Având în vedere contextul pandemic de anul acesta, îți vor prinde bine câteva idei de destinații pentru un Paște petrecut în România.

Săptămâna Mare, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor, este ultima săptămână a Postului Mare. În fiecare zi din această săptămână se citesc în biserică deniile. La sat, toată lumea termină treaba până la lăsarea serii, se îmbracă frumos și merge la biserică pentru a participa la denii.

În Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște, iar ziua se încheie la biserică, unde se citește istoria lui Iosif cel Preafrumos și se face pomenirea smochinului neroditor. În Marțea Seacă se citește predica de pe Muntele Măslinilor. La denia de miercuri sunt pomeniți atât Iuda, cât și Maria Magdalena. În Joia Mare se înroșesc ouăle, apoi ziua se încheie cu Denia celor 12 Evanghelii. Vinerea Mare, denumită și Vinerea Neagră, este cea mai tristă zi din săptămâna patimilor și se încheie cu Denia prohodului. Săptâmâna Mare se încheie cu Sâmbăta Paștelui, ziua de reculegere, în care Iisus se odihnește în mormânt. Ea se încheie cu Învierea, care se oficiază la miezul nopții.

Din păcate, în marile orașe, tradițiile acestea fie și-au pierdut din farmec, fie s-au pierdut de tot. Oamenii nu mai au timp și nici răbdare pentru datinile cu care poporul român este obișnuit de sute de ani. Însă în satele românești, mai ales în zone precum Bucovina, Moldova ori Maramureș, oamenii încă respectă cu sfințenie obiceiurile păstrate din străbuni. De aceea îți recomandăm o vacanță într-o destinație românească autentică, în care poți redescoperi tradițiile din Săptămâna Mare. Iată câteva idei de destinații de acest tip!

5 destinații pentru un Paște autentic în satele din România

  1. Comuna Sucevița, Suceava

destinatii_paste_romania

Foto: Instagram

Această localitate bucovineană este renumită datorită faptului că găzduiește mănăstirea cu același nume, care este inclusă în majoritatea circuitelor turistice din Bucovina. Mănăstirea Sucevița a fost ridicată între 1583-1586, iar Biserica “Învierea Domnului” din cadrul mănăstirii face parte din Patrimoniul UNESCO. Arhitectura acestei mănăstiri are atât elemente bizantine, cât și influențe gotice, iar pictura exterioară este extrem de bine conservată.

În localitatea Sucevița vei găsi o mulțime de pensiuni și unități de cazare care îți oferă un sejur de vis, în care vei fi conectat atât cu natura, cât și cu tradițiile și comunitatea locală.

Ziua poți vizita mănăstirile din zonă, iar seara poți participa la slujbele din biserica satului, alături de localnici. În ziua de Paște, toate femeile merg la biserică îmbrăcate în straie populare, și cu coșuri împletite din răchită și pline cu ouă roșii.

  1. Satul Mănăstirea Humorului, Suceava

destinatii_paste_romania

Foto: Instagram

Mănăstirea Humorului a fost ridicată la început de secol al XV-lea, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun, la intenția vornicului Ivan. Exista deja un schit de călugări aici, a cărui biserică de lemn a fost înlocuită astfel cu una de piatră. În timp, în jurul acestei mănăstiri s-a dezvoltat o întreagă comunitate și astfel a apărut satul.

În zilele noastre, Mănăstirea Humor este una de maici, care se ocupă cu pictarea icoanelor sau cu croirea de veșminte preoțești. Localnicii din sat se ocupă cu activități agricole, prelucrarea lemnului, ateliere meșteșugărești, precum și cu servicii agroturistice.

Fiind vorba despre o comunitate atât de strâns legată de mănăstire, sărbătorile religioase sunt extrem de importante pentru localnici. De aceea tradițiile se respectă cu strictețe, toată lumea participă la slujbele ținute în biserică în Sâptâmâna Patimilor și turiștii pot avea parte de experiențe memorabile.

