,,În fiecare dimineață, experimentez la trezire o plăcere supremă, pe care abia azi am descoperit-o: plăcerea de a fi Salvador Dali. Mă întreb fermecat ce minuni va mai face azi acest Salvador Dali. Cu fiecare zi, mi-e tot mai greu să pricep cum pot trăi alții fără să fie Gala ori Salvador Dali.”

Salvador Dali a fost un pictor spaniol și cel mai de seama reprezentant al suprarealismului. Este considerat unul dintre cei mai excentrici artiști din întreaga lume care a suprins mai ales prin imaginația sa exuberantă și, totodată, unică.

Muzeul dedicat emblematicului Dali din orașul său natal, Figueres, este una dintre cele mai neconvenționale atracții turistice din Spania.

Credit foto: Shutterstock.com

Atât exteriorul clădirii, cât și interiorul impresionează prin elementele caracteristice operei pictorului: ouă gigantice deasupra zidurilor, care reflectă una din temele principale abordate de Dali, și anume feritlitatea. Pe lângă diversele obiecte care au aparținut pictorului, se pot găsi și toate tablourile acestuia care se află în stare foarte bună. 

Credit foto: www.pressone.ro

De altfel, tot aici se află una dintre cele mai reprezentive picturi ale sale ,,Gala dezbracată privind marea care, la o distanta de 20 m se transformă în portretul lui Abraham Lincoln”. Pe Gala o vei găsi în multe dintre picturile lui Dali, fiind muza acestuia, recunoscând faptul că: „Semnându-mi opera Gala-Dalí, nu fac decât să spun un adevăr vital, pentru că eu nu aș fi existat fără sufletul meu pereche, Gala.“

Credit foto: www.pressone.ro

Astfel, dacă vrei să pătrunzi în universul dalinian și să ai parte de o experiență unică, atunci trebuie neapărat să vizitezi acest muzeu din inima Cataluniei.

Însă, Salvador Dali nu a fost doar un pictor excelent, el s-a făcut remarcat și prin contribuțiile aduse în materie de modă, teatru sau fotografie. De altfel, el este și autorul unor cărți, cum ar fi și ,,Jurnalul unui geniu” sau ,,Chipuri ascunse”. Află mai multe despre această personalitate emblematică pe: iubescsacitesc.ro

Credit foto: www.pressone.ro

Program de vizitare al muzeului:

9:00-20:00 între 1 iulie și 30 septembrie; 

10:30-18:00 între 1 octombrie și 30 iunie; 

Deschis zilnic începând cu data de 1 octombrie până la 30 septembrie; 

Închis luni începând cu data de 1 octombrie până pe la 30 iunie, pe 25 decembrie și 1 ianuarie.