Sunt multe locuri de vizitat în Iași care fac din acest oraș unul ideal pentru un city-break reușit, dar și pentru o vacanță mai lungă. Important centru cultural al zonei Moldovei din cele mai vechi timpuri, acest oraș merită descoperit.

Despre Iași

În anul 1396, orașul Iași a fost atestat documentar de către Alexandru cel Bun, însă pe atunci era un mic orășel din centrul Țării Moldovei. După ce a devenit capitala Moldovei la final de secol al XVI-lea, orașul Iași a experimentat o dezvoltare intensă. Între 1859 și 1862, Iași a fost, de asemenea, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite, iar în timpul Primului Război Mondial a fost chiar capitala Regatului României.

Iașiul a fost și locul în care s-a născut Junimea, asociația culturală al cărui cenaclu literar a făcut istorie. Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Caragiale și Slavici sunt doar câteva exemple de personalități ale României Moderne care s-au dezvoltat în sânul Junimii.

Datorită așezării geografice, Iașiul poartă și denumirea de “urbe/ oraș al celor 7 coline”, fiind înconjurat de 7 dealuri importante.

Top 10 locuri de vizitat în Iași

 1. Palatul Culturii

palatul_culturii_iasi

Foto: Instagram

Monument emblematic pentru Iași, poate chiar pentru întreaga Moldovă, Palatul Culturii a fost ridicat între 1906-1925, fiind în primă fază Palat Administrativ și de Justiție. De inaugurarea acestuia s-a ocupat chiar regele Ferdinand al României. I. D. Berindey a fost arhitectul care a conceput planurile după care a fost ridicată clădirea impresionantă, ce îmbină mai multe stiluri arhitecturale – neogotic, romantic și neobaroc.

În ultimii ani, palatul a trecut prin mai multe procese de restaurare și și-a recăpătat măreția. În zilele noastre, Palatul Culturii din Iași găzduiește 4 muzee diferite: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, precum și Muzeul Științei și Tehnologiei Ștefan Procopiu.

Programul de vizitare începe la 10 și se încheie la orele 17 – mare atenție însă, în zilele de luni muzeele sunt închise.

 1. Parcul Copou

parcul_copou_iasi

Foto: Instagram

Un alt loc emblematic pentru orașul acesta este Parcul Copou, devenind foarte iubit și cunoscut datorită teiului la umbra căruia se odihnea Mihai Eminescu. Lângă teiul marelui poet se regăsește astăzi și bustul acestuia, urmat de cel al bunului său prieten, Ion Creangă.

În Parcul Copou se află, de asemenea, și Aleea Junimea, de-a lungul căreia pot fi admirate busturile din bronz ale tuturor membrilor asociației înființate la Iași în anul 1863.

 1. Muzeul “Mihai Eminescu”

muzeul_mihai_eminescu

Foto: Instagram

Amplasat în mijlocul parcului Copou, acest muzeu datează din anul 1989, fiind inaugurat în memoria poetului, la 100 de ani de la moartea sa. Muzeul deține o colecție impresionantă de scrisori, fotografii originale, dar și ediții princeps și ediții critice ale operei marelui poet. Ar fi păcat să ajungi la Iași și să nu îți faci timp pentru un tur ghidat în interiorul muzeului “Mihai Eminescu” – acesta poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10 și 17.

 1. Teatrul Național Vasile Alecsandri

teatrul-vasile_alecsandri_iasi

Foto: Instagram

Știai că Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași este cel mai vechi teatru din țară? Clădirea acestuia a fost inaugurată în data de 1 decembrie 1896, de către primarul orașului de la acea vreme – Nicolae Ganea. Arhitecții austrieci Fellner și Helmer au fost cei care au făcut planurile clădirii. În aceeași zi a fost dată în folosință și uzina electrică, care a permis iluminatul orașului.

Interiorul construcției a fost inspirat din stilurile baroc și rococo, iar plafonul unei încăperi a fost pictat de renumitul pictor vienez Alexander Goltz. Alte două elemente importante cu care se mândrește clădirea acestui teatru sunt cortina pictată manual de meșterul vienez M. Lenz, care prezintă o alegorie a vieții, precum și alegoria Unirii Principatelor Române, dar și candelabrul din cristal de Veneția cu 109 becuri.

