Când te gândești la city break gândul îți zboară la destinații europene precum Roma, Londra sau Barcelona? Ei bine, ce ai zice de un city break românesc, de exemplu un city break în Transilvania, zonă istorică de interes atât pentru turiștii români, cât și pentru cei strâini? Iată 5 lucruri pe care să le faci în escapada transilvăneană, pentru o experință cu adevărat memorabilă!

Descoperă Transilvania într-un city break de neuitat. Indiferent de anotimp, această regiune își păstrează farmecul, așa că nu contează dacă este vară sau iarnă, experiența aceasta va fi la fel de intensă.

Ce să faci în timpul unui city break în Transilvania

Vizitează, înainte de toate, Brașovul – dacă pornești călătoria din Capitală, e ideal să începi experiența transilvăneană cu orașul Brașov. Centrul istoric al orașului merită explorat la pas, fiind împânzit de clădiri cu arhitectură deosebită, precum și de magazine de suveniruri și terase cu priveliște către Tâmpa.
Piața Sfatului, amplasată în centrul vechi al Brașovului are o mulțime de comori pe care trebuie să de descoperi. De pildă, Casa Sfatului, adică vechea primărie, ridicată în anul 1420, care găzduiește Muzeul de Istorie a Brașovului. Arhitectura acesteia are atât influențe gotice, cât și renascentiste sau baroce.
Tot în Piața Sfatului găsești și Casa Negustorilor (n.r. Casa Hirscher), construită în secolul al XVI-lea ca loc în care negustorii acelor vremuri să își vândă mărfurile.
Dacă te afli în centrul Brașovului, nu rata Biserica Neagră, care este cel mai mare lăcaș de cult construit în stil gotic, din toată Europa de Sud-Est. Aici vei găsi și o colecție de peste 100 de covoare orientale, cu care îți poți încânta privirea.
Cetatea Brașovului, Strada Sforii, Muzeul primei școli românești, Cetățuia și vârful Tâmpa merită, de asemenea, văzute dacă ești turist în Brașov.


Fă un popas la Cetatea Rupea – la numai o oră distanță de Brașov (dacă mergi cu mașina) se află Cetatea Rupea, o altă comoară a Transilvaniei. Rupea, deși este oraș, are un iz de sat săsesc care te va duce în alte timpuri, măcar cu gândul. Cetatea fortificată este însă obiectivul turistic care aduce oamenii în Rupea. De origine dacică la origini, devenită apoi castru roman, cetatea de astăzi a fost ridicată în secolul al XIV-lea pe ruinele lăsate din vremurile dacilor. Din fericire, această cetate a avut norocul de a fi restaurată, ceea ce înseamnă că te poți bucura de o experință aparte în timpul vizitării sale.
Pont: dacă ajungi la Rupea, fă o mică oprire și în piața centrală, unde vei găsi Biserica evanghelică fortificată, ce datează tot din secolul al XIV-lea.


Continuă cu satul Viscri – la o aruncătură de băț de Cetatea Rupea se află satul Viscri, devenit faimos în urma repetatelor vizite făcute de prințul Charles, care și-a cumpărat chiar și o proprietate aici. Va trebui să îți lași mașina în parcarea de la intrarea în sat pentru că accesul automobilelor este restricționat pe străzile din Viscri, destinate doar pietonilor și cirezilor de vaci ori cârdurilor de gâște.
Principala atracție a pitorescului sat transilvănean este Biserica Fortificată, care are o arhitectură medievală impresionantă. Această biserică se află în Patrimoniul UNESCO. În incinta bisericii se află și un mic muzeu, în cadrul căruia poți admira obiecte tradițional transilvănene.
Nu trebuie să ratezi colinele din jurul satului, pe care le poți descoperi fie în plimbări pe jos, fie pe biciletă, dar nici preparatele tradiționale, pe care le poți servi atât în casele țărănești ale localnicilor, cât și în restaurantele tradiționale din sat.


Descoperă apoi Sighișoara – Sighișoara este ultima cetate medievală din Europa care este încă locuită, așa că ar fi păcat să ratezi un așa loc. Atestată documentar încă din anul 1367, Sighișoara este totodată și locul în care s-a născut Vlad Țepeș.
În Sighișoara e obligatoriu să vizitezi Centrul Medieval, inclus în lista obiectivelor UNESCO din anul 1999, Turnul cu Ceas, bisericile a căror arhitectură este deosebită, precum și Scara Acoperită, cunoscută și sub denumirea de scara școlarilor.
Pont: dacă ajungi în Sighișoara la final de iulie, poți participa la Festivalul Medieval de la Sighișoara, unde te poți bucura de muzică medievală, acte artistice tematice, precum și de opere create de meșteri populari.


Treci și prin Biertan – de la Sighișoara până în Biertan nu faci mai mult de o jumătate de oră cu mașina. Coloniștii sași au fost cei care au pus bazele Biertanului în secolul al XIII-lea. Acest sat pitoresc este împânzit de case tradiționale săsești, construite cu un iz baroc specific Transilvaniei, care îți vor fermeca privirea. Însă atracția satului este, bineînțeles, Biserica evanghelică fortificată Biertan, construită în secolul al XII-lea.
În vremuri de demult, în bastionul estic al bisericii se afla o încăpere în care erau închise cuplurile care doreau să divorțeze, fiind obligate să conviețuiască preț de 2 saptămâni într-o cameră modestă, cu un singur pat, o singură cană de apă, o farfurie de mâncare și o singură lingură. Legenda spune că un singur cuplu a divorțat după “pedeapsa” de două săptămâni, în rest toate au ales să se împace.

Această regiune a țării merită descoperită în amănunt, cu fiecare sat, castel, cetate fortificată, însă dacă timpul nu îți permite să o explorezi în totalitate, asigură-te totuși că trăiești cele 5 experiențe menționate mai sus în timpul unui city break în Transilvania.