Sunt multe biserici și mănăstiri din România renumite pentru frumusețea lor, pentru încărcătura energetică, precum și pentru istoria tumultoasă pe care o au – descoperă 20 de obiective religioase ce nu ar trebui ratate.

Visezi la o vacanță petrecută pe plaiurile mioritice, în care să redescoperi lucrurile simple, liniștea satului românesc și să te bucuri de energie bună din locuri încărcate de spiritualitate? Include în itinerariul de vacanță măcar câteva dintre cele mai frumoase biserici și mănăstiri din România și vei avea parte de vacanța la care visezi. 

Biserici și mănăstiri din România de vizitat în 2021

Toată lumea a auzit despre frumusețea celebrelor mănăstiri din Bucovina, despre unicitatea bisericilor de lemn din Maramureș, precum și despre arhitectura impresionantă a bisericilor fortificate din Transilvania. Însă tu știi care sunt cele mai frumoase dintre acestea? Am făcut pentru tine un top 20 al mănăstirilor și bisericilor din România pe care ar fi păcat să nu le vezi măcar o dată în viață. 

1. Mănăstirea Voroneț, sat Voroneț, Gura Humorului

Este mănăstirea pentru care mulți turiști străini vin an de an să viziteze Bucovina, datorită culorii unice în lume cu care sunt pictați pereții acesteia – “albastru de Voroneț”. Ctitorită de Ștefan cel Mare, biserica mănăstirii a fost ridicată în anul 1488, în stil specific zonei, cu boltă moldovenească pe naos. Este important de menționat că pictura interioară datează în mare parte din vremea lui Ștefan cel Mare. Din 1993 Mănăstirea Voroneț face parte, împreună cu alte 7 biserici din zona de nord a Moldovei, din grupul Bisericilor pictate inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. 

2. Mănăstirea Putna, sat Putna, Suceava

Mihai Eminescu obișnuia să spună despre această mănăstire că este “Ierusalimul Neamului Românesc” și această comparație este cât se poate de corectă. Mănăstirea a fost un important centru cultural, iar acum deține un muzeu mănăstiresc cu o colecție impresionantă de manuscrise, obiecte de cult și broderii. 

Tot Ștefan cel Mare a ctitorit și mănăstirea din Putna, iar mormântul domnitorului se află în incinta acesteia. Construcția a început în anul 1466 și s-a încheiat trei ani mai târziu, în 1469, an în care a fost și sfințită. Cu toate că între 1653 și 1662 biserica originală a suferit o serie de modificări, liniile arhitectonice inițiale, specifice stilului moldovenesc, au fost păstrate. Arhitectura mănăstirii Putna are o serie de influențe arhitecturale precum cele bizantine, gotice și chiar și renascentiste. 

3. Mănăstirea Sucevița, sat Sucevița, Suceava  

Atestată documentar încă din 1582, de pe vremea voievodului Petru Șchiopu, mănăstirea Sucevița a fost construită în forma actuală în perioada 1583-1586. Și aceasta este construită în stil specific moldovenesc, cu influente bizantine și gotice, însă ceea ce o deosebește sunt cele două pridvoare deschise adăugate pe laturile de sud, respectiv nord, care aparțin stilului arhitectural muntenesc, din Țara Românească. 

4. Mănăstirea Dragomirna, sat Mitocu Dragomirnei, Suceava

Construită în perioada 1602-1609, lângă pădurea cu același nume, mănăstirea Dragomirna a fost îndelung încercată de-a lungul timpului. Atacată și jefuită atât de cazaci, cât și de tătari, mănăstirea a reușit totuși să reziste și a fost refăcută de fiecare dată. 

Mulți creștini vin la mănăstirea Dragomirna și pentru că aceasta găzduiește o icoană făcătoare de minuni, care are puteri vindecătoare și aduce ploaia în vreme de secetă. 

5. Mănăstirea Neamț, Vânători Neamț, Neamț

Cum cobori dinspre Bucovina către Capitală, ar fi păcat să nu poposești la Mănăstirea Neamț. Cel mai mare, dar și cel mai vechi așezământ monahal (atestată documentar pentru prima dată în anul 1407) din zona Moldovei, această mănăstire este una de călugări. Ansamblul monahal este alcătuit din 2 biserici, dar și din două paraclise și din turnul clopotniță care are nu mai puțin de 11 clopote. Această mănăstire găzduiește și o icoană a Maicii Domnului pictată în Israel în anul 665, care este cunoscută în rândul creștinilor ortodocși ca fiind făcătoare de minuni. 

6. Mănăstirea Durău, comuna Ceahlău, Neamț

În apropierea cunoscutei cascade Duruitoarea se află mănăstirea Durău, în mijlocul naturii, înconjurată de brazi înalți care par că o păzesc de orice pericol. Construită în secolele XIX-XX, este atestată documentar pentru prima dată în anul 1779, în vremea în care stareța mănăstirii de maici era schimonahia Nazaria. Nu numai ansamblul monahal este de o simplitate și frumusețe aparte, ci și împrejurimile te vor fermeca.

