Spania a fost și va rămâne una din destinațiile preferate ale turiștilor din întreaga lume. Mulți spun că această țară dă dependență, fiindcă niciodată o singură vacanță acolo nu este suficientă. Peisajele care îți taie respirația și oamenii care te primesc cu toată căldura te fac să vrei să te întorci și să descoperi de fiecare dată alte locuri. Ai aici un top al orașelor spaniole pe care să le vizitezi măcar o dată în viață.

Dacă vrei să trăiești o experiență specială, ți-am pregătit un ghid de călătorie cu tot ce trebuie să știi despre Camino de Santiago.

Ce este Camino de Santiago?

Camino de Santiago, tradus Drumul Sfântului Iacob, este reprezentat de o rețea de trasee care pornesc din mai multe țări și care au ca destinație Santiago de Compostela, oraș localizat în partea de nord-vest a Spaniei. Aici se află mormântul Sfântului Iacob, spre care oamenii pleacă în pelerinaje de peste 1000 de ani.

În prima jumătate a secolului al XI-lea, sub îndemnul călugărilor, credincioșii din toate țările Europei au început să vină la mormântul apostolului Iacob cel Mare. Astfel a luat naștere pelerinajul, grupurile pelerinilor fiind din ce în ce mai numeroase. Aceștia se îndreptau spre locul care la acea vreme era considerat finis terrae, mai exact, capătul lumii cunoscute.

Tradiția creștină spune că Apostolul Iacob cel Mare a predicat în Spania, pe atunci Hispania Romană, debarcând în Cartagina sau Tarragona și trecând aproape de Padron. Întorcându-se în Palestina, acesta a condus comunitatea iudeo-creștină din ținuturile Samariei și Iudeei, alături de Petru și Ioan. În anul 44 d.C a fost prins și decapitat de împăratul Irod Agripa I. Conform legendei, osemintele sale au ajuns în Spania, după ocuparea Palestinei de către perși, în anul 614.

Dincolo de contextul religios, pelerinii parcurg acest drum în căutarea unei experiențe pentru trup și suflet. #BookTip: Paulo Coelho a surprins fascinanta sa drumeție în cartea  „Jurnalul unui Mag”.

Câte trasee există și pe care să îl aleg?

Camino de Santiago este împărțit în rute diferite. Numărul acestora variază de la un site la altul, însă în ghidul oficial sunt enumerate 14. Mai jos le vom aminti pe cele mai populare în rândul turiștilor. Ești pregătit?

Camino Frances: cel mai popular traseu

Camino Frances sau The French Way are o distanță de 770 de km. Drumul pornește de la St Jean-Pied-du-Port, iar mulți spun că este cel mai pitoresc și istoric dintre toate. Din România, ar trebui să iei avionul până la Paris, iar de acolo, trenul până la punctul de start. Iată prețurile aproximative pentru această rută:
Avion București/Cluj-Napoca – Paris (100 EUR/bilet)
Tren Paris – St Jean-Pied-du-Port (direct, 5 ore și 30 de minute, 63 EUR/bilet)

Ce vei vedea dacă alegi acest traseu?

Renumitul oraș Pamplona. Capitala istorică a Navarrei, acest oraș este cunoscut pentru Festivalul Sanfermines. Acesta din urmă reprezintă o sărbătoare dedicată Sfântului Fermin, principala atracție fiind El Encierro, cursa de tauri și alergători pe un traseu stradal din centrul vechi al orașului.

Regiunea viticolă La Rioja și capitala ei, Logroño . Pe lângă prestigiosul vin spaniol, „Rioja”, această provincie este cunoscută pentru bucătăria bogată și populația veselă. Între mesele copioase poți vizita Catedrala Santo Domingo de la Calzada si Mănăstirea Najera.

