Atunci când alegi să te muți în străinătate, printre criteriile de selectare a țării care îți va fi noua casă ar trebui să se numere un mediu de viață sănătos și accesul facil la un sistem de asistență medicală competent. Obiceiurile alimentare ale oamenilor de acolo, stilul de viață și practicile lor sunt la fel de importante.

În acest articol, îți prezentăm o listă cu țări care pun mult accent pe sănătatea și bunăstarea locuitorilor lor.

10. Franța. Dieta francezilor este încă văzută drept un model pentru sănătate. Deși locuitorii Franței sunt indulgenți când vine vorba de dietă, aceștia sunt renumiți pentru faptul că servesc porții mici și își construiesc mesele într-un mod echilibrat. Au un obicei din a consuma câte un pahar de vin roșu după masă, iar o cantitate moderată de vin roșu este benefică pentru inimă. Francezii merg mai mult pe jos, prin urmare, se pot lăuda cu un stil de viață mai puțin sedentar.

9. Italia. Locuitorii Italiei adoptă o dietă mediteraneeană bogată în ulei de măsline și pește. Ca atare, au o concentrație mai mare de Omega-3 în alimentație, ceea ce înseamnă că au niveluri optime de colesterol și o sănătate generală mai bună. Copiii care se nasc în Italia se așteaptă să trăiască până la 80 de ani, mai ales când această țară deține foarte mulți doctori competenți.

8. Australia. Fiind situată în mijlocul oceanului, importul alimentelor se poate dovedi a fi extrem de scump în această țară. Așadar, locuitorii ei se bazează foarte mult pe alimentele naturale locale, care au devenit un stil de viață mai degrabă decât un trend. De asemenea, ei pun mult accent și pe activități sportive precum navigatul, înotul, rugby, drumețiile sau mersul pe biciclete.

7. Elveția. Oamenii de aici adoptă o dietă bogată în grăsimi benefice și săracă în carbohidrați. Elveția se află pe locul 2 în topul țărilor nordice în ceea ce privește speranța de viață. Fără îndoială că aerul proaspăt și mersul la schi în Alpi are ceva de-a face cu asta. În plus, locuitorii acestei țări au o adevărată pasiune pentru sporturile de iarnă, întărită de prezența munților pe tot parcursul anului.

6. Andorra. Această țară se poate lăuda cu activități sportive asociate cu înălțimile mari, precum mersul la schi în timpul iernii, drumețiile și cățăratul pe munte vara. Andorra beneficiază și de o amplasare propice, între Franța și Spania. Nu încape îndoială că de la francezi au preluat dieta sănătoasă.

5. Grecia. Încă o țară în care dieta mediteraneeană bazată pe uleiul de măsline și pește este foarte apreciată. Terenul variat al țării le permite locuitorilor săi să navigheze pe apă, să practice diverse sporturi acvatice și astfel să se mențină activi.

4. Spania. Aici, controlul porțiilor alimentare este un mod de viață. Mesele lor sunt bogate în ulei de măsline, legume proaspete, carne slabă și vin roșu. În această țară se mănâncă mult mai puțin fast food decât în alte țări europene. Pe lângă faptul că sunt foarte atenți la ceea ce mănâncă, spaniolii și-au asumat și un ritual zilnic de odihnă numit „siesta”, care înseamnă 2 ore de somn la amiază. Acum putem înțelege de ce spaniolii sunt mereu odihniți și au un nivel redus de stres.

3. Singapore. Această țară are unele dintre cele mai bune reguli și reglementări în privința igienei și au aproape o obsesie nebună în ceea ce privește păstrarea mediului înconjurător curat și sănătos. Locuitorii de aici sunt conștienți că sănătatea optimă înseamnă bunăstare, așadar, respectă regulile și își păstrează locuințele cât mai curate posibil. Guvernul din Singapore promovează mediul curat și îngrijit prin educație, voluntariat și legi. Despre Singapore se spune că este cea mai sănătoasă țară din Asia.

2. Japonia. Să spunem doar că japonezii știu cum să mănânce bine: aleg peștele în detrimentul cărnii roșii, consumă mai puține produse lactate și unt, preferă algele de mare bogate în iod, beau mult ceai verde, mănâncă multe legume și porții mici din diversele feluri de mâncare. Un sfert din populația Japoniei au trecut de pragul vârstei de 65 de ani. Ei se conduc după principiul „Mănâncă până când te simți 80% sătul”, un fapt despre care s-a constatat că promovează longevitatea și reduce riscul de îmbolnăvire.

1. Monaco. Majoritatea oamenilor de aici trăiesc mai mult decât în oricare altă țară din lume, iar acest fapt se datorează obiceiurilor sănătoase pe care le-au adoptat. Dieta locuitorilor țării este bogată în fructe de mare proaspete, ulei de măsline, legume, fructe, nuci și cereale integrale, fiind săracă în grăsimi saturate și zahăr. Viața în Monaco se petrece afară, pe malul Mediteranei. Plimbările, înotul, jogging-ul, sporturile, toate acestea fac parte din cultura țării.

Închide ochii preț de câteva secunde și spune-ne: în care dintre aceste țări te-ai vedea locuind peste câțiva ani, dacă va fi să ajungi la decizia de a te muta în străinătate?