Fontana di Trevi apare în pozele tuturor turiștilor care vizitează Roma. Cu toate acestea, puțini dintre cei care aruncă o monedă în fântână știu aceste 10 lucruri despre ea!

  1. Este una dintre cele mai vechi surse de apă ale orașului Roma

Celebra fântână datează din vremea Romei Antice, din perioada în care a fost construit apeductul Aqua Virgo (n.r. Apa Fecioarei) – aproximativ secolul al XIX-lea înainte de Hristos. Fontana di Trevi a fost construită la capătul apeductului, acolo unde se întâlneau 3 drumuri importante – de aici numele de Trevi – “tre vie” însemnând trei străzi.

  1. Este făcută din aceleași materiale ca și Colosseumul

Fântâna este construită în mare parte din travertin – o piatră formată de apele de izvor. Aceeași piatră a fost utilizată și la construirea Colosseumului, alt obiectiv de neratat al Romei.

  1. A fost ridicată din banii adunați prin jocul loto

Loteria a fost cea care a finanțat construcția fântânii ce a devenit simbol al Romei, poate chiar al Italiei. Pentru că fondurile nu erau suficiente, Papa Clement a decis să folosească banii câștigați din reintroducerea jocului loto în Roma, pentru a finanța fântâna.

  1. Banii adunați în fântână sunt folosiți în scopuri nobile

Înaintea restricțiilor de călătorie (și nu numai) impuse de pandemia de Covid-19, într-o zi obișnuită în fântână erau aruncate monede în valoare de 3.000 de euro. Asta datorită unei legende potrivit căreia persoanele care aruncă o monedă în Fontana di Trevi se vor întoarce în Roma la un moment dat. Vestea bună este că în fiecare seară banii sunt colectați din fântână și donați unei asociații caritabile denumite Caritas, care le transformă în vouchere pentru supermarket și le oferă oamenilor nevoiași.

  1. Dacă iei o monedă din fântână comiți o infracțiune

Existau infractori organizați în bande care furau monede din fântâna în care turiștii aruncau zilnic mii de bănuți. Asta până în anul 2002, când s-a dat o lege în acest sens, astfel încât persoanele prinse făcând asta să fie pedepsite cum se cuvine.

fontana_di_trevi

  1. Fântâna nu a fost întotdeauna albă, ci și neagră sau chiar roșie

În anul 1996, Fontana di Trevi a fost vopsită în negru pentru comemorarea actorului Marcello Mastroianni. Acesta a jucat în faimoasă scenă din filmul La Dolce Vita, filmată în fața fântânii. Datorită acestei scene, popularitatea fântânii, dar și a întregului oraș, a crescut peste noapte.

Apoi, în 2007, fântâna a căpătat nuanțe de roșu aprins, după ce un delicvent a aruncat vopsea roșie în apa fântânii. Din fericire, aceasta a fost îndepărtată cu ușurință, fără să creeze daune permanente.

  1. Fontana di Trevi a apărut în multe filme

Nu degeaba este această fântână considerată simbol al Romei – a apărut în multe filme a căror acțiune se desfășura (și) în acest oraș istoric. Printre acestea se numără: La Dolce Vita, Lizzie McGuire, Roman Holiday și Three Coins in the Fountain.

  1. A fost folosită pe post de podium pentru o prezentare de modă

Casa de modă Fendi a sărbătorit cea de-a nouăzecea prezentare de modă printr-un show inedit, ținut la Fontana di Trevi. Manechinele păreau că pășesc pe apă, defilând pe un podium din sticlă, complet transparent, montat la suprafața apei.

  1. Fontana di Trevi a fost concepută de un… poet

Ai fi tentat să crezi că unui arhitect i se datorează această construcție, însă te înșeli. Nicola Salvi, cel care a gândit fântâna, era poet și filosof. Proiectul prezentat de el l-a convins pe Papa Clement să îl aleagă – cârcotașii sunt de părere că faptul că implica cele mai mici costuri a cântărit mult în favoarea lui Salvi.

Arhitectul Alessandro Galilei, rudă a faimosului Galileo Galilei, a câștigat în primă fază concursul organizat de papă, așa că el ar fi trebui să construiască Fontana di Trevi. Însă locuitorii Romei nu au fost de acord, pe motiv că este originar din Florența. Salvi a fost preferat și pentru că era roman get-beget.

  1. În secolul al XIX-lea se credea că apa din fântână este magică

Din motive necunoscute, locuitorii Romei credeau că apa din Fontana di Trevi are proprietăți miraculoase așa că obișnuiau să bea și să își pună dorințe. Ai face bine să te rezumi la a consuma apă de la cișmeaua cu apă potabilă din partea dreaptă a fântânii.

Acum, că știi toate aceste lucruri despre fântâna simbol a Romei, mai mult ca sigur îți dorești să ai ocazia să arunci o monedă în apele sale. Chiar dacă suntem în plină pandemie, îți poți planifica o vacanță în itinerariul căreia să incluzi și Fontana di Trevi.