Burgos și León, cu uimitoarele catedrale. Aceste două orașe te vor surprinde prin bogăția lor culturală. În Burgos poți vizita Catedrala de Burgos, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, dar și alte lăcașe de cult impresionante, cum ar fi San Gil și San Lesmes, biserici gotice din secolele al XIV-lea și al XV-lea. León este un oraș plin de viață, cu multe restaurante și obiective turistice. Printre acestea numărăm Parcul Național Picos de Europa și Zona Las Médulas, un peisaj alcătuit din mine în aer liber.

Ponferrada și Castelul Templierilor. Castelul Templierilor a fost construit la sfârșitul secolului al XII-lea, ocupând o suprafață de peste opt mii de metri pătrați. Se află în centrul istoric al orașului, fiind atracția turistică principală. Tot în Ponferrada poți vizita și Mănăstirea San Pedro de Montes și Bazilica Nuestra Señora de la Encina.

Camino Portugues: pentru iubitorii de vinuri si peisaje rurale

După cum îi spune și numele, acest traseu pornește din Portugalia. Poți alege între ruta de Coastă, 238 km dinspre Porto, sau Centrală, de 600 km, din Lisabona.

Indiferent de alegere, ambele variante îți vor oferi peisaje și experiențe unice. Iată ce îți recomandăm:
Lisabona, Porto și Santiago: bifează trei 3 orașe aflate în Patrimoniul UNESCO

Pornind de la Lisabona, vei avea ocazia să vezi o mulțime de obiective turistice, pe care le poți descoperi detaliu aici.
În Porto ar trebui să vizitezi neapărat Gara São Bento, despre care se spune că este cea mai frumoasă gară din lume. Decorată de artistul Jorge Colaço, aceasta a fost ridicată în anul 1900, înlocuind mănăstirea călugărițelor benedicte Ave Maria. În spatele zidurilor se ascund plăci de ceramică pe care sunt pictate manual imagini din istoria portugheză.

Numele orașului Santiago de Compostela provine din latină, însemnând „câmpuri de stele”. Legenda spune că un păstor ar fi zărit o stea pe un câmp, ridicând o biserică deasupra ei. Aceasta a fost înlocuită ulterior de Catedrala din Stantiago de Compostela, cea care adăpostește moaștele Sfântului Iacob și care reprezintă punctul terminus al pelerinajului.

Santarem și Tomar: vizitează așezările medievale creștine și maure

În Santarem vei descoperi Muzeul de Arheologie, unde principala atracție este mormântul lui Duarte de Meneses. El a fost un comandant militar ucis de maurii din Maroc în 1464 și se presupune că un singur dinte a fost salvat pentru înmormântare.

Gustă preparatele din fructe de mare proaspete și bea un pahar de vin Albarino în Galicia. Situată la malul Atlanticului, Galicia îți va oferi priveliști de neuitat: pe de o parte vei vedea plajele întinse cu nisip fin, iar pe de altă parte, zone stâncoase. Coasta Morții este cea mai cunoscută și vizitată, numele acesteia provenind de la evenimentele tragice care s-au întâmplat aici, unde din cauza stâncilor și a climei, au avut loc mii de naufragii de-a lungul vremii.
Descoperă adevăratele zone tradiționale și satele din Portugalia și Spania.

Oamenii prietenoși și locurile surprinzătoare îți vor oferi o experiență de neuitat. Vei avea ocazia să vizitezi sate și zone mai puțin turistice, unde vei vedea cum trăiesc localnicii, ce mănâncă și cum decurge viața acolo. Gustă preparatele locale și discută cu oamenii, care îți vor spune povești autentice și legende ale locurilor.

Via de la Plata- de la Sevilia până la Santiago

Cu o distanță de peste 1000 km, Via de la Plata este de departe cel mai lung traseu. Traversând Spania de la sud la nord, vei avea parte de o experiență Camino completă. În drumul spre Santiago vei întâlni peisaje montane care îți vor tăia respirația, oameni minunați și dornici să îți arate împrejurimile, delicioase preparate locale și spații naturale parcă neatinse.

