Un city break e o rupere de ritm ideală, recomandată dacă vreți, pentru că după o astfel de escapadă nivelul de stres scade, iar productivitatea crește. Cred că un city break la două luni ar trebui recomandat  chiar de medicul de familie. 🙂

Budapesta este una dintre cele mai frumoase capitale europene, deși este relativ tânără în formula actuală:  s-a format în 1873, când Óbuda, Buda și Pest s-au unit într-o singură metropolă. Astăzi, Budapesta câștigă foarte bine din turism, pentru că are ce arăta lumii – nenumărate obiective istorice, muzee, galerii de artă, spa-uri, faimosul circuit auto Hungaroring, priveliștile impresionate. Dar nu e vorba doar de ceea ce vezi, ci și de ceea ce simți, iar ungurii știu să-și primească oaspeții și să îi răsfețe.

Așadar, ce-ar fi de făcut în Budapesta într-un city break în care să nu-ți rupi pingelele din disperarea de a bifa cât mai multe locuri vizitate, dar nici să nu rămâi la terasa hotelului? Iată 8 sugestii, că e număr norocos:

Începem cu Castelul Buda, o imensitate cu 200 de camere, care datează din secolul al XVIII-lea. Ca podul cu lanțuri, clădirea Parlamentului și alte imobile spectaculoase, castelul este iluminat superb pe timp de noapte, așa că merită o vizită la orice oră. Găzduiește Muzeul de Istorie, Galeria Naţională a Ungariei şi Colecţia Ludwig.

Oarecum aproape este Bastionul Pescarilor, o clădire din secolul al XIX-lea, ridicată pe locul unde în Evul Mediu breasla pescarilor amplasase dispozitivele de apărare împotriva otomanilor. Neapărat urcați în turnuri, veți avea o priveliște incredibilă asupra Dunării și a insulei Margareta.

 

Bazilica Sfantul Ștefan este dedicată lui Ștefan cel Sfânt (al lor!), monarhul care a unit triburile maghiare nomade și le-a convertit la creștinism. Ridicarea sa a durat peste jumătate de secol, dar este un monument remarcabil.

Plimbarea cu vaporul pe Dunăre este spectaculoasă. Nu doar că poți admira clădirile de pe maluri și poți simți energia orașului, dar va fi un interludiu relaxant între vizitele la obiectivele turistice. Cu siguranță te vor trece fiorii la memorialul „Pantofi de-a lungul promenadei Dunării” – 60 de perechi de pantofi din fier înșirate pe mal, care comemorează evreii uciși aici în timpul războiului. Să nu uit: poți face și plimbări nocturne pe Dunăre, sunt de vis!

Palatul Parlamentului a fost inaugurat în 1886, pentru a marca prima mie de ani a națiunii ungare. Parlamentul are fix 691 de încăperi și 19 kilometri de coridoare și scări. Un tur oficial durează aproximativ 45 de minute și poți vedea o parte din încăperi și tezaurul monarhic.

Băile Palatinus de pe insula Margareta n-au nicio legătură cu ceea ce numim noi în mod generic băi. Vorbim despre un orășel spa, cu bazine cu valuri artificiale, numeroase piscine pentru copii și adulți, dar și bazine cu ape terapeutice, ce pot primi până la 20.000 de persoane în același timp.

Grădina de Trandafiri este chiar alături, pe insula Margareta, la fel ca și castelul cu apă, de unde poți vedea orașul în toată splendoarea sa. Nu le rata, te poți întoarce acasă cu poze superbe!

Grădina Zoologică din Budapesta datează de la 1866, e una dintre cele mai vechi din lume și a doua ca mărime din Europa. Te pierzi prin ea cam jumătate de zi, dar cu siguranță pleci mai binedispus și mai încântat de minunile lumii noastre.

Buget? Depinde cât de tare vrei să te deconectezi de la ritmul obișnuit. Între 300 și 600 de euro pentru două persoane, de vineri seara până duminică după-amiaza – și chiar așa, e bine să te duci cu forinți, acolo rata de schimb euro-forint e dezavantajoasă pentru turiști. Enjoy!