Muzeul Luvru nu este numai cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța, ci și cel mai popular muzeu din lume. Dacă l-ai vizitat deja, în mod cert te-a fascinat. Dacă, pe de altă parte însă, nu ai reușit încă să vezi muzeul Luvru, în mod cert îți dorești.

Cu toate că este un muzeu atât de apreciat, nu se știu foarte multe lucruri despre el. În afara faptului că găzduiește celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, turiștii știu prea puține lucruri despre Luvru.

Iată 10 lucruri interesante, pe care ar trebui să le știi despre muzeul Luvru:

  1. Pentru a vedea întreaga colecție a muzeului, ai avea nevoie de 100 de zile

Întreaga colecție de opere de artă deținută de acest muzeu din Paris este alcătuită din 380.000 de piese, însă nu toate sunt expuse pentru a fi admirate de vizitatori. Dacă ai petrece cel mult 30 de secunde admirând fiecare operă de artă în parte, ai avea nevoie de 100 de zile legate pentru a vedea toată colecția deținută de Luvru.

  1. 15.000 de persoane vizitează muzeul Luvru într-o zi

Bineînțeles, acest număr de vizitatori face referire la perioada de dinaintea pandemiei de Covid-19, care a afectat turismul în întreaga lume. Din fericire, suprafața de 210.000 de metri a muzeului, dintre care 60.600 destinați expozițiilor, este suficient de mare pentru a permite unui număr mare de turiști să viziteze muzeul în același timp, fără să se creeze o aglomerație foarte mare.

  1. Găzuiește cele mai renumite opere de artă din lume

Muzeul Luvru se poate lăuda cu cele mai populare opere de artă din toate timpurile: Gioconda lui da Vinci, Codul lui Hammurabi, Venus din Milo și Libertatea conducând poporul de Eugene Delacroix.

muzeul_luvru

  1. Înainte de a fi muzeu, a fost fortăreață și apoi palat regal

Construcția care găzduiește astăzi muzeul Luvru a fost inițial o fortăreață ridicată în anul 1190, iar în secolul al XVI-lea a fost transformată în palat regal. Abia în anul 1793, când familia regală s-a mutat în Palatul Versailles, a fost deshis muzeul Luvru, cu o colecție de numai 537 picturi.

  1. Mona Lisa are proprii bodyguarzi

Opera de artă pe care cei mai mulți turiști vin să o vadă la muzeul Luvru este Mona Lisa. Nu e de mirare așadar că are o pereche de bodyguarzi care o păzesc zi și noapte. De asemenea, este expusă în spatele lui geam antiglonț care să îi ofere extra protecție.

  1. Naziștii au folosit muzeu Luvru pe post de… depozit

Muzeul nu s-a bucurat întotdeauna de glorie, ci a avut și perioade de decădere. Una dintre acestea a fost în perioada în care naziștii au folosit clădirea sa pentru a depozita operele de artă furate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

  1. Muzeul și-a pierdut numele în timpul domniei lui Napoleon

În timpul domniei sale, Napoleon a redenumit muzeul Luvru, punându-i deloc surprinzătorul nume de “Muzeul Napoleon”. În timpul domniei sale colecția de picturi a muzeului a fost îmbogățită, ajungând la numărul impresionant de 5000 de picturi. Din fericire însă, acestea au fost restituite proprietarilor, în momentul în care Napoleon a pierdut puterea.

Un alt lucru care ar trebui menționat este că împăratul și-a permis privilegiul de a lua tabloul Gioconda din muzeu și de a îl agăța pe peretele din dormitorul său regal.

  1. Piramida muzeului a creat o serie de controverse

Celebra piramidă din sticlă de la Muzeul Luvru, care se regăsește în toate pozele turiștilor care vizitează Parisul, a creat controverse când a fost ridicată. Asta pentru că a fost prima construcție de la muzeul Luvru făcută de un arhitect care nu era de origine franceză. Între timp însă, francezii și-au schimbat complet părerea despre această lucrare, considerând-o un simbol al capitalei.

  1. Doar 66% dintre picturile din colecția muzeului aparțin pictorilor francezi

Din cele peste 7500 de picturi expuse la Muzeul Luvru, numai o parte sunt făcute de artiști francezi. Asta pentru că muzeul deține o serie de opere de artă din întreaga Europă, nu numai din Franța.

muzeul_luvru

  1. Se spune că muzeul ar fi bântuit de o mumie pe nume Belphegor

De-a lungul timpului, au apărut o serie de legende și zvonuri cu privire la o mumie, Belphegor, care ar bântui încăperile muzeului. Mai mult decât atât, și grădinile din jurul acestuia ar fi bântuite de un bărbat îmbrăcat în roșu.

Dacă ai urmărit recent serialul Emily in Paris și visezi cu ochii deschiși la o vacanță în Paris, nu uita să treci pe lista cu lucruri de făcut o vizită la Muzeul Luvru. Ar fi păcat să ratezi această experiență – Parisul nu este numai despre bistro-uri cochete, magazine de lux și atmosferă boemă :-).