Aveam o strămătușă care nu s-a  împăcat niciodată cu răsturnările destinului. A crescut într-o familie care și-ar fi putut permite să îi asigure o educație aleasă la Paris, dacă nu ar fi venit comuniștii. Ea a apucat doar să vadă Parisul într-o săptămână, în 1948, urma să revină la studii acolo peste câteva luni. La întoarcere, familia i-a fost arestată și încarcerată pentru mulți ani, iar ea dată în grija unor rude îndepărtate, pentru care prioritară era supraviețuirea, nu educația.

În fine, viața i-a adus multe, și bune, și rele. Mereu a dorit să se întoarcă la Paris. După 1990 a rămas văduvă, cu o pensie mică, dar n-a renunțat la visul ei. A făcut ce-a făcut, a convins un strănepot s-o însoțească și apoi ne-a sunat pe rând:

”― N-o să fiu mâine acasă, mă duc să beau o cafea la Paris.

― …..

―  Cum ți-am zis, mă duc să-mi beau cafeaua la Paris. E un avion dimineață și unul seara, târziu. Perfect.

―  Drum bun, atunci!”

Evident, n-a rămas doar atât, ea reușise să strângă bani doar de-o zi, dar noi ne-am îngrijit să poată sta o săptămână. S-a întors luminoasă, fericită și împăcată că a închis cercul.

Ce voiam să vă spun cu introducerea asta nostalgică? Să nu așteptați o viață să vă îndepliniți visurile. Dacă stă în puterea voastră să le împliniți curând, nu ezitați, nu amânați, viața se schimbă într-o clipă și e păcat să trăim cu regretul neîmplinirilor noastre.

Dacă Parisul este pe lista voastră de locuri de vizitat, înainte de orice trebuie să vă luați încălțări comode. Un weekend la Paris înseamnă două zile de amintiri acumulate pe repede-nainte. Cum traficul metropolei franceze nu se oprește niciodată, cel mai sănătos și mai practic este un abonament de două zile care să includă călătorii cu metroul, RER, tramvai și autobuz. Așa veți putea vizita Versailles ori Disneyland la costuri decente.

Pentru Luvru v-ar trebui vreo trei zile ca să puteți asimila toată frumusețea de-acolo. În schimb, puteți vizita Pantheonul, catedrala Notre Dame, Musée d’Orsay (o fostă gară convertită în muzeu, adăpostește cea mai spectaculoasă colecție de impresioniști), cartierul Marais cu toate clădirile sale istorice,  apoi Montmartre și Sacre Coeur. Nu uitați de Cartierul Latin, Grădinile Luxembourg (către care au vedere niște cafenele excelente, vă recomand Le Petit Suisse), Montparnasse cu Muzeul Bourdelle și Observatorul.

Dacă vă pasionează istoria, începeți cu Arènes de Lutèce, un amfiteatru vechi de peste două milenii descoperit în 1869, când se făceau lucrări pentru extinderea unor străzi. Continuați cu  Musée National du Moyen Âge, e absolut spectaculos, fiind adăpostit în două clădiri, una din secolul al II-lea Î.H. – o baie publică galo-romană, iar cealaltă din secolul al XVI-lea, Hôtel des Abbés de Cluny.

Pentru shopping presupun că recomandările sunt inutile. Doar un sfat: încercați câte un boutique de pe străduțele din Montparnasse sau Marais, veți găsi mici comori.

Costuri? Pentru un city break sunt pachete de 200-600 de euro de persoană, în funcție de cât de aproape de centru este hotelul. Intrările la muzee sunt relativ costisitoare, căci se adună către 50-60 de euro de persoană, dar adunați amintiri minunate. Ah, și o cafea e 2-3 euro, dar face!

Cum vă spuneam, trăiți-vă visurile! Bon voyage!