Budapesta este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa de Est, așa că ai toate motivele să îl treci pe lisa destinațiilor de vizitat într-o viață. Capitala Ungariei este, de fapt, rezultatul unirii a trei orașe: Buna și Obuda, de pe malul vestic al Dunării, și Pesta, pe malul estic. O mare parte din comunitatea rezultată este declarată moștenire UNESCO și mulți turiști se declară absolut fascinați de ce descoperă aici. Vezi care sunt cele 10 atracții turistice de neratat în Budapesta.

1. Castelul Buda

Castelul Buda se află în punctul sudic al Castelului Hill și este înconjurat de zona turistică numită Várnegyed. Așteaptă-te să descoperi o capodoperă arhitecturală, cu ruine renascentiste împrejurul fundației, fațade neo-clasice din perioada Hasburgă și interior decorat în stil comunist. Palatul găzduiește trei muzee: Galeria Națională Ungară, Muzeul de Istorie din Budapesta și Biblioteca Națională. Poți petrece o zi întreagă doar vizitând aceste puncte, dar fii pregătit să faci multe poze, pentru că împrejurimile sunt spectaculoase. Curțile castelului pot fi vizitate gratuit, dar dacă vrei să intri în clădire, va trebui să plătești 5 euro pentru un bilet.

Adresa Castelului Buda: Address:2 Szent György tér Budapest 1014

2. Parlamentul Ungar

Una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș adăpostește Parlamentul Ungar, înconjurat de Muzeul Etnografic și Ministerul Agriculturii. Este a treia cea mai mare clădire a Parlamentului din lume și a fost inaugurată în 1886, pentru a marca aniversarea de 1000 de ani a Ungariei. Construită în stil neo-gotic, imobilul are 691 de camere și 19 kilometri de coridoare și scări, o suprafața impresionantă. Un tur ghidat prin aceste încăperi durează aproximativ 45 de minute și pot avea loc atunci când nu există ședințe parlamentare. Aici poți vizita și Bijuteriile Coroanei Ungare.
Adresa: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3

3. Bazilica Sfântul Ștefan

Cel mai fotografiat monument din Budapesta este Bazilica Sfântul Ștefan, una dintre cele mai înalte clădiri din capitală – are 97 de metri, la egalitate cu Parlamentul Ungar. Înăuntru vei descoperi picturi spectaculoase, dar și mâna mumificată a primului Rege canonizat al Ungariei, Sfântul Ștefan. Dacă te organizezi din timp, vei putea în cel mai înalt punct al bisericii, de unde vei vedea tot orașul.

Catedrala a fost ridicată în onoarea Sfântului Ștefan, care a fost și fondatorul acestui stat. Construcția sa a început în 1851 și a întâmpinat multe obstacole, până la finalizarea ei, în 1905. Acoperișul, turnurile și pereții externi au fost distruși în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, iar mozaicul prețios a căzut de pe pereți. Cu toate acestea, zonele distruse au fost restaurate cu succes, așa că vei avea parte de o experiență de neuitat.

Adresa: Budapest, Szent István tér 1, 1051 Ungaria

4. Băile Termale Szechenyi

Budapesta este cunoscută în toată lumea pentru apele sale termale, dar complexul Szechenyi este cel mai popular. Deschis în 1913, este aprovizionat de două izvoare termale și este cel mai mare complex din Europa, putând primi mii de vizitatori odată. Aici vei găsi trei piscine în aer liber și 15 piscine acoperite, dar poți merge și în saune sau la spa. Dacă vrei să te bucuri de o experiență extraordinară, fă o baie seara, odată cu lăsarea întunericului.
Adresa: Budapest, Állatkerti krt. 9-11, 1146

5. Bastionul Pescarilor

Dacă te plimbi pe Dunăre, vei da de Bastionul Pescarilor, locul în care pescarii își ridicau ziduri de apărare în Evul Mediu. Această colecție neoromanescă de turnuri și coloane a fost construită, însă, între 1895 – 1902 și este una dintre cele mai populare atracții turistice din Budapesta, mai ales pentru perspectiva pe care o oferă asupra orașului.

Dacă ajungi aici, caută neapărat statuia ecvestră a Sfântului Ștefan. Fii atentă și la pereții fortăreței, pentru că prezintă scene din viața Regelui Sfânt Ștefan.

Adresa: Szentháromság tér 5, Budapest

6. Promenada Dunării

Dunărea traversează Budapesta de la nord la sud, iar dacă vrei să te bucuri de oraș, mergi la plimbare pe faleză, care are, în unele locuri, până la 640 de metri lățime. Tot aici vei descoperi Memorialul Pantofi pe malul Dunării, ce se întinde pe o suprafață de 2,06 km și reprezintă 60 de perechi de pantofi din oțel, ce comemorează evreii ce au fost împușcați de nemți. Este o amintire dureroasă a atrocităților comise de germani în Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondia.

Un alt mod prin care poți descoperi orașul este să faci o croazieră pe Dunăre.

7. Biserica Mátyás sau Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica Mátyás este un punct de reper în Budapesta. Construcția sa a fost finalizată în 1269, ulterior fiind adăugată și o sculptură spectaculoasă ce reprezenta moartea Fecioarei Maria.

În timpul ocupației turce, între 1541 – 1699, biserica era folosită ca moschee și a fost renovată, ulterior, în stil baroc. A adăpostit multe evenimente istorie, inclusiv încoronarea Regelui Carol I al Ungariei, în 1309, și a Împăratului Franz Joseph al Austriei și a soției sale, Sissy. Merită să ajungi la un concert gratuit ce are loc aici duminica seara.

Adresa: Szentháromság tér 2, Budapest