Sunt nenumărate obiective turistice în Maramureș, însă am întocmit o listă cu 15 dintre acestea, pe care nu ar trebui să le ratezi, dacă îți petreci o vacanță în această zonă.

Obiective turistice de neratat în Maramureș

 1. Mocănița de pe Valea Vaserului

mocanita_valea_vaserului

Foto: Instagram

Când spui Maramureș, te gândești inevitabil la celebra mocăniță care își croiește drum printre munți, pe valea râului Vaser. Locomotiva cu aburi trage după ea vagoanele pline de turiști pe o distanță de 21,6 kilometri din cei 46,3 ai căii ferate a cărei construcție a început în anul 1932.

Ceea ce este cu adevărat deosebit la această mocăniță, în comparație cu altele, este că străbate o zonă cu adevărat sălbatică, lăsând satele și civilizația în urmă și pătrunzând în inima pădurilor rareori bătute de picior de om. În ciuda peisajelor sălbatice și pure, însă, la capăt de linie, în gara Paltin, unde mocănița se întoarce, te așteaptă un festin cu bucate tradiționale, proaspăt pregătite pentru turiștii înfometați după atâta drum.

Pentru că locurile sunt limitate, este indicat fie să cumperi bilete online, fie să ajungi în gară la prima oră a dimineții, pentru a te asigura că mai găsești bielete disponibile. O plimbare cu mocănița durează în jur de 6-7 ore, așa că ar fi bine să rezervi o zi întreagă acestei activități. Nu uita să îți iei bateria externă pentru a îți încărca telefonul pentru că vei face atât de multe poze, încât este posibil să ți se descarce bateria înainte de a ajunge la jumătatea drumului.

 1. Cimitirul Vesel de la Săpânța

cimitir_vesel

Foto: Instagram

În localitatea Săpânța, aflată foarte aproape de granița cu Ucraina, poți învăța să privești moartea cu alți ochi. Crucile din acest cimitir sunt picatate multicolor și prezintă scene notabile din viața celor înhumați. De asemenea, pe fiecare cruce este scrisă în versuri povestea de viață a celui decedat. Umorul nu lipsește din poeziile de pe cruci, așa că hohotele de râs se aud adesea în acest cimitir.

Așadar, dacă ajungi în Maramureș, ar fi păcat ca acest obiectiv turistic să nu se regăsească în itinerariul său. Este un loc unic în lume, pe care anual vin să îl viziteze peste 50.000 de turiști de pe tot globul. Pe timp de pandemie te poți bucura de obiective turistice ca acesta în mai multă liniște, fără să te înghesui cu zeci de turiști pentru a face o fotografie.

 1. Cascada Cailor

cascada_cailor

Foto: Instagram

Cu o cădere de 90 de metri, cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase și apreciate din țară. Această cascadă este formată prin căderea apei care se adună în depresiunea circulară de pe Muntele Cailor. Este frumoasă în orice anotimp, însă primăvara, când debitul apei crește, cascada Cailor este mai impresionantă ca niciodată.

Poți ajunge aici pornind cu telescaunul din stațiunea Borșa, după care vei continua drumul cu o coborâre de cel mult jumătate de oră, pe o potecă ce te va duce la baza cascadei. Dacă preferi, însă, un traseu montan, urmează drumul forestier marcat cu triunghi roșu, care pleacă din centrul aceleiași stațiuni, iar după aproximativ o oră și jumătate, vei ajunge la cascadă. Este un traseu ușor, pe care îl poți face și însoțit de copii. Totodată, trebuie menționat că mai bine de jumătate din acest traseu poate fi parcurs cu mașina.

 1. Mănăstirea Bârsana

manastirea_barsana

Foto: Instagram

Amplasată în localitatea cu același nume, mănăstirea Bârsana este unul dintre  cele 15 obiective turistice din Maramureș pe care nu le poți rata. Atestată documentar încă din anul 1390, această mănăstire este încărcată de istorie și tradiții.

Construită în stilul tradițional specific zonei, aceasta este ridicată din lemn de stejar și pietre de râu, punând în evidență arta cioplirii și îmbinării lemnului.

În incinta mănăstirii se regăsește în zilele noastre și un Muzeu, pe care ar fi păcat să îl ratezi dacă ajungi la Bârsana.

 1. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetul Marmației

Foto: Instagram

Muzeul memorialului este amplasat în fosta închisoare politică din Sighetul Marmației, construită în anul 1897 de către administrația austro-ungară și folosită începând cu anii ’50 pentru închiderea unor importanți demnitari din țară.

Începând de la celula în care a fost închis Iuliu Maniu și până la atmosfera apăsătoare de pe holurile închisorii și obiecte din perioada comunismului, tot ce vezi în acest memorial te va încărca cu o energie neplăcută, însă este important să ne cunoaștem istoria așa cum este ea, cât mai puțin cosmetizată. De aceea trebuie văzut, măcar o dată în viață, acest muzeu din orașul în care “se prinde harta în cui”.

 1. Muzeul Satului Maramureșean

muzeul_satului_maramuresean

Foto: Instagram

Tot în Sighetul Marmației poți vizita și Muzeul Satului Maramureșean, care te va ajuta să scapi de energiile neplăcute cu care vei pleca de la Memorialul de la Sighet.

Bineînțeles, cea mai recomandată formă de a descoperi satele maramureșene este să le bați la pas, potecă cu potecă. Însă în cadrul acestui muzeu le vei putea admira în varianta lor pură, nealterată de construcții moderne care au răsărit, pe ici pe colo, chiar și în aceste zone încărcate de tradiție.

