Dacă ți-e dor de vremurile demult apuse, dacă vrei să respiri aerul epocilor trecute și să și se piardă pașii pe culoarele pe care altădată mergeau capete încoronate sau oameni de vază, răsfață-te cu un weekend sau o mică vacanță într-un loc istoric.

Europa e plină de hoteluri și pensiuni care funcționează în clădiri istorice, iar de câțiva ani, are și România câteva astfel de locuri. Așadar, te invit în Castelul Sturdza de la Miclăuşeni, județul Iași. Cu siguranță vei remarca detaliile clădirii, designul interior, restaurantul și parcul. Vei avea parte de o minivacanță în care istoria te va însoți la fiecare pas.

 

Castelul Sturdza de la Miclăuşeni, cunoscut şi sub denumirea de Palatul Sturdza, este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza şi soţia sa Maria, în satul Miclăuşeni, la 65 km de Iaşi. De fapt, clădirea inițială, un conac, datează din secolul al XVII-lea, dar a fost afectată de conflicte și trecerea timpului, astfel că a suferit mai multe lucrări de reconstrucție.

Complexul care cuprinde palatul şi biserica Buna Vestire se află într-un parc plin de verdeaţă, unde copii se pot juca în voie. Alecu Sturdza şi soţia sa Ecaterina au împodobit vechiul conac al familiei şi l-au înconjurat cu grădini, extinzând aleile cu flori, îndepărtând de conac casele ţărăneşti şi amenajând, după 1837, un frumos parc în stil englezesc (cel actual), fără o geometrie riguroasă, cu diferite specii de pomi ornamentali nealiniaţi, autohtoni şi „importaţi”, foarte rari, printre care şi arbori exotici (ginko biloba, salcâm japonez). Cel mai vechi locatar al parcului este un stejar de 400 de ani.

Castelul are și un restaurant, o grădină de vară, o sală de sport şi una de conferinţe. Hotelul este de 3 stele, iar camerele sunt mobilate elegant.Te poți caza într-un apartament matrimonial (200 lei / noapte), unul familial (300 lei / noapte, o cameră twin (190 lei / noapte) sau una single (130 lei / noapte).

Restaurantul are preparate savuroase, care arată excelent. Te poți bucura de felurile servite boierilor Sturdzești și la final poți pleca acasă cu o carte de bucate care include rețete vechi, din perioada Belle Epoque. Iată un mic secret, chiar de la gazde: dacă îți place mai mult liniștea decât zumzetul aglomerației, mergi sâmbăta la Castel. Sâmbăta sunt mai puțini vizitatori și e mai multă tihnă, Găsești mereu o masă liberă la restaurant și servirea e mai rapidă decât atunci când toate mesele sunt ocupate. Iar o plimbare prin parc, după un prânz copios, este tot ce îți trebuie.

Așadar, nu ezita să vizitezi un loc încărcat de istorie, vei afla multe povești interesante.

Bon voyage!

 

Foto: Castelul Sturdza – Facebook, Domeniul Miclaușeni, Cezar Suceveanu @wikipedia.