Sunt multe locuri de vizitat în Iași care fac din acest oraș unul ideal pentru un city-break reușit, dar și pentru o vacanță mai lungă. Important centru cultural al zonei Moldovei din cele mai vechi timpuri, acest oraș merită descoperit – iată 10 locuri care îți vor umple inima de bucurie și sufletul de admirație.

Cele mai frumoase locuri din Iași

  1. Palatul Culturii

palatul_culturii_iasi

Foto: Instagram

Monument emblematic pentru Iași, poate chiar pentru întreaga Moldovă, Palatul Culturii a fost ridicat între 1906-1925, fiind în primă fază Palat Administrativ și de Justiție. De inaugurarea acestuia s-a ocupat chiar regele Ferdinand al României. I. D. Berindey a fost arhitectul care a conceput planurile după care a fost ridicată clădirea impresionantă, ce îmbină mai multe stiluri arhitecturale – neogotic, romantic și neobaroc.

În ultimii ani, palatul a trecut prin mai multe procese de restaurare și și-a recăpătat măreția. În zilele noastre, Palatul Culturii din Iași găzduiește 4 muzee diferite: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, precum și Muzeul Științei și Tehnologiei Ștefan Procopiu.

Programul de vizitare începe la 10 și se încheie la orele 17 – mare atenție însă, în zilele de luni muzeele sunt închise.

  1. Parcul Copou

parcul_copou_iasi

Foto: Instagram

Un alt loc emblematic pentru orașul acesta este Parcul Copou, devenind foarte iubit și cunoscut datorită teiului la umbra căruia se odihnea Mihai Eminescu. Lângă teiul marelui poet se regăsește astăzi și bustul acestuia, urmat de cel al bunului său prieten, Ion Creangă.

În Parcul Copou se află, de asemenea, și Aleea Junimea, de-a lungul căreia pot fi admirate busturile din bronz ale tuturor membrilor asociației înființate la Iași în anul 1863.

  1. Muzeul “Mihai Eminescu”

muzeul_mihai_eminescu

Foto: Instagram

Amplasat în mijlocul parcului Copou, acest muzeu datează din anul 1989, fiind inaugurat în memoria poetului, la 100 de ani de la moartea sa. Muzeul deține o colecție impresionantă de scrisori, fotografii originale, dar și ediții princeps și ediții critice ale operei marelui poet. Ar fi păcat să ajungi la Iași și să nu îți faci timp pentru un tur ghidat în interiorul muzeului “Mihai Eminescu” – acesta poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10 și 17.

  1. Teatrul Național Vasile Alecsandri

teatrul-vasile_alecsandri_iasi

Foto: Instagram

Știai că Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași este cel mai vechi teatru din țară? Clădirea acestuia a fost inaugurată în data de 1 decembrie 1896, de către primarul orașului de la acea vreme – Nicolae Ganea. Arhitecții austrieci Fellner și Helmer au fost cei care au făcut planurile clădirii. În aceeași zi a fost dată în folosință și uzina electrică, care a permis iluminatul orașului.

Interiorul construcției a fost inspirat din stilurile baroc și rococo, iar plafonul unei încăperi a fost pictat de renumitul pictor vienez Alexander Goltz. Alte două elemente importante cu care se mândrește clădirea acestui teatru sunt cortina pictată manual de meșterul vienez M. Lenz, care prezintă o alegorie a vieții, precum și alegoria Unirii Principatelor Române, dar și candelabrul din cristal de Veneția cu 109 becuri.

Poți să te rezumi la vizitarea clădirii teatrului, însă pentru a te bucura din plin de o experiență deosebită, mergi la o piesă care se joacă aici – în mod cert vei petrece o seară memorabilă.

  1. Biblioteca Universității Tehnice “Gheorghe Asachi”

biblioteca_gh_asachi

Foto: Instagram

Un top realizat de Bored Panda plasează Biblioteca “Gheorghe Asachi” din Iași pe locul 23 din 162 de biblioteci impresionante din lume.

