Vrei să știi care sunt cele 7 minuni ale lumii moderne? Din păcate, din cele 7 minuni ale Lumii Antice, doar Marea Piramidă din Gizeh mai poate fi văzută, celelalte 6 fiind distruse de timp. Vestea bună este însă că și lumea modernă are minunile ei – perle arhitecturale pe care le poți vizita și explora în detaliu. Iată care sunt acestea!

Aceste minuni ale lumii moderne au fost selectate de către specialiștii în domeniu din peste 200 de construcții arhitecturale, una mai impresionantă decât cealaltă. Inițiativa alcătuirii unei liste cu cele 7 minuni ale lumii moderne aparține unei fundații elvețiene, însă a fost susținută de oameni din întreaga lume.

  1. Taj Mahal, India

Templul Taj Mahal, amplasat în orașul istoric Agra, este cea mai impresionantă construcție de pe teritoriul Indiei. Acesta găduiește mormântul soției împăratului Shah Jahan, Mumtaz Mahal. Împăratul a ordonat construcția acestui templu în urma pierderii iubitei sale soții, ca dovadă a dragostei pe care i-o purta. Lucrările de construcție s-au încheiat în anul 1632. Începând din anul 1983, Taj Mahal se află în Patrimoniul Mondial UNESCO. În fiecare an, templul indian este vizitat în medie de 7-8 milioane de vizitatori.

Pont: Programul de vizitare al templului Taj Mahal începe la 6 în fiecare dimineață. Este indicat să mergi cât mai devreme atât pentru a evita cozile mari de la casele de bilete, cât și pentru a evita căldura copleșitoare care se intensifică începând cu ora 9 AM.

Foto: Instagram

  1. Colosseum, Roma

Pe vremuri denumit Amfiteatrul Flavian, Colosseumul din centrul Romei este, de asemenea, pe lista celor 7 minuni ale lumii moderne. Este cel mai mare amfiteatru din lume și construcția sa a început în anul 72 i.Hr. din ordinele Împăratului Vespian. Lucrările de construcție au fost finalizate în vremea lui Titus, în anul 80 î.Hr. Colosseumul avea o capacitate de 80.000 de spectatori, iar în incinta sa aveau loc lupte între animale, între oameni și animale, execuții, precum și spectacole de tot felul.

Pont: Dacă vrei să vizitezi Colosseumul din Roma trebuie să fii pregătit pentru cozi lungi și aglomerație. Pentru a evita cozile poți achiziționa bilete online și lucrurile vor merge mai rapid. Programul de vizitare începe la ora 8:30 AM.

Foto: Instagram

  1. Statuia lui Iisus Mântuitorul, Rio de Janeiro

Simbol al Braziliei, dar mai ales al orașului Rio, statuia lui Iisus este o altă minune a lumii moderne. Sculptată de francezul Paul Landowski, statuia a fost finisată de sculptorul român Gheorghe Lonida. Statuia este amplasată pe Muntele Corcovado, la o altitudine de peste 700 de metri și are o înălțime de 38m.

Pont: Statuia lui Iisus se află pe un munte de lângă oraș, iar pentru a ajunge acolo trebuie să iei autobuzul sau trenul. Nu îți va lua mai mult de 20 de minute această călătorie, însă dacă vrei să te bucuri de mai mult confort, poți lua un Uber până la statuie.

De asemenea, e important de precizat că vremea îți poate influența experiența. În zilele înnorate, ceața te poate împiredica să te bucuri de priveliștea care îți taie răsuflarea. De aceea e recomandat să descoperi de aproape statuia într-o zi însorită.

Foto: Instagram

  1. Petra, Iordan

Orașul istoric Petra, din Iordan, are o valoare arhitecturală, istorică și arheologică inestimabilă. Sistemul de apă, precum și sculpturile în piatră sunt elementele care uimesc cel mai tare având în vedere că este vorba despre un oraș antic.

Pont: Vizitează Petra în zori de zi, pentru a evita aglomerația și căldura specifică deșertului. Ora de deschidere este 6AM și ar fi bine să fii deja acolo pe la 5:45. E recomandat să ai o sticlă cu apă la tine, dar și gustări, deși vei găsi, din loc în loc, cafenele.

Foto: Instagram

  1. Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc face parte din Patrimoniul UNESCO din anul 1987, însă construcția sa a început încă din secolul al VII-lea. Marele Zid Chinezesc nu este o construcție unitară, ci a fost făcut prin alipirea mai multor porțiuni de zid, ridicate de diverse dinastii chineze în perioade diferite. Lungimea acestuia este de 6700 km.

Pont: Ar trebui să explorezi Marele Zid Chinezesc sub îndrumarea unui ghid local, care va face experiența una cu adevărat memorabilă. E indicat să porți încălțări corespunzătoare pentru a putea face față acestei experiențe.

Foto: Instagram

  1. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu este un renumit sat incaș din regiunea Cusco, ale cărui ruine au fost descoperite în anul 1911 de către renumitul arheolog Hiram Bingham. Potrivit specialiștilor, așezarea datează din anul 1450 și a fost abandonat în timpul invaziei spaniole din anul 1572. Machu Picchu este o destinație turistică extrem de populară, pe care numai aventuroșii de încumetă să o descopere.

Pont: Este obligatoriu să îți cumperi biletele pentru vizitarea Machu Picchu în avans, altfel riști să rămâi cu ochii în soare. După ce îți stabilești perioada în care pleci în vacanță, achiziționează biletele pentru Machu Picchu pentru a te asigura că mai găsești. Uneori, acestea se vând în totalitate și cu 6 luni în avans.

Foto: Instagram

  1. Piramida de la Chichen Itza, Mexic

Chichen Itza este un oraș istoric construit de civilizația maya încă din anul 600 d.Hr. în regiunea Yucatan din Mexic. Principala atracție a acestei minuni arhitecturale este însă piramida cu baza pătrată, în vârful căreia se află un templu. Construcția acestei piramide permite ca, în timpul echinocțiului, la apusul soarelui o umbră cu formă de șarpe să “coboare” treptele construcției. Șarpele este simbolul zeului maya Kukulan.

Pont: Porțile orașului Chichen Itza se deschid pentru turiști la ora 8AM. Dacă ajungi la începutul programului, vei avea oportunitatea de a te bucura în liniște de această minune a lumii moderne, altfel te vei strădui să faci o fotografie în care să nu intre alte zeci de persoane. Evită să vizitezi Chichen Itza în zilele de duminică pentru că mexicanii al acces gratuit în aceste zile și este și mai aglomerat decât de obicei. Același lucru este valabil și de sărbătorile naționale.

Foto: Instagram

Dacă ești pasionat de călătorii, aceste 7 minuni ale lumii moderne ar trebui să se găsească pe lista ta de destinații pe care îți dorești să le descoperi.