Poți să te rezumi la vizitarea clădirii teatrului, însă pentru a te bucura din plin de o experiență deosebită, mergi la o piesă care se joacă aici – în mod cert vei petrece o seară memorabilă.

 1. Biblioteca Universității Tehnice “Gheorghe Asachi”

biblioteca_gh_asachi

Foto: Instagram

Un top realizat de Bored Panda plasează Biblioteca “Gheorghe Asachi” din Iași pe locul 23 din 162 de biblioteci impresionante din lume.

Biblioteca aceasta, la fel ca întreg Palatul Universitar din Copou, a fost proiectată de către arhitectul de origine elvețiană Louis Blanc, care la rândul lui s-a inspirat din schițele lui Petru Poni – profesor al Universității din Iași. Biblioteca deține peste un milion de volume și poate fi vizitată de turiști.

 1. Sala Pașilor Pierduți, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”

sala_pasilor_pierduti

Foto: Instagram

La parterul Universității se află Sala pașilor pierduți, care și-a căpătat acest nume datorită unui efect sonor cel puțin ciudat pe care îl produce – la mijlocul sălii nu se mai aud unele sunete cum ar fi zgomotul produs de pantofii cu toc. Însă ceea ce este cu adevărat deosebit la această Sală sunt cele 19 picturi murale semnate de Sabin Bălașa, realizate în perioada 1968-1978. Picturile întruchipează mituri universale, legende românești și simboluri specifice universității.

Poți vizita această sală oricând, fără să fie nevoie să plătești vreo taxă de vizitare, însă asigură-te că te nu ajungi mai târziu de orele 20, când, de regulă, se închid ușile.

 1. Grădina Botanică Iași

gradina_botanica_iasi

Foto: Instagram

Este cea mai veche grădină botanică din România, dar și cea mai mare. Aceasta a fost înființată în anul 1856 de către Anastasie Fătu – medic și naturalist.

Un lucru important de menționat este că această grădină are o secție destinată persoanelor cu probleme de vedere, în cadrul căreia speciile de plante sunt prevăzute cu explicații în alfabetul Braille.

Dacă vizitezi Iașiul pe timp de toamnă sau primăvară, nu ai nicio scuză să nu acorzi câteva ore acestui loc desprins parcă din altă lume.

 1. Bojdeuca lui Ion Creangă

bojdeuca_lui_ion_creanga

Foto: Instagram

Orașul Iași nu se mândrește numai cu primul teatru ori prima grădină botanică de pe teritoriul României, ci și cu prima casă memorială. Este vorba despre Bojdeuca lui Ion Creangă – declarată muzeu în anul 1918, care se află în cartierul Țicău. Aici a locuit scriitorul între 1872 și 1889, dar și bunul său prieten, Mihai Eminescu, a stat aici pentru o perioadă, fiindu-i chiriaș lui Creangă.

 1. Palatul Mitropolitan

mitropolia_moldovei

Foto: Instagram

Această clădire istorică, ridicată la final de secol al XVIII-lea, apoi restaurată între 1902-1905, găzduiește Reședința Mitropoliților Moldovei și Bucovinei.

Arhitectura sa se face remarcată prin elemente specifice stilului baroc. În timpul unor ample lucrări de restaurare din perioada 1998-2000, pe fața nordică a clădirii s-a montat un mozaic în stil bizantin, care înfățișează chipul Sfintei Parascheva, ale cărei moaște se află la Mitropolia Moldovei și a Bucovinei.

 1. Hotelul Traian

hotel_traian_iasi

Foto: Instagram

Te gândeai vreodată că există o legătură între Hotelul Traian din Iași și Turnul Eiffes din Paris? Ei bine, află că ambele au fost proiectate de același arhitect – celebrul Gustave Eiffel. Hotelul Traian se află în centrul orașului, în Piața Unirii, și a fost ridicat în anul 1882, pe o structură metalică unică la acea vreme, dar și în zilele noastre, în Iași. Pentru un sejur reușit, în cadrul căruia să descoperi cele mai autentice locuri de vizitat în Iași, te poți caza la acest hotel.

