”Iar eu stam nemişcat pe plaja goală, cum stătusem la toate răspântiile din viaţa mea aşteptând să se întâmple nici eu nu ştiam ce anume. Şi parcă regăsisem şi pierdusem în acelaşi timp o parte din mine” – scria Octavian Paler în Viața pe un peron. Plajă goală nu găsești decât la Vama Veche, 2 Mai, Corbu…și foarte rar. Poate tocmai de aceea oamenii care merg în aceste locuri sunt altfel. Se bucură altfel de viață, de priveliște, de plajă, de liniște.

În Vamă te duci clar pentru aura ei hippy, pentru romantism, hedonism și libertatea de a face orice-ți trece prin cap în vacanță. În Vamă te destinzi, te dezbraci de convențiile sociale, poți să uiți că de la 9 la 6 ești un corporatist în Pipera sau o funcționară la bancă, în centrul Capitalei. Ești doar tu. Pe plajă la Vama Veche nu contează cine ești și ce faci când nu ești la câțiva metri de valuri. Singura regulă din Vamă ar trebui să fie bucuria de a fi acolo, fără constrângeri. În Vamă s-au născut prietenii, iubiri, planuri de viitor, strategii de afaceri. Nu știu câte au rezistat, dar știu că este un loc care te îndeamnă la destindere și la deschiderea de a îmbrățișa schimbarea – în primul rând cea interioară. Iar discuțiile pe plajă sunt ideale pentru asta. Așa cred că s-a gândit și Alexandru Bușilă, psiholog și psihoterapeut, când a inițiat proiectul Cortul Terapeutic la Vama Veche:

“Mergem în Vama Veche unde oamenii vin în vacanță și gustă din toate ofertele: o clătită, o bere, un răsărit, o noapte albă, o beție, o porție de hamsie, un shot, un somn bun pe plajă. Anul acesta Vama are în meniu și Cortul Terapeutic. Și e gratis. Ne bazăm pe curiozitatea oamenilor. Și o să mă întrebi acum de ce în Vamă? Pentru că este cel mai potrivit loc prin nepotrivirea lui. Nu mergem acolo să facem terapie. Mergem să le arătăm oamenilor că viața are în meniul ei și această posibilitate de dezvoltare personală, de cunoaștere a sinelui. Mergem să le arătăm oamenilor că terapia e cool.”

“Dacă am o problemă cu care mă confrunt, în cele mai multe dintre cazuri probabil că aș putea găsi rezolvare și singur, doar că într-un timp mult mai lung, consumând mai multă energie și punând pe pauză alte câteva “sectoare” din viața mea. Voi petrece mai mult timp poate citind, zappând internetul, stând de vorbă cu prietenii, fără ca toate aceste demersuri să devină coerente și să se concretizeze într-o soluție viabilă. Aportul psihologului este că într-un timp foarte scurt (prima ședință) își da seama despre ce este vorba și știe să mă “conducă” din întrebare în intrebare către acea soluție optimă, care de cele mai multe ori e o surpriză chiar și pentru client. Este acel AHA! deschizător de noi ferestre prin care să privim viața”, punctează Ligia Moise, psiholog clinician și terapeut de familie, voluntar în cadrul Cortului Terapeutic.

CORTUL TERAPEUTIC este o campanie pro-bono inițiată de o echipă de psihologi și psihoterapeuți ai Asociației ENABLE EMOTIONS și are loc între 20 iulie și 19 august, în Vama Veche. Cortul este amenajat pe plajă și este gata să primească pe oricine are nevoie sau vrea să afle mai multe despre modul în care psihoterapia ne poate ajuta să ne exprimăm emoțiile, să facem față provocărilor și să găsim momentul “AHA”. Acesta este un demers de clarificare a percepției românilor asupra psihoterapiei, folosindu-se de un cadru relaxat, de vacanță și de instrumente de comunicare cât mai interactive. Va fi demitizată ideea conform căreia “dacă mergi la psiholog ești nebun” și românii vor fi încurajați să mearga la psihoterapie.

La Cortul Terapeutic, (Vama Veche 907163) vizitatorii vor găsi, între 20 iulie și 19 august, zilnic între orele 9:00 și 18:00, o echipă entuziastă de voluntari, o mulțime de activități pentru minte și stare de bine, recomandări de lectură din colecțiile dedicate de la Editura Trei și răspunsuri la întrebări precum: Ce este psihoterapia? Care sunt diferențele între psihoterapie, coaching și mentorat? Care sunt beneficiile psihoterapiei? Când este recomandat să mergi la un psihoterapeut? Cum funcționează psihoterapia? Cum te poate ajuta psihoterapia în viața personală și profesională? Mai multe informații despre echipa de psihoterapeuți, misiunea proiectului și programări pe www.cortulterapeutic.ro și pe Pagina de Facebook.

(foto: expedia, cortulterapeutic.ro)