După ce, de la o vreme încoace, apar anual tendințe în modă, muzică, literatură, design interior, turism și altele, definițiile cotidianului nostru se schimbă foarte des. Ce era de bon ton anul trecut, tocmai a devenit  passé astăzi. Ce se purta cu enfază în sezonul ce tocmai s-a încheiat poate fi găsit azi în raftul de piese vintage. Prea multe definiții, prea multe coordonate de care să ții seama ca să ai un stil de viață modern.

De aceea, cred că nu greșesc dacă vă recomand să vă întoarceți la o vorbă din bătrâni: nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie. Așadar, dacă mie mi-e bine undeva, aceea e destinația mea cool.

Chiar așa! Vreo trei ani la rând, destinația mea cool n-a fost vreuna exotică, ci doar ușor sălbatică. Nu vreo plajă cu nisip fin, ci cu pietriș. Nu vreo stațiune posh, ci una cu istorie. Nu gurmanderii fine, ci mâncăruri pe care le ții minte cu anii.

Royal Bay, Kavarna, Bulgaria. Vreo trei ore și-un pic din București, pe ruta cu autostrada noastră scurtă. Un loc pe care l-am găsit pe net acum vreo 6 ani și unde am mers, trei ani la rând, pentru că ne-a plăcut că e un loc retras, dar unde te poți distra, poți face plimbări în orașele aglomerate din apropiere, dar să te întorci la liniște și apusuri minunate.

Nu mai știu cum e acum locul acela, dar mie mi-a rămas în inimă. Toate camerele hotelului au vedere spre mare și e grozav să te trezești cu albastrul acela nesfârșit în față (și chiar așa, parcă acolo Marea Neagră e chiar albastră J). Plaja mică, de doar câteva șezlonguri, beach barul cu muzică de toate felurile, la un volum care să nu stânjenească zgomotul valurilor, priveliștea stâncilor din spatele hotelului, toate acestea erau ingredientele principale ale zilelor noaastre de huzur. De fiecare dată vremea a ținut cu noi, cred că a fost o singură zi cu furtună, dar tunetele și fulgerele deasupra mării ne-au oferit un spectacol magistral.

Plimbările la Balcic și Varna, unde da, ai ce să vezi, te distrezi și tocmai de aceea parcă te bucuri mai tare când te întorci la Royal Bay și poți să cinezi pe malul mării. Restaurantul hotelului e huzur pentru papile, dar și ușor secetos pentru buzunare, dar în fine, în vacanță e ok J. Deserturile sunt criminale!

Nu vă spun ce găsiți în Balcic, presupun că știți deja. Vă sugerez doar să evitați restaurantele aliniate pe strada care duce la Palatul Reginei Maria, au mâncare așa și așa la prețuri OMG. Dar lângă Royal Bay este un restaurant pe plajă, Laguna îi spune, unde mănânci până crăpi. Tot ce vine din mare e proaspăt, adus de dimineață. Scoicile sunt delicioase, la fel și peștele. Acum doi-trei ani, taverna asta cu bucătărese vesele, care cântă în timp ce-ți prepară prânzul sau cina, era într-un top al celor mai bune restaurante cu specific marin. Chiar merită!

Ne-am plimbat prin zona aia de o știm ca-n palmă și acum. Am numărat melci, am mâncat mure și caise, am înălțat un zmeu, am găsit țestoase în mijlocul drumului și am primit mere pe ochi frumoși. E un loc în care să te duci când vrei să scapi de zgomotul orașului, de prea mulți oameni la orice oră, de prea multe voci în jur. E de mers acolo în doi sau în familie, hotelul e prietenos cu toate formulele.

Pentru voi ce e o destinație cool: cea pe care o vânează toți sau locul vostru de suflet?