  1. Satul Săpânța, Maramureș

cimitir_sapanta

Foto: Instagram

Localitatea maramureșeană Săpânța este, de asemenea, inclusă în circuite turistice datorită faptului că găzduiește Cimitirul vesel, unic în lume. Crucile multicolore și rimele care se regăsesc pe acestea fac deliciul turiștilor de ani buni.

Nu numai cimitirul este o atracție pentru care să mergi până “la capăt de țară” – aici găsești și vâltori folosite încă pentru spălarea cergilor și a postavurilor, precum și rezervația naturală “Mlaștina Poiana Brazilor”. Trebuie menționată și Mănăstirea Săpânța-Peri, amplasată la marginea satului, care este cea mai înaltă biserică de lemn din lume – aceasta atinge înălțimea de 78 de metri.

Dacă vrei să te bucuri de experiențe autentice în perioada sărbătorilor Pascale, alege Săpânța ca destinație pentru vacanța aceasta. Nu vei regreta.

  1. Satul Rășinari, Sibiu

biserica_rasinari

foto: Instagram

Satul Rășinari nu se bucură de popularitatea pe care o merită, de aceea turiștii nu ajung în număr mare aici – iar acesta ar putea fi un avantaj, dacă vrei să te bucuri de o vacanță cât mai liniștită.

Cu toate că este un simplu sat, din punct de vedere turistic este extrem de ofertant. În primul rând pentru că găzduiește casa natală a poetului Octavian Goga, dar și ruinele cetății medievale de pe dealul Cetățuia, muzeul etnografic înființat în anul 1952, precum și muzeul episcopiei. Mai mult decât atât, din anul 2018, în fiecare duminică turiștii se pot plimba cu tramvaiul de la Rășinari la Sibiu. Prețul pentru un bilet este 8 lei în cazul adulților și 4 lei în cazul copiilor, iar durata călătoriei este de 30 de minute (lungimea traseului este de 11 kilometri). Tramvaiul din Sibiu a fost dat în folosință în anul 1905, însă linia a fost prelunită până la Rășinari în anul 1948.

Sărbătorile pascale au un farmec aparte la Rășinari, asta pentru că obiceiurile tradiționale sunt respectate ca la carte și sunt prilej de manifestări culturale. Portul popular este încă îmbrăcat de către localnici mai ales în zilele de sărbătoare, pentru participarea la slujbele din biserică.

  1. Comuna Câmpuri, Vrancea

casa_mos_ion_roata

Foto: Instagram

Amplasată în Subcarpații de Curbură, această comună se află pe malul râului Șușița. Cele mai vechi mențiuni documentare ale acestei așezări datează din anul 1556. Nu este un sat turistic, așa că fie te cazezi la localnici, într-o gospodărie autentică, fie te cazezi în Soveja, care se află la 13 kilometri distanță.

În comuna Câmpuri datinile și obieceiurile de Paște se păstrează încă la fel ca pe vremea lui Moș Ion Roată. Și dacă tot a venit vorba despre Ion Roată, trebuie să menționăm că în Câmpuri se află muzeul județean Casa Memorială “Moș Ion Roată”, care cuprinde obiecte specifice perioadei în care a trăit acesta (1806-1882). Clădirea casei memoriale este monument istoric, fiind o locuință țărănească specifică Țării Românești.

Și biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din satul Câmpuri , care datează de la 1663, face parte din monumentele de interes local.

Oricare dintre aceste destinații pentru Paște în România ai alege, este important să nu pierzi esența acestor sărbători, dar și să îți amintești că ne aflăm în plină pandemie și este important să respectăm cu toții regulile și restricțiile impuse de autorități, pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe cei din jur.

Aici găsești 5 mănăstiri de poveste, recomandate pentru slujba de Înviere, în cazul în care ai nevoie de alte idei de destinații pentru o vacanță reușită de Paște, petrecută în România.