[Sursa foto:https://cotoacademy.com]

 

Primvara este anotimpul care ofera japonezilor un adevarat spectacol cu ajutorul florilor de ciresi(sakura). Populatia japoneza indrageste atat de mult aceasta floare, incat ii dedica in fiecare an o sarbatoare numita Hanami(admirarea florilor).

Hanami  are o traditie de peste sapte secole si isi are originea intr-o sarbatoare a curtii imperiale, raspandita apoi, cu timpul, intregii populatii japoneze. Primii ciresi care infloresc sunt cei de pe insulele Okinawa, acestia inflorind in ianuarie. Usor, usor, incep sa infloreasca si restul ciresilor, ultimii fiind cei de pe insula Hokkaido, la sfarsitul lunii mai.

Cine are norocul sa se afle in Japonia in aceasta perioada va putea admira acest tablou natural minunat in care, de la departare, ciresii par sa iau forma unor nori, datorita  florilor marunte si foarte numeroase.  La fiecare bataie de vant peisajul este invaluit de o ninsoare de petale. Oamenii din aceasta tara indragesc atat de mult sakura(floarea de cires), incat este considerata simbol national si a fost folosita de soldatii japonezi pentru a insufla nationalismul in randul populatiei.

Sakura are diverse semnificatii, printre care cea mai importanta este efemeritatea vietii din cauza perioadei scurte in care ciresii stau infloriti. Acest concept provine din credinta buddhista si a fost foarte semnificativa pentru razboinicii samurai care asociau scurta perioada a frumusetii florilor de ciresi cu  acele cateva ore de glorie a unei batalii castigate, sau chiar a vietii lor datorita dorintei de a se sacrifica pentru stapanii acestora. Mai este considerat, printre altele, si un simbol al unui viitor plin de speranta si optimism, al norocului si al dragostei. Florile de cires mai intruchipeaza frumusetea si modestia si sunt des  folosite in arta japoneza.

 

[Sursa foto: http://www.comeonoutjapan.com]

 

In prezent, mii de turisti se duc sa admire frumusetea florilor de ciresi si sa participe la petreceriele organizate in cinstea acestui eveniment.  Datorita scurtei perioade in care pomii raman infloriti, acestia pot fi admirati atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii. Seara, incepand cu ora 18:00 copacii sunt luminati si pot fi admirati intr-o atmosfera foarte romantica si feerica.