Este cea mai puțin aleasă variantă pentru parcurgerea pelerinajului, doar 3% dintre cei care ajung în Santiago venind pe acest drum. Distanța și vremea extrem de călduroasă din lunile de vară pot reprezenta o problemă, întrucât poți ajunge să mergi chiar și 25 de km fără pic de umbră în jur.

Totuși, vei avea ocazia să traversezi prin patru regiuni, Andalusia, Extremadura, Casilla y Leon, și Galicia, și să vezi frumoasele zone rurale spaniole, ruinele romane impresionante și orașe-cetate medievale. Nu uita că drumul pornește din Sevilia, astfel că nu ar trebui să ratezi Catedrala din oraș, cea mai mare catedrală gotică din creștinătate, cartierul medieval Barrio Santa Cruz și Palatul Real Alcázar, construit în secolul al X-lea pentru conducătorii mauri.
Din România poți lua avionul spre Sevilia din București, prețul fiind aproximativ 140 de EUR.

Camino del Norte, pentru gurmanzi

Dacă iubești mâncarea și marea, „The North Way” este pentru tine. Ruta oferă priveliști uluitoare din „zona verde” a Spaniei, teritoriul istoric al Țării Bascilor și atmosfera unică a orașelor Bilbao și San Sebastian. Știai că San Sebastian este unul dintre orașele cu cele mai multe restaurante cu stele Michelin, raportate la numărul de locuitori?

De la Irún și până în Santiago, vei fi uimit de frumusețea țărmului Mării Cantabrice (partea de sud a golfului Biscaya) și de fascinantele sate și orașe pescărești. Printre acestea se numără Laredo, cu faimoasa plajă, Playa de la Salve, care are o lungime de 5km. Centrul istoric păstrează încă rămășițe ale cetății medievale, iar străduțele înguste pline de case cu arhitectură specifică secolelor al 16-lea și al 18-lea conduc spre biserica Santa Maria de la Asuncion.

Pe lista noastră de #mustSEA am trecut următoarele:

Muzeul Guggenheim din Bilbao. Devenind în ultimii 30 de ani un important centru artistic al Europei, orașul Bilbao găzduiește unul dintre cele cinci muzee mondiale ale fundației Solomon R. Guggenheim. Clădirea este una dintre cele mai proeminente și spectaculoase în stil deconstructivist, proiectată de arhitectul Frank Gehry, el fiind unul dintre cei mai stimați și apreciați arhitecți contemporani.

Plaja Catedralelor în Ribadeo. Stâncile acestui miracol natural s-au format prin forțele naturii, vântul, soarele și apa dându-le forma unor catedrale catolice. Acestea ating înălțimi de până la 30 de metri și au un farmec mistic deosebit. Totuși, de reținut este că din iulie până în septembrie este nevoie de o rezervare în prealabil, iar cererea trebuie depusă cu cel puțin 15 zile înainte de vizită.

Orașul Medieval Mondoñedo. Când ajungi în Mondoñedo, vei fi vrăjit de frumusețea acestuia. Foarte bine conservat, acest loc este declarat ca fiind de interes cultural național. Catedrala La Asunción își păstrează ușa originală, iar interiorul surprinde prin suprapunerea mai multor stiluri, cum ar fi baroc, gotic și renascentist.

Dat fiind faptul că Țara Bascilor este renumită pentru gastronomie, îți recomandăm să incluzi în lista ta o experiență la restaurantul Arzak: 3 Stele Michelin, în San Sebastian. Acest restaurant are o istorie de peste 100 de ani, iar o masă costă aproximativ 300 de euro/persoană. Prânzul și cina se servesc aici de marți până sâmbătă. Poți comanda preparatele dorite sau un meniu de degustare de 8 feluri, plus o serie de aperitive.