Biblioteca aceasta, la fel ca întreg Palatul Universitar din Copou, a fost proiectată de către arhitectul de origine elvețiană Louis Blanc, care la rândul lui s-a inspirat din schițele lui Petru Poni – profesor al Universității din Iași. Biblioteca deține peste un milion de volume și poate fi vizitată de turiști.

  1. Sala Pașilor Pierduți, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”

sala_pasilor_pierduti

Foto: Instagram

La parterul Universității se află Sala pașilor pierduți, care și-a căpătat acest nume datorită unui efect sonor cel puțin ciudat pe care îl produce – la mijlocul sălii nu se mai aud unele sunete cum ar fi zgomotul produs de pantofii cu toc. Însă ceea ce este cu adevărat deosebit la această Sală sunt cele 19 picturi murale semnate de Sabin Bălașa, realizate în perioada 1968-1978. Picturile întruchipează mituri universale, legende românești și simboluri specifice universității.

Poți vizita această sală oricând, fără să fie nevoie să plătești vreo taxă de vizitare, însă asigură-te că te nu ajungi mai târziu de orele 20, când, de regulă, se închid ușile.

  1. Grădina Botanică Iași

gradina_botanica_iasi

Foto: Instagram

Este cea mai veche grădină botanică din România, dar și cea mai mare. Aceasta a fost înființată în anul 1856 de către Anastasie Fătu – medic și naturalist.

Un lucru important de menționat este că această grădină are o secție destinată persoanelor cu probleme de vedere, în cadrul căreia speciile de plante sunt prevăzute cu explicații în alfabetul Braille.

Dacă vizitezi Iașiul pe timp de toamnă sau primăvară, nu ai nicio scuză să nu acorzi câteva ore acestui loc desprins parcă din altă lume.

  1. Bojdeuca lui Ion Creangă

bojdeuca_lui_ion_creanga

Foto: Instagram

Orașul Iași nu se mândrește numai cu primul teatru ori prima grădină botanică de pe teritoriul României, ci și cu prima casă memorială. Este vorba despre Bojdeuca lui Ion Creangă – declarată muzeu în anul 1918, care se află în cartierul Țicău. Aici a locuit scriitorul între 1872 și 1889, dar și bunul său prieten, Mihai Eminescu, a stat aici pentru o perioadă, fiindu-i chiriaș lui Creangă.

  1. Palatul Mitropolitan

mitropolia_moldovei

Foto: Instagram

Această clădire istorică, ridicată la final de secol al XVIII-lea, apoi restaurată între 1902-1905, găzduiește Reședința Mitropoliților Moldovei și Bucovinei.

Arhitectura sa se face remarcată prin elemente specifice stilului baroc. În timpul unor ample lucrări de restaurare din perioada 1998-2000, pe fața nordică a clădirii s-a montat un mozaic în stil bizantin, care înfățișează chipul Sfintei Parascheva, ale cărei moaște se află la Mitropolia Moldovei și a Bucovinei.

  1. Hotelul Traian

hotel_traian_iasi

Foto: Instagram

Te gândeai vreodată că există o legătură între Hotelul Traian din Iași și Turnul Eiffes din Paris? Ei bine, află că ambele au fost proiectate de același arhitect – celebrul Gustave Eiffel. Hotelul Traian se află în centrul orașului, în Piața Unirii, și a fost ridicat în anul 1882, pe o structură metalică unică la acea vreme, dar și în zilele noastre, în Iași. Pentru un sejur reușit, în cadrul căruia să descoperi cele mai autentice locuri de vizitat în Iași, te poți caza la acest hotel.

Sunt multe locuri de vizitat în Iași, însă bifează-le măcar pe acestea, dacă timpul nu îți permite mai mult. În mod cert te vor impresiona și îți vor permite să îți formezi o idee corectă despre acest centru cultural și istoric.