Dacă m-ar întreba cineva unde aș vrea să mă mut de mâine, aș răspunde fără ezitare: în Portugalia. Pentru clima blândă, pentru tihna cotidiană, pentru peisajele mirifice, pentru munte și ocean, pentru gastronomie și vinuri, pentru aerul mult mai curat. Pentru arhitectură, pentru mulțimea de monumente istorice și pentru posibilitățile nemăsurate de a petrece timp în natură.

Portugalia e frumoasă pe toată durata anului, dar primăvara și toamna are niște culori absolut fabuloase. Explozia multicolor-florală din mai-aprilie este contrabalansată de tonurile aurii-arămii din septembrie-octombrie, sub un cer mereu de un albastru pur și clar.

Lisabona care-ți rămâne în suflet

Lisabona este poate cel mai fermecător oraș al Europei, cu o arhitectură fantastică, o populație multiculturală, gastronomie variată și delicioasă și o atmosferă vibrantă. Îți recomand să vezi palatul Sintra, e spectaculos. Plimbă-te cu tramvaiul pe străzile în pantă și admiră clădirile colorate și oamenii mereu zâmbitori, du-te în centrul istoric, apoi la Oceanarium, la castelul Sao Jorge, la mănăstirea și turnul Belem, cutreieră Baixa la pas și oprește-te să asculți fado sau ritmurile africane.

Dacă ți se face foame, du-te negreșit la Tavares, cel mai vechi restaurant din lume, datând de la 1784.  Pe lângă istorie, are un spectaculos meniul ales de chef în fiecare zi, e o adevărată călătorie culinară prin Portugalia și nu costă mult, ținând cont de faptul că poate sătura cel puțin doi oameni. Dacă vrei să încerci pește și fructe de mare, Doca Peixe e locul ideal, e chiar în port și se laudă cu cele mai proaspete preparate. Bica do Sapato e alt restaurant excelent, printre patronii săi se numără celebrul John Malcovich și are muzică live și o cramă în care găsești orice vin din Portugalia. Pentru cină, zona Bairro Alto e cea mai bună alegere, cu As Salgadeiras, un loc romantic și savuros, ori BA Wine Bar, unde deguști vinuri diverse.

Fiind un oraș vizitat de turiști în tot timpul anului, Lisabona are o ofertă impresionantă de cazare. Cred că are mai multe hosteluri decât hoteluri, dar sunt curate și primitoare, prețurile pe noapte sunt între 30 și 50 de euro, iar cele mai multe includ și micul dejun. Nici hotelurile nu sunt puține, multe sunt ocupate vara, așa că e mai greu să găsești ceva la preț bun. Poți încerca Tagus, noi am fost mulțumiți, e un hotel aproape de centru și e luminos, curat și ospitalier (65 euro/noapte).

Portugalia – fascinantă la fiecare pas

Un alt loc foarte frumos este Evora – un adevărat muzeu în aer liber, cu un număr impresionant de monumente istorice înscrise pe lista patrimoniului cultural UNESCO. Nu-ți recomand un loc anume, ci tot orașul. Bate-l la pas și nu vei regreta.

Oprește-te să mănânci la Cafe Alentejo, un local de la 1900, într-o clădire de secol XVI. Încearcă antreurile tradiționale – cârnații feliați subțire și brânzeturile grozave, apoi cel mai gustos bacalhau și vinurile regionale. Pentru o experiență remarcabilă, stai la Solar de Monfalim, un hotel într-o clădire din perioada Renașterii.

În nordul țării poți merge pe Ruta Romană, care include nu mai puțin de 58 de monumente istorice semnificative, biserici creștine din perioada secolelor XI-XIII.

Văile Minho, Lima și Douro sunt renumite pentru peisajul splendid. În valea Minho te vei bucura de spectacolul naturii, dar și de obiceiurile populare. Oporto este al doilea oraș ca mărime din Portugalia și, deși e predominant industrial, se poate lăuda cu o mulțime de vestigii, catedrale medievale și muzee.

Insulele Azore și Madeira sunt de vis. Nu rata plajele minunate, traseele prin zonele verzi și petrecerile de pe plaje. Nu mai adaug că vinurile de Madeira trebuie analizate îndeaproape și îndelung J.

Bine de știut

Oferta de cazare este generoasă şi pentru toate buzunarele. Moteluri, hosteluri şi hoteluri se regăsesc la tot pasul în marile oraşe. În zonele rurale se găsesc, de regulă, pensiuni agroturistice însă există şi zone în care acestea sunt rare sau lipsesc cu desăvârşire.

Una dintre ofertele speciale ale Portugaliei în materie de turism recomandate pentru vacanţe speciale sunt Posadas , castele renovate modern, cu accente romantice. Sunt mai scumpe, e adevărat, dar experiența este fantastică.

Pentru Portugalia nu ai nevoie de vize de intrare, accesul se face pe bază de paşaport sau carte de identitate, iar permisul de conducere românesc este, de asemenea, valabil. Dacă vrei să vezi țara asta în ritmul tău și timpul îți permite, poți închiria o mașină cu 4 euro/zi. Cei peste 3.000 de km de autostradă (deja e jenant, e o țară de vreo trei ori mai mică decât România) asigură acces uşor atât din Lisabona către litoralul din sud, cât şi spre Porto şi zona de nord.

Dacă nu vrei să ai grija mașinii, Portugalia are o reţea bună de autobuze şi de cale ferată. Există şi un tren de mare viteză – Alfa Pendular – care leagă capitala de oraşele mari (Lisabona de Porto prin Coimbra).

Dacă nu ai decis încă unde te duci în vacanță, alege Portugalia, orice parte a ei, vei fi un călător fericit!

Bon voyage!

Credite foto: visitportugal.com