste 26 de milioane de oameni, iar amplasarea sa nu îl avantajează: concret, este înconjurat de munți și vulcani, ceea ce face circulația aerului greoaie. Poluarea a atins cote alarmante aici, autoritățile instaurând o serie de restricții, pentru a ține lucrurile sub control.

Foto: Pinterest

4. Bamako, Mali

Din cauza creșterii bruște a numărului de locuitori, orașul Bamako a devenit unul foarte murdar, fiind copleșit de gunoaie. Și poluarea reprezintă o problemă cu care locuitorii au de-a face. Pentru o vacanță relaxantă, evită acest oraș din Mali.

Foto: Pinterest

5. Pointe Noire, Congo

Acest oraș, cu o populație de peste 700.000 de locuitori, are de-a face cu poluarea, dar și cu problema apei contaminate. O mare cantitate din apa de canalizare se revarsă în bazinele de apă potabilă ale orașului, contaminand-o.

Foto: Pinterest

6. Dhaka, Bangladesh

Dhaka este unul dintre orașele cu cea mai mare densitate a populației din lume, însă totodată se numără și printre cele mai murdare. Din cei peste 12 milioane de locuitori din Dhaka, numai jumătate au acces la rețeua de canalizare. Statisticile arată că locuitorii produc anual peste 10 milioane de tone de gunoaie. Resturile menajere sunt adesea aruncate pe stradă, în fața casei.

Foto: Pinterest

7. Port Au Prince, Haiti

Orașul nu are mai mult de 1 milion de locuitori și a fost, până nu demult, inclus în circuitele turistice, multe vase de croazieră oprind în portul acestuia. În urma cutremurului din 2010 și a uraganelor care au urmat, infrastructura orașului a fost distrusă, iar firmele de salubrizare nu au mai făcut față. Port Au Prince a devenit, în ultimii ani, un oraș murdar și dezolant.

Foto: Pinterest

8. Dzerzhinsk, Rusia

Rusia este o țară pe care merită să o descoperi în vacanțele tale, însă încearcă să eviți orașul Dzerzhinsk, care este unul dintre cele mai murdare din lume. Industria chimică a orașului lasă o cantitate uriașă de deșeuri toxice, care pot fi chiar fatale. Locuitorii de aici au o speranță de viață mult mai mică în comparație cu cei din alte zone ale țării.

Foto: Pinterest

9. Linfen, China

Orașul este împânzit de mine de cărbune, așa că nu e de mirare că praful de cărbune se depune pe orice suprafață. Aerul este atât de poluat și murdar încât, dacă atârni o cârpă albă la uscat, în câteva ore devine cenușie. Locuitorii au risc crescut de afecțiuni respiratorii precum cancerul pulmonar, pneumonia ori bronșita, din cauza poluării.

Foto: Pinterest

10. Baku, Azerbaidjan

Orașul Baku se mândrește cu cele mai multe câmpuri petrolifere din lume, însă această bogăție a naturii vine cu un preț foarte mare: un grad înalt de poluare ce afectează sănătatea locuitorilor. Smogul cauzat de rafinariile din oraș este mai dens pe zi ce trece.

O altă problemă ar fi faptul că autoritățile nu se ocupă așa cum ar trebui de salubrizare, deci și gunoaiele sunt o problemă.

Foto: Pinterest

Când mergi în vacanță, îți dorești relaxare, gânduri bune și o stare de bine. De aceea este important să îți alegi cu mare atenție locurile prin care treci, astfel încât să eviți orașe murdare și te asiguri că starea de bine nu îți este perturbată de nimic.