Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume după apa, iar în medie mai mult de trei miliarde de cești de ceai sunt consumate zilnic în întreaga lume. 

Te-ai gândit vreodată cum a fost descoperit ceaiul? Ei bine, legenda spune că inventatorul acestei băuturi este împăratul chinez Shen Nung, căruia i-a căzut întămplător o frunză din copac în bolul său cu apă fierbinte. Împăratul a constatat imediat gustul inedit care a rezultat și de aici a luat naștere una dintre cele mai iubite băuturi din zilele noastre.

Din fericire, ceaiul este una din plăcerile vieții care se îmbină perfect cu o alta, aceea de a călători. Te-ai gândit vreodată cum ar fi ca următoarea ta destinație de vacanță să fie una dedicată acestei băuturi excepționale? Descoperă istoria și cultura ceaiului în destinațile de vacanță pe care le-am pregătit pentru tine:

Japonia

Japonia a luat contact cu ceaiul în secolul al VIII-lea prin legăturile pe care le avea cu China, ceaiul fiind foarte folosit în budismul zen. Astfel, această băutură a început să fie consumată în ritualurile budiste, dar și la ceremoniile de la Curtea Imperială. Pentru o lungă perioadă de timp, ceaiul a rămas o băutură strict imperială, iar pentru oamenii de rând fiind una inaccesibilă și misterioasă.

În zilele noastre, ceaiul matcha este unul dintre cele mai populare tipuri de ceai, fiind însă utilizate de secole întregi în ceremoniile tradiționale japoneze. Astfel, dacă vrei să descoperi o tradiție întreagă a ceaiului și a ceremoniilor, atunci Japonia este destinația de vacanță perfectă. Dacă ai norocul să ajungi în această locație primăvara, vei avea șansa să te bucuri și de una dintre cele mai frumoase sărbători japoneze: Hunami (sărbătoarea cireșilor înfloriți)

Marea Britanie

Dragostea englezilor pentru ceai este mult cunoscută în întreaga lume. Orice pasionat de această băutură trebuie să meargă să bea o ceașcă de ceai la originile conceptului “5 o’clock”.

Afecțiunea englezilor pentru ceai a început undeva în secolul al XVII-lea când importul de ceai din Marea Britanie era dominat de British East India Company.  Această perioadă a făcut din englezi mari consumatori de ceai, în timp ce țări ca Spania, Franța sau Italia au rămas consumatoare de cafea. 

Conceptul de Afternoon Tea  sau Low Tea a apărut prin 1841 datorită Ducesei de Bedford, Anna Maria Russell care a creat această tradiție de a servirii ceaiului alături de o mică gustare. Astfel, vei întâlni des în Marea Britanie obiceiul de a servi, alături de ceșca de ceai, câte o brioșa, tartă sau prăjiturele. În Londra ai chiar posibilitatea ca, în timp ce admiri atracțiile turistice cu ajutorul autobuzului turistic etajat B Bakery, să servești și o cană cu ceai. 

Sri Lanka

Sri Lanka este unul dintre cei mai puternici importatori de ceai și este cunoscută pentru infuzia din frunze de ceai amestecată cu lapte și zahăr. Ceaiul srilankez este considerat cel mai bun din lume pentru că sunt peste un milion de oameni care lucrează în acest sector, iar calitatea acestei băuturi este ridicată la un alt nivel. Este motivul pentru care aici găsești ceaiuri organice, fără chimicale sau pesticide. 

În timp ce călătorești în jurul insulei ai posibilitatea de a vizita Muzeul Ceaiului Ceylon și să descoperi istoria acestui tip de ceai. Ceaiul Negru de Ceylon este folosit în multe amestecuri consumate în întreaga lume. 

India

Ceaiul este în India o băutură națională, considerată simbol al ospitaliății și al prieteniei. Vizitatorii sunt considerați ,,emisari ai lui Dumnezeu” și trebuie serviți cu cele mai bune bucate din casă, dar sunt în special serviți cu o cană de ceai. Într-o țară a contrastelor, pare că această băutură este cea care menține o linie unificatoare, în sensul că întreaga populație este băutoare de ceai, de la cel mai sărac locuitor, până la cel mai bogat. 

Indienii sunt mari consumatori de ceai, în special pentru că ajută la reglarea temperaturii corupului.  Se obișnuiește consumul de ceai amestecat cu lapte, însă preferințele diferă și în funcție de zonă.