Cu aproape o lună în urmp, în data de 31.12.2019, Organizația Mondială a Sănătății (n.r. OMS) era informată că în orașul Wuhan din provincia chineză Hubei au fost înregistrate mai multe cazuri de pneumonie. O săptămână mai târziu, autoritățile chineze confirmau identificarea unui nou virus înfricoșător: coronavirus.

Totul despre coronavirus

Acest virus provoacă probleme respiratorii precum rinofaringita, dar poate cauza și sindrom respirator acut sever, care este adesea fatal.

Specialiști din toate țările încearcă să depisteze metode de tratare a pacienților cu coronavirus, dar totodată și să evite răspândirea la nivel mondial a acestuia.

Ministerul Afacerilor Interne a emis o atenționare de călătorie în Republica Populară Chineză, din cauza riscului mare de pneumonie virală cauzată de acest patogen. În Hong Kong și Macao a fost activat nivelul de alertă “Urgență”, după ce au fost confirmate 5, respectiv 2 cazuri de pneumonie virală cauzată de coronavirus. Pe toate aeroporturile de lume se fac controale de sănătate la punctele de trecere a frontierei, astfel încât epidemia să nu se extindă.

Orașul Wuhan, unde a fost identificat acest nou virus, este în carantină.

Dacă ai planificată o călătorie oriunde în lume în această perioadă, e firesc să îți faci griji cu privire la infectarea cu coronavirus. Există însă câteva metode care îți asigură o călătorie în siguranță, în ciuda acestei epidemii.

În primul rând, este important să știi că Organizația Mondială a Sănătății nu consideră că sunt necesare restricții în ceea ce privește călătoriile, mai puțin în zonele direct afectate de coronavirus.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate, în afara Chinei, în Australia, SUA, Franța, Thailanda, Malaezia, Coreea de Sud, Japonia, Filipine și Germania.

Coronavirusul se transmite de la o persoană la alta fie prin inhalarea virusului din particulele mici de salivă eliminate prin tuse sau strănut, fie pe cale oralo-fecală. Infecția cauzează simptome precum febră, oboseală, durere în gât și tuse seacă, în primă fază. Pe măsură ce boala evoluează, apar dificultățile respiratorii.

Cum previi infecția cu coronavirus în timpul călătoriei

Stai cât de departe poți de persoanele bolnave. Dacă în timpul călătoriei cu avionul ori în aeroport observi persoane care prezintă simptome specifice răcelii, fă tot posibilul pentru a le evita. Menține o distanță de cel puțin 1 metru de persoanele care strănută, tușesc sau își suflă nasul. Evită locurile foarte aglomerate și respectă regulile de igienă.

Spală-te des pe mâini. Una dintre cele mai eficiente metode de protecție împotriva infectării cu coronavirus constă în spălarea mânilor în mod repetat. Mâinile transportă adesea germeni, așa că este esențial să le speli de multe ori cu apă și săpun, mai ales când te afli în locuri aglomerate și intri în contact cu multe persoane, dar și cu diverse suprafețe.

Pentru situațiile în care nu poți să te speli pe mâini, e bine să ai în bagaj un dezinfectant pe bază de alcool, cu care să îți cureți ori de câte ori ai ocazia mâinile.

Poartă o mască medicală de protecție în timpul călătoriei. Însă asigură-te că alegi una groasă, prin care nu pot trece germenii. Este esențial să acoperi și gura, dar și nasul cu această mască. De asemenea, masca trebuie schimbată periodic cu una noua pentru că, pe măsură ce timpul trece, aceasta are tendința de a se mișca și de a permite astfel virusurilor să pătrundă.

Ia-ți propria pernă și pătură pentru călătoria cu avionul. Întrucât păturile și pernele stau ore în șir în aerul recirculat din avion, acestea pot fi contaminate. De aceea e bine să le ai pe ale tale în bagaj, astfel încât să nu te expui vreunui risc.

Dezinfectează suprafețele din avion. Scaunul, mânerele acestuia și tava de pe care mănânci ar trebui dezinfectate cu șervețele umede pe bază de alcool, astfel încât să reduci riscul de infectare în urma atingerii acestor suprafețe. Fă această operațiune imediat ce te urci în avion, chiar înainte de decolare.

Poartă mănuși. Întrucât în timpul călătoriilor atingi diverse suprafețe, pe care pot pune mâna și persoane infectate cu coronavirus, e indicat să porți mănuși pentru a te proteja.

Dacă ai planificată o călătorie în China, este în regulă să o anulezi, dacă acest lucru este posibil, pentru a reduce riscurile. Însă dacă vei călători în alte zone ale lumii, e important să respecți regulie de igienă și să eviți contactul cu persoanele care prezintă semne suspecte.

Dacă în timpul călătoriei ai de-a face cu simptome precum febra, tusea, strănutul și starea de rău general, apelează de urgență la ajutor medical, pentru a afla dacă sunt sau nu motive de îngrijorare, dar și pentru a fi tratat corespunzător.