Vrei să profiți de Ziua națională a României pentru a te bucura de o mini-vacanță de 1 decembrie care să îți amintească cât de norocos ești că te-ai născut în această țară? Iată 3 destinații potrivite, în care îți poți petrece această zi specială alături de cei dragi!

O mini-vacanță pe tărâm românesc este binevenită oricând, însă mai ales de 1 decembrie, atunci când toată lumea se mândrește, parcă mai mult decât în orice altă zi, cu tradițiile și istoria acestui popor. În această perioadă a anului, turiștii se pot bucura de parade, spectacole și festivaluri organizate special cu ocazia zilei de 1 decembrie. Poți așadar să te bucuri de obiceiuri românești, de preparate tradiționale și de muzică românească mai mult decât o faci de obicei.

Destinații potrivite pentru mini-vacanța de 1 decembrie

1 decembrie la Alba Iulia

Ce loc poate fi mai potrivit pentru a celebra Marea Unire dacă nu Alba Iulia? De 1 decembrie, la Alba Iulia se desfășoară parade și nenumărate evenimente cu prilejul Zilei României, așa că dacă ești mândru că ești român, aceasta este cea mai potrivită destinație pentru vacanța de 1 decembrie.
Ce obiective turistice e păcat să ratezi în mini-vacanța de 1 decembrie petrecută la Alba Iulia:
• Cetatea Alba Carolina, fortăreața construită în stil Vauban la început de secol XVIII, care avea rolul de a proteja Imperiul Habsburgic de cel Otoman. E indicat să vizitezi cetatea înainte de ora 12, atunci când se schimbă Garda austriacă de la Poarta a III-lea, iar în zi de sărbătoare se trag și salve de tun.
Pe lângă vizitarea întregii cetăți, în încinta Alba Carolina te poți bucura și de o cafea servită într-o tabără militară. Hangii și hangițe în costume de eopcă te vor servi ca și cum ai fi un locuitor al cetății de altă dată, iar această experință te va purta înapoi în timp.
• Biblioteca Batthyaneum, care a fost înființată din iulie 1798 și care este găzduită de o clădire considerată monument istoric. Această bibliotecă deține volume vechi, unele datând și de la 1400. Printre acestea se numără o parte din Codex Aureus, din secolul al IX-lea, care conține evangheliile după Marcu și Matei.
• Catedrala Încoronării, ridicată în perioada 1921-1922, pentru a înlocui Mitropolia ctitorită de Mihai Viteazu și distrusă în perioada stăpânirii habsburgice. Aici au fost încoronați ca regi al României Ferdinand și Maria, deci ar fi păcat să nu vizitezi Catedrala în vacanța de 1 decembrie.
• Catedrala Romano-Catolică Sfantul Mihail, locul în care se află îngropate rămășițele trupești ale lui Iancu de Hunedoara.
• Sinagoga, care este prima sinagogă de zid din Transilvania, precum și singura din tot județul Alba.
• Parcul Deondrologic de la ieșirea orașului Alba Iulia, care se află în mijlocul unei păduri. Acesta poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 9-21.

1 decembrie la Iași

Iașiul este locul în care s-a înfăptuit Mica Unire de la 1859, un pas important care a dus la România pe care o sărbătorim pe 1 decembrie an de an. Și aici se desfășoară parada militară cu ocazia Zilei Naționale a României, dar totodată au loc și o serie de evenimente dedicate patrioților care vor să sărbătorească această zi cu surle și trâmbițe.
Obiective turistice pe care ar trebui să le vizitezi dacă ajungi la Iași de 1 decembrie:
• Palatul Culturii din Iași, construit în perioada 1906-1925, cu influențe arhitecturate neogotice, romantice, dar și neobaroce. Sala Voievozilor, Sala Henri Coandă, precum și Ceasornicul Palatului sunt elemente care fac din acest palat unul care te va lăsa mut de uimire.
• Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul de Artă ar trebui să se regăsească pe lista ta de obiective turistice pe care le vizitezi în mini-vacanța de 1 decembrie.
• Parcul Copou din Iași, renumit datorită poetului național Mihai Eminescu, în care te poți plimba pe Aleea Junimea, care este împânzită de busturile lui Eminescu, Creangă, Veronica Micle, Costache Negruzzi, Barbu Ștefănescu-Delavrancea și nu numai.
• Grădina Botanică din Copou, înființată în anul 1856, care este prima grădină universitară deschisă în România, dar și cea mai mare de pe teritoriul țării noastre.
• Teatrul Național Vasile Alecsandri, cel mai vechi teatru din România, care a fost ridicat în anul 1896 în stil baroc și rococo.
• Lăcașuri de cult precum Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași ori Catedrala romano-catolică veche pot fi, de asemenea, descoperite în “capitala” Moldovei.

Pont: dacă mergi cu mașina în mini-vacanța de 1 decembrie, fă o oprire și la Castelul Sturza de la Miclăușeni, dar și la cel din Ruginoasa.

1 decembrie la Sinaia

Vrei să petreci o mini-vacanță reușită de 1 decembrie, însă nu ești dispus să pierzi prea mult timp pe drum? Planifică-ți o escapadă în orașul Sinaia, care are o încărcătură istorică deosebită, însă este foarte accesibil, fiind aproape de Capitală.
Parada militară și concertele din fața primăriei orașului, dar și depunerea coroanelor de flori la Cimitirul Eroilor creează o atmosferă aparte de Ziua Națională a României.
Ce să vizitezi în Sinaia, dacă îți petreci aici mini-vacanța de 1 decembrie:
• Castelul Peleș, ridicat la inițiativa lui Carol I, primul Rege al României. Acesta găzduiește Muzeul Național Peleș, ce poate fi vizitat în compania unui ghid, în zilele de marți până duminică.
• Castelul Pelișor, ridicat pe domeniul castelului Peleș, însă mult mai mic decât acesta, cu scopul de a deveni reședință de vară a principilor moștenitori Ferdinand și Maria. Pelișor are 99 de încăperi și deține, pe lângă mobilierul deosebit și obiectele personale ale lui Ferdinand și ale Mariei, chiar și opere de artă semnate de Regina Maria.
• Mănăstirea Sinaia, care face parte din Lista monumentelor istorice din România, zidită de spătarul Mihai Cantacuzino.
• Casa Memorială George Enescu, construită de artist în perioada 1923-1926 pe post de casă de vacanță, poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10-17.