Inaugurat în anul 1981, acest muzeu este alcătuit din 30 de gospodării, dintre care unele sunt mobilate complet cu piesele originale. În mijlocul ansamblului muzeal vei decoperi și biserica de lemn – cea mai veche construcție din muzeu (sec. al XVI-lea).

 1. Satul Breb

sat_breb

Foto: Instagram

Satul Breb este pentru Maramureș cum este Viscri pentru Transilvania – oferă turiștilor o experiență autentică. Aici ulițele au rămas încă neasfaltate, casele de lemn nu sunt umbrite de betoane iar localnicii încă mai poartă straiele tradiționale, mai ales duminica și în zilele de sărbătoare.

Te poți caza în Breb sau poți alege doar să servești masa în curtea unui localnic – va fi suficient să te îndrăgostești de această așezare.

 1. Lacul Albastru din Baia Sprie

lac_albastru

Foto: Instagram

Apele acestui lac capătă tonuri de smarald, turcoaz sau albastru intens, în funcție de perioada a anului și de poziția soarelui. Format prin prăbușirea unei mine, acest lac este amplasat în mijlocul unui peisaj sălbatic, care îi accentuează și mai tare frumusețea.

Pentru a ajunge la Lacul Albastru trebuie să pornești din orașul Baia Sprie – poți merge cu mașina pe drumul forestier până foarte aproape pe lac, urmând indicațiile primite de la GPS. De acolo, urmărești indicatoarele prin pădure, iar după un drum de cel mult 15 minute vei ajunge la destinație.

 1. Parcul Național Munții Rodnei

parc_national_muntii_rodnei

Foto: Instagram

Cu o faună și o floră impresionante, Parcul Național Munții Rodnei merită descoperit. Face parte din cele mai importante obiective turistice din Maramureș, chiar dacă de multe ori este neglijat. Traseele marcate sunt nenumărate și îți vor oferi prilejul de a te bucura de natură din plin. Alege un traseu potrivit pentru condiția ta fizică, pentru a te asigura că nu vei avea probleme. Nu te aventura pe un traseu prea lung, astfel încât să riști să te prindă noaptea în pădure.

 1. Morile țărănești și vâltorile din satul Săcel

sacel

Foto: Instagram

Satul Săcel, mai puțin cunoscut decât Breb, este cel puțin la fel de ofertant pentru turistul care vrea să descopere Maramureșul autentic. Aici vei găsi cea mai veche moară de pe Valea râului Iza care încă funcționează. Se numește moara lui Dănilă Mescleș și a fost ridicată în anul 1850 de către un grup de localnici evrei.

Însă dacă ajungi în Săcel, nu te opri doar la moara țărănească, ci vizitează și Atelierul și cuptorul olarului Tănase Burnar – ultimul meșter care lucrează ceramica de Săcel.

 1. Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei

izvorul_izei

Foto: Instagram

După ce descoperi comorile satului Săcel, ar fi păcat să nu vizitezi și aria protejată Peștera și Izvorul Albastru aflate în apropierea localității.

Peștera are o lungime de mai bine de 2500 de metri și este amplasată pe vârful Bătrâna, la o altitudine de 1300 de metri. Izvorul Albastru al Izei este de origine carstică și are ape de o nuanță turcoaz aparte. Urmărește traseele montane care te duc pe poteci pitorești de munte către aceste minunății ale naturii.

 1. Biserica de lemn din Sat Șugatag

biserica_de_lemn_sugatag

Foto: Instagram

Biserica aceasta din lemn de stejar datează din anul 1642 și a fost ridicată pe temelia unei biserici vechi. Picturile din interiorul bisericii au fost făcute în anul 1753 și încă pot fi admirate, chiar dacă nu în totalitate.

 1. Turnul Ștefan din Baia Mare

sfantul_stefan_baia_mare

Foto: Instagram

Aparținând fostei biserici “Sfântul Rege Ștefan” din Baia Mare, turnul clopotniță este amplasat în Piața Centrală a vechiului oraș. Ridicat în secolul al XV-lea la indicațiile principelui Ioan de Hunedoara, acesta este construit în totalitate din piatră masivă. Înălțimea turnului este de 50 de metri, iar priveliștea panoramică asupra orașului Baia Mare pe care o oferă este de neegalat. Poate fi vizitat zilnic, la ore fixe, după bătaia clopotului. În weekend programul de vizitare este redus la numai 2 ore, începând de la 12, până la 14. Este obligatoriu să treci acest turn pe lista de obiective turistice de văzut în Maramureș.

 1. Stațiunea Izvoare

statiunea_izvoare

Foto: Instagram

Stațiunea Izvoare este ideală pentru iubitorii sporturilor de iarnă, datorită pârtiilor de schi care o împânzesc. Chiar și pe timpul verii merită vizitată, datorită peisajelor aparte și a traseelor montane care se pot face începând de aici. Amatorii pot alge traseul către vârful Breaza, care se face în cel mult 2 ore, pe potecă, în timp ce experimentații în ale drumețiilor pot alege traseul către vârful Gutâiul Mare, pe care îl pot parcurge în 6 ore.

 1. Lacul Bodi/ Mogoșa

lac_bodi_mogosa

Foto: Instagram

În stațiunea Mogoșa din Munții Gutâi se regăsește Lacul Bodi, iubit de turiști indiferent de sezon. Pe timpul verii se pot face plimbări cu barca la poalele munților, dar totodată este permis și scăldatul, în timp ce iarna este funcțională pârtia de schi.

Obiective turistice în Maramureș sunt mult mai multe, însă noi am încercat să le alegem pe cele mai apreciate și la îndemână. Așteptăm , în secțiunea de comentarii, și recomandările tale.