Cele mai apetisante mâncăruri tradiționale sunt fois gras-ul proaspăt, Txuleta (cotletul de vită specififc) și brânza Idiazabal, obținută din lapte de oaie nepasteurizat, făcută manual și acoperită într-un șorici tare, de culoare maro, necomestibil.

Dacă vrei să ai parte de o aventură culinară cu prețuri mai puțin piperate, poți lua masa alături de localnicii care te vor găzdui în casele lor, fiind în pelerinaj. În general, aceștia nu îți vor percepe un preț în plus față de cazare. Totuși, așteaptă-te la orice și pregătește până la 100 de euro, în funcție de preparat.

Cum te pregătești pentru drum?

Ai ales traseul, ai cumpărat biletele de avion, acum mai rămâne un singur lucru: bagajul… emoțional, în special. Rucsacul de munte, hainele de schimb și adidașii nu sunt singurele obiecte pe care trebuie să le iei cu tine. Pe lângă acestea, vei avea nevoie de multă determinare, răbdare și sete de noutate. Vei avea parte de provocări, însă această deconectare de la exterior și refacerea unei conexiuni puternice cu interiorul tău vor face, cu siguranță, călătoria mai ușoară.

Totuși, ar fi bine să reții că ghiozdanul tău nu ar trebui să depășească 10 kg. Ia doar strictul necesar: sac de dormit, o pereche de pantaloni lungi și una de pantaloni scurți (mai ales dacă e vară), șosete și lenjerie, pelerină de ploaie, o trusă de prim-ajutor și produse de toaletă, cum ar fi șampon și periuță de dinți.

Stabilește un buget zilnic. Există adăposturi speciale pentru pelerini, unde cazarea costă aproximativ 5 și 20 euro/noapte, în funcție de facilitățile pe care le oferă. Cumpărând mâncare de la magazin sau din piețele locale, vei cheltui până în 10 euro. Luând în calcul propriile preferințe și situațiile care pot apărea, bugetul la care vei ajunge poate varia între 25-40 euro/zi.

Achiziționează Pașaportul de Pelerin. Foarte important de reținut este faptul că pelerinii au parte de reduceri și de multe beneficii pe parcursul traseului. Îl poți cumpăra de la oficiile speciale pentru pelerini, iar de-a lungul călătoriei îl vei putea ștampila în diversele obiective turistice în care ajungi (biserici, muzee, restaurante, chiar adăposturi).

Alte informații utile pentru pelerinajul la Camino de Santiago

Durata drumului este stabilită de fiecare călător, în funcție de câți km își propune să parcurgă zilnic. De obicei, în jur de 25 km.

Dificultatea traseelor: pelerinii consideră că dificultatea este la nivel psihic, nu fizic, și că de multe ori nu sunt necesare antrenamente intense înainte de călătorie. Dacă nu îți cunoști limitele, poți încerca să mergi pe jos o oră pe zi, având o greutate în spate, iar în acest fel vei putea estima dacă ai sau nu nevoie de pregătire fizică în plus.

Când să pornești la drum: deoarece clima este una mediteraneeană, lunile iulie și august pot fi considerate prea călduroase pentru o astfel de drumeție. Cu toate acestea, sunt destul de populare în rândul alegerilor pelerinilor. Iarna vremea e rece și vei avea nevoie de un bagaj mult prea greu, iar o mare parte din albergues (hosteluri, adăposturi) nu sunt deschise. Localnicii recomandă lunile iunie, mai și septembrie.

Nu ai găsit un partener de drum? Nicio problemă! Vei întâlni sute de pelerini în drumul tău, alături de care poți parcurge traseul. Oamenii sunt foarte deschiși, dornici să își facă prieteni noi.

Dacă visul tău e să ai parte de o călătorie spirituală pe Camino de Santiago, în căutarea sinelui, îți urăm mult succes și sperăm că ghidul nostru îți va fi de folos. Mai multe detalii și amănunte găsești pe site-urile agențiilor care te pot ajuta să îți planifici călătoria.