O călătorie în Muntenegru îți poate oferi o experiență completă: de la mare la munte, de la lacuri la mănăstiri și orașe medievale, această țară le are pe toate. Iată câteva dintre cele mai importante atracții turistice cu care această destinație se mândrește!

Călătorie în Muntenegru – top 10 lucruri pe care le poți face

1. Plajă la Marea Adriatică

plaja_muntenegru

Muntenegru are plaje întinse cu ieșire la Marea Adriatică, care îți oferă prilejul de a te bucura din plin de vacanța de vară. Riviera Budva, zona Ulcinj, precum și Sveti Ștefan sau Tivat sunt doar câteva exemple de plaje iubite din Muntenegru. Găsești atât plaje cu nisip fin, cât și plaje cu pietriș, așa că în mod cert vei găsi cel puțin una pe placul tău. 

2. Vizitarea golfului Kotor

Kotor este un oraș de coastă amplasat în golful cu același nume. Dacă ajungi aici trebuie neapărat să vizitezi vechiul port mediteranean, care este înconjurat de zidul construit încă din timpul Republicii Veneției. Centrul orașului vechi are nenumărate zone de interes pentru turiști, așa că ar fi bine să poposești aici măcar 1-2 zile pentru a avea suficient timp să descoperi zona așa cum se cuvine. 

Pentru o priveliște panoramică asupra întregului golf trebuie să ajungi la Castelul San Giovanni – te așteaptă 1350 de trepte care urcă pe o înălțime de 120 de metri, însă va merita efortul, vei face cele mai frumoase fotografii. 

3. Explorarea stațiunii Budva

Considerată capitala turismului din Muntenegru, Budva este încărcată de istorie și tradiții. Apa limpede și calmă, munții cu păduri de brad, peșterile cu vegetație mediteraneană dintre golfuri și climatul cald fac din Budva o stațiune ideală pentru petrecerea vacanței de vară, dar și de primăvară sau toamnă. 

4. Fotografierea insulei Sveti Ștefan

insula_sveti_stefan_muntenegru

Insula Sveti Ștefan, adică Sfântul Ștefan, este amplasată între stațiunile Budva și Bar, deloc departe de malul mării. Această insulă este pe cât de mică (6 km pătrați), pe atât de cochetă. Pe insulă se poate ajunge pe un drum care o leagă de țărm, însă are și debarcader pentru ambarcațiunile de mici dimensiuni. Casele tradiționale de pe insulă, acoperite cu țiglă colorată, oferă un aspect pitoresc peisajului. Vestea proastă este că insula nu mai poate fi vizitată, accesul fiind interzis pentru turiști. Vestea bună este, însă, că pe insulă se află un hotel de lux, iar clienții acestuia au acces liber pe întreaga insulă. Oricum, chiar dacă nu ajungi pe insulă, merită să o vezi chiar și de pe țărm.

5. Vizitarea orașului Petrovac

Tot între Budva și Bar vei da și peste pitorescul oraș Petrovac, desprins parcă dintr-o vedere. Acest oraș se distinge prin liniștea care îl definește. Turiștii care vor să scape de plajele aglomerate și gălăgioase se pot refugia pe plaja de numai 600 metri lungime a orașului Petrova, care este înconjurată de pini și măslini. 

6. Drumeții în canionul Tara

canion_tara_muntenegru

Cel mai mare canion din Muntenegru, care este totodată și cel mai adânc din Europa, canionul Tara trebuie neapărat vizitat dacă ajungi în această țară. Traseele montane îți oferă peisaje care îți taie răsuflarea cu frumusețea lor, însă totodată ai posibilitatea de a vizita peșteri impresionante, precum și de a vedea peste 40 de cascade. 

7. Rafting pe râul Tara 

Sunt multe râuri în Muntenegru pe care poți face rafting, această activitate fiind considerată sport național aici. Însă pe râul Tara vei avea parte de cele mai tari senzații și poți admira cele mai spectaculoase peisaje stâncoase. Dacă tot ești în zonă, poate încerci și cea mai mare tiroliană din Balcani, care traversează întreg canionul – pe anumite porțiuni vei atinge o viteză de 120 km/ oră, deci trebuie să fii iubitor de adrenalină pentru a încerca această experiență. 

8. Plimbare cu barca pe Lacul Skadar

Lacul Skadar este cel mai mare lac cu apă dulce din întreaga Peninsulă Balcanică și este renumit pentru fauna și flora bogate în numărul de specii. Peste 30 de izvoare subterane alimentează acest lac. Pe întreaga suprafață a apei se regăsesc o mulțime de insule, dintre care unele sunt chiar mici sate pescărești ori vechi fortificații. În timpul unei plimbări cu barca pe acest lac poți observa biodiversitatea zonei, însă totodată te poți bucura de natură într-o liniște deplină. 

9. Vizitarea mănăstirii Ostrog

Amplasată la o altitudine de 2000 de metri, în stânca ce aparține de muntele cu același nume, mănăstirea Ostrog este cel mai vizitat loc de pelerinaj din Muntenegru. Aceasta a fost fondată încă din secolul al XVII-lea. Potrivit tradiției, cei care vin în pelerinaj urcă în picioarele goale cei 3 km de la prima clădire a mănăstirii până la clădirea principală, aflată în cel mai înalt punct.

Fiind amplasată la o altitudine atât de mare, mănăstirea oferă o vedere panoramică asupra câmpiei Bjelopavlici, aflată la poalele munților. 

10. Explorarea capitalei istorice Cetinje

Orașul Cetinje este cel care găzduiește reședința oficială a președintelui și este totodată considerat capitala istorică a țării. Datează din secolul al XV-lea, deci este presărat de monumente istorice, biserici și muzee. Printre acestea se numără: Mănăstirea Cetinje, Bilijarda ori Casa Zetski. Ai nevoie de cel puțin 2 zile aici pentru a te bucura din plin de tot ce are de oferit orașul. 

O călătorie în Muntenegru este ideală indiferent de sezon, însă în mod cert vara este sezonul ideal, pentru că te poți bucura atât de plaje, cât și de traseele montane și de orașele medievale. 

Pont: Dacă nu te-ai hotărât încă asupra destinației pentru vacanța de vară din 2021, acest articol cu 5 destinații ideale te poate ajuta.