Scoția este un loc magic, cu peisaje frumoase de sorbit din priviri și destinații turistice de vizitat măcar o dată în viață.

Când să mergi în Scoția

Evită să vizitezi Scoția în lunile reci, deoarece soarele apune mai repede și îți va fi dificil să-i explorezi frumusețile când afară se întunecă mai repede. Scoția este perfectă de luat la pas în lunile calde, cum ar fi August, luna în care festivalul din Edinburgh are loc. Cu toate acestea, e important să ții cont de faptul că în sezonul estival, prețurile la cazări și transport ar putea crește mai mult.

Îți recomandăm să vizitezi Scoția în primăvară, la începutul verii sau la începutul anotimpului de toamnă, pentru a te bucura de o vreme relativ frumoasă și a te asigura că nu vei cheltui nici prea mulți bani.

Ce să vizitezi în Scoția

Dacă este prima dată când ajungi în Scoția, îți propunem să începi cu un itinerariu tradițional. Vizitează orașele principale, cum ar fi Edinburgh, inima istorică a Scoției, Glasgow, centrul economic și industrial, Stirling, un oraș medieval încântător și Inverness, capitala culturală a regiunii Highlands.

Și apropo de Highlands, aceasta ar putea fi următoarea ta oprire pentru a explora unicitatea geologică a Scoției și a fotografia cele mai feerice lacuri din țară. Ai putea chiar să prinzi și o croazieră pe cel mai faimos și mare lac din țară: Lochness. Și cine știe, poate chiar o vei întâlni pe legendara Nessie. 😊

O plimbare prin frumoasa țară la bordul trenului cu aburi „The Jacobite” este iarăși o activitate de trecut pe lista de „to do în Scoția”. The Jacobite călătorește pe o distanță de 66 de km între Fort William și Mallaig, iar în tot acest timp, tu vei privi de pe geam la cele mai deosebite peisaje din Scoția.

O excursie cu feribotul pe coasta vestică a Scoției, pe insula Skye, îți va dezvălui atât natura scoțiană în adevărata ei splendoare, cât și un habitat autentic cu specii de păsări și animale pe care le poți surprinde în fotografii. Insula Skye este și casa unor formațiuni geologice neobișnuite, care la fel de bine ar putea să reprezinte un tărâm desprins din filmele science-fiction.

Dacă ești înarmat cu mult curaj și curiozitate de explorator, îți recomandăm un tur pe insula nelocuită Staffa, unde vei descoperi o peșteră marină intitulată Peștera lui Fingal. Aceasta este formată din colonade hexagonale care te va duce cu gândul la faptul că ești protagonist într-un film SF. Se spune că un faimos compozitor pe nume Felix Mendelssohn a compus aici o operă în 1829, inspirat fiind de ecourile misterioase ale peșterii lui Fingal.

Ce să mănânci în Scoția

Bucătăria scoțiană abundă îb mâncăruri simple, cu tradiție, pline de sosuri, însă fără condimente. Câteva preparate tradiționale scoțiene pe care merită să le încerci sunt: broth (supă cremă de oaie sau de miel), cullen skink (o ciorbă de pește afumat cu cartofi), bannock (pâine făcută din fulgi de ovăz și preparată la grătar), haggis (un amestec de carne tocată din ficat, inimă și plămâni de oaie, la care se adaugă ceapă, puține condimente, fulgi de ovăz și seu), stovies (o mâncare de cartofi și legume). Băutura națională a locuitorilor din Scoția este, bineînțeles, whiskey-ul, care mai este numită și „apa vieții”.

Așadar, ce spui de un city-break britanic a cărei destinație să fie Scoția pentru următoarea ta vizită în afara țării?