Vrei să petreci un Crăciun de poveste în România, în ciuda pandemiei de Covid-19 care a schimbat regulile din toate punctele de vedere? Chiar dacă vacanța la Târgul de Crăciun de la Viena nu mai este o opțiune pe care o putem lua în calcul în contextul actual, există câteva orașe din România pe care le poți vizita de sărbători, pentru a intra în atmosfera specifică – iată care sunt acestea!

Unde să petreci un Crăciun de poveste în România

  1. Sibiu

sibiu_de_craciun

Foto: Instagram

Târgul de Crăciun de la Sibiu a devenit foarte popular în ultimii ani – anul trecut, de pildă, a avut peste 2 milioane de vizitatori pe parcursul celor 50 de zile în care a fost deschis. Chiar dacă pandemia nu le mai permite organizatorilor să dea aceeași amploare târgului, Sibiul își va păstra din farmecul aparte. Primăria promite să îl îmbrace în haine de sărbătoare, dar și să organizeze un târg mai restrâns, cu mai puține căsuțe și fără evenimente culturale cu public mare. Concret, comercianții nu vor mai fi adunați în piața centrală, ci vor fi răsfirați pe străduțele din centrul vechi al orașului, astfel încât să se evite agomerația.

Piața Mare din Sibiu, Podul Mincinilor și Turnul Sfatului sunt doar câteva dintre locurile pe care trebuie să le vezi dacă ajungi de Crăciun la Sibiu. Dacă mergi cu copiii, nu rata nici Grădina Zoologică din Sibiu.

  1. Cluj

targ_de_craciun_cluj

Foto: Instagram

Târgul de Crăciun de la Cluj a fost anulat, din păcate, din pricina pandemiei de Covid-19, însă orașul își păstrează farmecul aparte de sărbători. Luminițele de Crăciun vor oferi un plus de strălucire acestui oraș deja faimos pentru frumusețea sa, iar perioada sărbătorilor de iarnă este ideală pentru vizitarea Clujului.

Piața Unirii din Cluj, Parcul Cetățuia, Palatul Banffy din Cluj, Bastionul Croitorilor ori Observatorul Astronomic sunt doar câteva dintre atracțiile cu care se laudă acest oraș. Unde mai pui bucătăria ardelenească, și ea un simbol al Clujului?

Pont: Cazează-te undeva în centrul orașului pentru a putea explora centrul la pas. Așa te vei putea bucura din plin de farmecul acestui loc.

  1. Piatra Neamț

piatra_neamt

Foto: Instagram

Dacă primele recomandări din această listă sunt previzibile, în mod cert Piatra Neamț te surprinde. Ei bine, chiar dacă nu se bucură de aceeași faimă ca orașe precum Sibiul sau Clujul în timpul sărbătorilor de iarnă, Piatra Neamț este o alegere cel puțin la fel de inspirată.

Înconjurat de munți, dotat cu o telegondolă care te duce din mijlocul orașului pe un masiv muntos, dar și cu o pârtie prevăzută cu tunuri de zăpadă artificială, acest oraș moldovenesc este alegerea ideală pentru o vacanță de Crăciun reușită.

Primăria împodobește centrul orașului an de an cu instalații luminoase, care asigură o atmosferă feerică în prag de sărbătoare. Bucatele alese de pe mesele copioase specifice zonei Moldovei vor mulțumi și cel mai pretențios oaspete. Mai mult decât atât, orașul se mândrește cu o serie de obiective culturale precum Curtea Domnească, Turnul lui Ștefan cel Mare, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni ori Muzeul de Artă din Piatra Neamț sunt doar câteva exemple.

  1. Timișoara

timisoara_iarna

Foto: Instagram

Un alt oraș pe care turiștii par să îl prefere în ultimii ani este Timișoara. Dacă nu ai avut încă ocazia să ajungi aici, perioada sărbătorilor poate fi o șansă. Asta pentru că orașul va fi decorat cu aceleași ornamente de anul trecut – care au fost destul de spectaculoase.

Autoritățile au promis, de asemenea că, dacă nu vor apărea alte restricții pe fondul nevoii de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, vor organiza târgul de Crăciun, însă într-o manieră complet diferită față de anii trecuți. Concret, vor fi câteva tarabe cu suveniruri și preparate specifice sărbătorilor de iarnă, amplasate în fiecare cartier.

  1. Sinaia

sinaia

Foto: Instagram

Cel mai pitoresc oraș de munte din apropierea Capitalei este, fără îndoială, Sinaia. An de an, stațiunea se transformă în Lumea lui Moș Crăciun în perioada sărbătorilor de iarnă. Instalațiile luminoase care îmbracă centrul orașului, decorațiunile și atmosfera de poveste din Parcul Central, precm și toate unitățile de cazare înfrumusețate cu fel de fel de ornamente fac din acest mic orășel de munte cadrul ideal pentru petrecerea Crăciunului alături de cei dragi.

Vizitarea Castelelor Peleș și Pelișor, urcarea la cota 1400 sau 2000 pentru peisajele deosebite ori pentru schi, dar și patinoarul sunt doar câteva dintre atracțiile turistice preferate de cei care ajung aici de Crăciun și nu numai.

Poți petrece un Crăciun de neuitat în România, trebuie doar să știi cum să îl organizezi în așa fel încât să te bucuri din plin de magia sărbătorilor. Bineînțeles, oriunde ai planifica să mergi în vacanță, ia în calcul riscul de a fi nevoit să stai acasă, în cazul în care vor apărea restricții de circulație ori în cazul în care vor intra în carantină localitatea din care pleci ori cea în care vrei să ajungi.