Sunt multe locuri de vizitat în Iași, însă bifează-le măcar pe acestea, dacă timpul nu îți permite mai mult. În mod cert te vor impresiona și îți vor permite să îți formezi o idee corectă despre acest centru cultural și istoric.

Cele mai instagramabile locuri din orașul Iași

Pe lângă cele 10 obiective turistice menționate mai sus, unde poți face o serie de poze tocmai bune de postat pe rețelele sociale, mai sunt câteva locuri din Iași în care poți face fotografii deosebite:

 • Casa Mavrogheni – fațada de pe Bd. Carol I;
 • Râpa Galbenă Iași;
 • Ateneul Național din Iași;
 • Vama Veche;
 • Gara Mare din Iași;
 • Casa Memorială “Vasile Pogor”;
 • Palatul Răznovanu;
 • Palatul Braunstein.

Atracții turistice în împrejurimile orașului Iași

Pe lângă nenumăratele locuri de vizitat în Iași, există și unele atracții turistice lângă acest oraș. Ar fi păcat să ratezi cele mai frumoase locuri din apropierea orașului Iași, dacă tot ajungi aici. Iată care sunt acestea:

Castelul Sturdza din Miclăușeni, monument istoric de artă gotică, se află la numai 65 de kilometri distanță de Iași, pe drumul către București. Acesta a fost ridicat în perioada 1880-1904 de către George A. Sturza și soția sa Maria, fostă Ghica, pe locul unui conac ce data din 1755. Acesta se află acum în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este format din: Castelul Sturza, Biserica Sfinții Voievozi și parcul dendrologic care se întinde pe 30 de hectare.

Castelul, a cărui istorie a fost extrem de zbuciumată, poate fi vizitat din oră în oră, în intervalul orar 11-18. Ghidul turistic care prezintă Castelul Miclăușeni este extrem de pasionat de activitatea sa, așa că turul castelului va fi unul de-a dreptul memorabil.

locuri_de_vizitat_in_iasi

Foto: Instagram

Palatul Cuza de la Ruginoasa a aparținut, în primă fază, tot familiei Sturdza, de aici stilul neogotic similar. Însă acesta este complet diferit de cel de la Miclăușeni – în primul rând, a avut avantajul de a fi restaurat recent. În al doilea rând, a fost transformat într-un muzeu memorial dedicat lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta este amplasat la o distanță de 60 de kilometri de orașul Iași, între orașele Târgu Frumos și Pașcani. Te vei abate puțin de la drum pentru a îl vizita, dacă te îndrepți către București, însă merită efortul.

Muzeul Arheologic de sit de la Cucuteni este un alt loc din apropierea Iașiului pe care trebuie să îl treci în itinerariul tău. Acesta este amplasat în localitatea cu același nume și găzduiește o necropolă tumulară daco-getică, precum și mai multe movile funerare. Muzeul deține o colecție impresionantă de piese arheologice ce datează din perioada culturii de la Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizații de pe teritoriul Europei, mai veche chiar și decât așezările din Sumer și Egipt.

Casa Memorială Vasile Alecsandri din Mircești este localizată la o distanță de 67 de kilometri distanță de orașul Iași și a fost înființată chiar în locuința scriitorului, ridicată în perioada 1861-1867 după planurile poetului și ale soției sale, Paulina Alecsandri. Aceasta se află într-un parc cu stejari, nuci și lilieci plantați chiar de Vasile Alecsandri. Casa găzduiește o serie de obiecte de mobilier care au aparținut poetului, precum și tablouri, portrete de familie, fotografii, manuscrise, scrisori și documente.

Tradiții și obiceiuri din Iași 

Zona Moldovei este renumită pentru tradițiile sale, mai ales în perioada sărbătorilor pascale și a celor de iarnă. Pe parcursul anului au loc, de asemenea, o serie de evenimente, târguri și festivaluri, care pun tradiția moldovenească în lumina reflectoarelor.

În luna iunie a fiecărui an, de pildă, are loc la Iași Festivalul Internațional de Artă Tradițională, organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei. Aici poți vedea meșterii populari lucrând, poți achiziționa suveniruri artizanale și poți descoperi moștenirea culturală a acestei zone.

