Dubai a devenit, în ultimii ani, destinația favorită a celor care doresc vacanțe opulente, shopping de răsfăț și desfătare gastronomică. Evident, Dubai nu înseamnă doar atât, este un loc cu o istorie fascinantă, dar cumva partea aceasta este mai puțin cunoscută de turiștii occidentali. La fel de puțin cunoscută este și capitala culturală a islamului, Sharjah. Este cel de-al treilea oraș al Emiratelor Arabe Unite și și-a construit o reputație extrem de solidă, atât în Orient, cât și pe mapamond, grație culturii. N-ai zice, nu-i așa?

Am ajuns în Sharjah la sfârșit de octombrie, când zilele încă mai păstrau căldura sufocantă a verii, dar serile erau răcoroase și te îmbiau la plimbări lungi. Am fost invitată la un târg de carte care rivalizează în amploare cu cel de la Frankfurt. Pe lângă miile de cărți din târg m-au impresionat copiii, de toate vârstele, de la pitici de grădiniță îmbrăcați în prinți și prințese până la liceeni serioși, care veniseră să își îmbogățească bibliotecile. În Sharjah există de foarte mulți ani vorba ”nicio casă fără bibliotecă” și dacă mergi acolo, ai să înțelegi de unde le vine prosperitatea.

Dar să trecem la obiectivele turistice. Sunt multe, mai ales că în ultima vreme au loc acolo diverse festivaluri și evenimente grandioase care atrag foarte mulți turiști, din toată lumea. Există festivaluri dedicate muzicii (ianuarie), luminilor (februarie), sporturilor în deșert, cărții, gastronomiei, modei.

Eu cred că sunt de neratat zonele tradiționale; e remarcabilă piața de pește Souq Al Jubail, unde în fiecare dimineață are loc licitația, e absolut demențială, dacă reziști mirosului 😊. Comercianții aproape că-și cântă ofertele, sună mai degrabă a rap battle decât a licitație.

Pentru shopping, oferta e la fel de generoasă, cred că sunt cel puțin șapte mall-uri gigantice. Dar experiența cea mai grozavă este tot în souq, unde poți negocia fiecare achiziție și unde efectiv nu știi unde să te uiți mai întâi: la mirodenii, bijuterii, mătăsuri, încălțări, obiecte decorative, la uleiuri aromate și parfumuri sau la covoare, mic mobilier, plante medicinale ș.a.. Dacă ajungi în Sharjah, mergi neapărat la Souq Al Arsah, cel mai vechi bazar din Emirate, unde pe vremuri veneau beduinii. Găsești orice, mai puțin aur, iar negocierea e un soi de dans, mai schimbi o vorbă, mai zici un preț… E un loc unde aș sta și o săptămână. Aproape la fel de ofertant, dar cu mărfuri mai ”comerciale” este Al Shaab Village (multe magazine mici cu de toate). Mi-a plăcut mult și Souq Sakr (pentru obiecte de artă veche și contemporană, dar și haine tradiționale și mirodenii). Am lăsat Blue Souq ultimul pentru că este cel mai mare, are în jur de 600 de magazine și e orbitor! Aici sunt cei mai mulți comercianți de aur, iar piesele pe care le vând sunt….wow! Pe mine m-au impresionat și covoarele, absolut minunate, dar și micile obiecte de decor din Tibet și Afganistan.

Mai recomand vizite la Aquarium, sunt peste 150 de specii marine în 20 de acvarii care se întind pe două etaje, ori la Muzeul Civilizației Islamice sau la cel al Științei, care are permanent 50 de expoziții interactive. Pentru cei cu hobby-uri elegante există Muzeul Maritim, Planetarium, Muzeul Mașinilor Clasice și Muzeul Caligrafiei, absolut spectaculoase! Am admirat de la distanță Moscheea King Faisal, mi s-a spus că este imensă și are o bibliotecă de câteva mii de volume.

Serile mele se încheiau cu plimbări pe faleză – o cale pietonală lungă de vreo 7 km, care urmează linia golfului – admirând familiile ieșite la picnic sub clar de lună și sportivii nautici. Pentru că am cinat mai mult în cadru oficial, nu știu prea multe despre restaurante, doar că unele sunt un fusion între gastronomia indiană și cea marocană și altele oferă doar mâncare tradițională – cert e că se găsește câte ceva pentru fiecare. Nu vei găsi alcool în Sharjah, este un emirat ”clean”.

Am stat la Hilton Sharjah, clasic și drăguț, cu un mic dejun mai mult decât generos și apă îmbuteliată din partea casei, în cameră. Sunt hoteluri de la două la cinci stele, pentru toate gusturile și bugetele. Plățile se fac doar în dirham, e bine să schimbi la aeroport. La plățile cu cardul la unii comercianți mai apare o taxă de schimb flexibil, care adaugă niște bani, așa că fii atent(ă).

Bref, Sharjah e mai liniștit și mai calm decât Dubai, are mai puțin glitz & glam, dar este foarte ofertant din punct de vedere cultural și poți face shopping excelent. Bon voyage!