Incepând cu luna septembrie a anului trecut, Australia a fost curprinsă de incendii de vegetație, care au apărut pe fondul unei secete ce a persistat luni la rând. Dacă ai o vacanță planificată acolo, ar trebui să știi cum poate fi aceasta afectată de incendii.

La începutul lunii ianuarie 2020, autoritățile australiene estimau că peste 8,4 milioane de hectare de vegetație au ars în întregime, distrugând atât flora, cât și fauna. Peste 25 de persoane și-au pierdut viața din cauza incendiilor, iar mii de case au fost mistuite de flăcări.

Cele mai afectate zone sunt:

  • Regiunea Blue Mountains;
  • Lanțul muntos Snowy Mountains;
  • Regiunea Southern Highlands;
  • Coasta de Safir;
  • Gippsland de Est;
  • Regiunile Fingal și Pelham din Tasmania;
  • Dealurile Adelaide;
  • Insula Cangurilor;
  • Zone centrale din Queensland.

Vacanța în Australia în plin sezon al incendiilor de vegetație

O mare parte din Australia nu este deloc afectată de incendiile de vegetație, însă multe afaceri din zona turismului au de suferit din cauză că oamenii își anulează rezervările, de teamă să nu fie prinși în mijlocul dezastrului.

Așadar, dacă destinația ta nu se află pe lista cu zone periculoase, ar fi păcat să îți anulezi vacanța.

Printre zonele turistice neafectate de incendiile de vegetație se numără și Insulele Mării de Coral și Marea Barieră de Corali, precum și renumitul Uluru (Muntele de Granit Roșu). Pentru a verifica dacă regiunea în care îți vei petrece vacanța este sau nu afectată de aceste incendii de amploare, discută cu cei de la agenția de turism prin care ți-ai organizat vacanța, verifică avertismentele de călătorie emise de Ministerul Afacerilor Interne – www.mae.ro și caută pe site-urile guvernului australian informații cu privire la regiunea respectivă. Dacă nu sunt avertismente cu privire la zona de interes pentru tine, poți pleca liniștit în vacanță.

Este important să știi că principalele orașe – Sydney, Canberra și Melbourne, sunt afectate de fumul provenit de la incendii. De aceea, dacă suferi de astm sau alte afecțiuni respiratorii, ar trebui să mergi la medic înainte de a te hotărî dacă pleci sau nu în vacanță. În funcție de severitatea afecțiunilor tale, medicul poate decide dacă este sau nu în regulă să mergi în aceste orașe. Aerul îmbâcsit de fumul de la incendiile de vegetație este de asemenea periculos pentru copiii mai mici de 14 ani, precum și pentru vârstnici.

Dacă treci prin aceste orașe în timpul vacanței tale, nu ar strica totuși să te protejezi purtând o mască medicală atunci când petreci mai mult timp în aer liber.

Cum îi ajuți pe australieni mergând în vacanță 

Economia Australiei este afectată de aceste incendii de vegetație, iar afacerile din turism au cel mai mult de suferit. Asta pentru că oamenii își anulează vacanțele de teama de a nu se expune vreunui risc.

Mergând în vacanță în Australia, în ciuda incendiilor de vegetație, vei susține afacerile locale în această perioadă grea. Bineînțeles, nu te vei expune niciunui pericol și vei merge numai în zonele sigure, care nu sunt cuprinse de incendii.

Mai mult decât atât, prețurile au scăzut foarte mult din cauza acestui dezastru, ceea ce înseamnă că vacanța ta va fi mai ieftină decât te așteptai. Tarifele de la hotel, prețul biletelor pentru obiectivele turistice și chiar și prețurile de la restaurante au scăzut, din dorința de a atrage clienți în această perioadă.

Din păcate însă, și luna februarie este una cu temperaturi extrem de ridicate în Australia, ceea ce înseamnă că șansele ca incendiile să fie complet stinse în această perioadă sunt extrem de mici. Pe măsură ce iarna se va apropia, temperaturile vor începe să scadă și lupta cu incendiile va fi mai ușor de câștigat. Abia de la 1 iunie începe iarna în Australia, iar pe timpul sezonului rece temperaturile pot scădea până la 10 grade Celsius. Iarna se încheie la finalul lunii august, iar luna septembrie va veni din nou cu un risc crescut de incendii de vegetație.

Informează-te cu privire la perioadele secetoase și cu risc mare de incendii din zona pe care o vizitezi, atunci când îți alegi perioada ideală pentru vacanța petrecută în Australia.