În satul Cotnari, în luna septembrie, se desfășoară Sărbătoarea comunei Cotnari, cunoscută de localnici mai degrabă sub denumirea de “ziua strugurilor”. Petrecerile populare cu muzică tradițională, dar și mustul și toate soiurile de vin servite fac din acest festival unul dintre favoritele turiștilor.

Festivalul Trandafir de la Moldova, organizat în luna octombrie, adună pe aceeași scenă o serie de ansambluri populare din Iași, dar și din Vaslui, Vrancea, Suceava ori Neamț.

Dacă te preocupă mai degrabă tradițiile din perioada sărbătorilor de iarnă, pe gustul tău va fi festivalul “Datini și obiceiuri de iarnă” care adună la un loc cete de colindători din toată zona Moldovei, precum și ansambluri populare, dar și alaiuri de măști și urători.

Știați că…?

 • La Iași a fost tipărită prima carte din toată provincia Moldova, în anul 1643?
 • Prima universitate românească a fost Universitatea “Alexandru I. Cuza” din Iași, inaugurată în anul 1897 de către Regele Carol I și Regina Elisabeta?
 • Primul teatru românesc este Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași, inaugurat în 1896?
 • Iașiul găzduiește cea mai veche grădină botanică din întreaga Europă, care este totodată și cea mai mare din România?
 • Primul teatru evreiesc din întreaga lume a fost înființat la Iași în anul 1876?
 • Primul român laureat al Premiului Nobel – George Emil Palade, s-a născut la Iași?
 • Prima școală medicală universitară din România a fost Școala de chirurgie din Iași?
 • Iașiul este al doilea cel mai populat oraș din țară, după București?

Restaurante apreciate de turiști

Arta gastronomică este la loc de cinste în Moldova, așa că lista de restaurante din Iași al căror prag merită să îl treci este foarte lungă. Iată care sunt cele mai apreciate de turiști:

Casa Bolta Rece, str. Rece nr. 10

bolta_rece_iasi

Foto: Instagram

Nu este de mirare că se află pe primul loc în topul recomandărilor. Localizat la marginea dealului Copou, pe strada Rece, acest restaurant datează din 1864, când negustorul Avram Amira a văzut potențial în casa construită în stil tradițional moldovenesc, cu pivnițe numai bune pentru butoaiele de vin. Popularitatea acestui loc se datorează însă nenumăratelor seri petrecute la Bolta Rece a membrilor Societății Junimea. Mihai Eminescu, Ion Creangă, și toată elita scriitorilor acelor vremuri își încheiau serile în fața unui pahar cu vin la Bolta Rece. Restaurantul păstrează specificul tradițional moldovenesc și te așteaptă atât cu o atmosferă aparte, desprinsă parcă din alte timpuri, cât și cu bucate alese și vinuri pe măsură.

Cârciuma Veche, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 18

Și aici bucatele tradiționale sunt servite într-un ambient care te va purta cu gândul în alte vremuri. Începând de la bucatele tradiționale cu denumiri alese și scrise cu accent specific dulcelui grai moldovenesc, și până la tablourile atârnate pe pereți, cu marii scriitori ai Iașiului, fiecare detaliu te va face să îți amintești că te afli în inima Moldovei.

La Conac, str. Nicolae Gane nr. 27

Așa cum îi spune și numele, restaurantul este amplasat într-un conac impunător construit în stil arhitectural specific zonei Moldovei. Bucatele alese sunt servite în vase de lut, așezate pe ștergare cu motive colorate, iar muzica de pe fundal completează acest cadru idilic. O masă aici poate fi considerată o experiență în sine, nu numai un prilej de a îți potoli foamea.

Corrido, Str, Lascar Catargiu nr. 12-16

Dacă vrei să descoperi fața nouă și modernă a Iașiului, nu rata Corrido. Acest restaurant nu se aseamănă deloc cu cele tradiționale menționate mai sus, însă îți va oferi o experiență culinară de top.

După ce ai citit acest articol, în mod cert ți-ai făcut propria listă cu locuri de vizitat în Iași. Așteptăm, după ce descoperi acest oraș, și recomandările tale!