7. Mănăstirea Cernica, Pantelimon, Ilfov

Foarte aproape de București se află o altă mănăstire care merită vizitată și pentru frumusețea ei, nu numai pentru a ne bucura de cele sfinte. Este vorba despre Mănăstirea Cernica, care se regăsește pe Lista monumentelor istorice din România. Ridicată în anul 1608 de vornicul lui Mihai Viteazul, Cernica Știrbei, este alcătuită din trei biserici și tot atâtea paraclise. 

Priveliștea de la mănăstirea Cernica este una desprinsă parcă din povești, aceasta fiind amplasată pe malul lacului cu același nume. Mai mult decât atât, cimitirul mănăstirii este așezat pe o mică insulă în mijlocul lacului, la care se ajunge pe o potecă îngustă, înconjurată de ape. 

8. Mănăstirea Snagov, Snagov, Ilfov

Dacă tot suntem la capitolul biserici și mănăstiri frumoase din apropierea Capitalei, nu putem să nu menționăm mănăstirea Snagov, care este monument istoric și de artă feudală din Țara Românească. Aceasta este amplasată pe o insulă din nordul lacului cu același nume, și a fost ctitorită de Mircea cel Bătrân. Prima atestare documentară datează din anul 1408. 

Din tot ansamblul monahal inițial au mai rămas doar biserica, un turn și o fântână, construite în stil bizantin, cu elemente specifice stilului românesc. Trebuie menționat faptul că pentru o perioadă, până la 1856, a găzduit și o închisoare pentru trădătorii de neam și pentru tâlhari.

9. Biserica Stavropoleos, București

În mod cert cea mai frumoasă biserică din București este Stavropoleos din centrul vechi al orașului. Ridicată în anul 1724, aceasta este construită în stil brâncovenesc pe timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Este fără îndoială una dintre bisericile care trebuie văzute măcar o dată în viață. 

10. Mănăstirea Tismana, localitate Tismana, Gorj

Cel mai vechi ansamblu monahal din Țara Românească, Mănăstirea Tismana a fost ridicată la final de secol al XIV-lea. Biserica mănăstirii a fost zidită de către tatăl lui Mircea cel Bătrân, Radu Vodă. De-a lungul timpului, a fost atacată de nenumărate ori atât de otomani, cât și de unguri. Călugării de la Mănăstire își făcuseră însă obiceiul de a se adăposti în munți ori de câte ori se anunța o invazie străină, iar după plecarea cotropitorilor reveneau la mănăstire și își reluau activitatea. 

Tismana este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România și este considerată “monument de artă” datorită elementelor arhitecturale aparte pe care le are – catapeteasma de stejar care datează din 1766, suflată cu aur, icoanele împărătești, iconostasul din lemn de tei, aurit și el, și nu numai. De asemenea, mănăstirea deține o colecție impresionantă de picturi murale, icoane vechi, obiecte de cult, cărți și veșminte, care se regăsesc în muzeul din incinta sa. 

11. Mănăstirea Cozia, Călimănești, Vâlcea

Ctitorită în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, Mânăstirea Cozia este un complex monahal considerat medieval. Biserica cea mare a mănăstirii a fost ridicată în  perioada 1387-1391, iar pictura interioară a fost făcută între 1390 și 1391. Fiind amplasată pe malul râului Olt, mănăstirea beneficiază de o poziționare extrem de pitorească, ce vine în completarea arhitecturii sale aparte. 

De-a lungul timpului, aceasta a fost transformată în pușcărie (1879-1893), în spital și, în timpul Primului Război Mondial, chiar în grajd de cai. 

12. Mănăstirea Curtea de Argeș, Curtea de Areș, Argeș

Ridicată în perioada 1515-1517 de către Neagoe Basarab, Mănăstirea Curtea de Argeș trebuie neapărat vizitată din mai multe motive. În primul rând, găzduiește catedrala episcopală, care este un monument de arhitectură reprezentativ pentru Țara Românească și face parte din Lista monumentelor istorice. Ulterior transformată în necropolă, aceasta găzduiește mormintele regale, dar și moaștele sfintei Filofteia. 

Elementele arhitecturale, pictura, precum și istoria acestui ansamblu monahal îl fac unul cu adevărat deosebit, care merită atenția turiștilor. De asemenea, de acest loc se leagă și legenda lui Manole, potrivit căreia meșterul Manole și-a zidit soția, pe Ana, pentru ca zidurile să rămână în picioare. Asta pentru că, din motive inexplicabile, tot ce construiau meșterii ziua, pe timpul nopții se dărâma. Aceeași legendă spune că izvorul din curtea mănăstirii, denumit acum Fântâna lui Manole, a apărut în urma prăbușirii lui Manole care s-a aruncat de pe acoperișul mănăstirii cu o pereche de aripi făcute din șindrile, din cauză că rămăsese blocat acolo. 

13. Mănăstirea Prislop, Silvașu de Sus, Hunedoara

Biserica mănăstirii a fost ridicată în secolul al XVI-lea, în secolul al XVII-lea a ajuns aici Sfântul Ioan de la Prislop, iar în secolul al XVIII-lea a fost transformată în mănăstire greco-catolică. Ulterior, în 1948 a fost ocupată din nou de Biserica Ortodoxă, în urma arestării preoților greco-catolici. Însă popularitatea acestei mănăstiri se datorează faptului că în anul 1948 călugărul Arsenie Boca a fost transferat de la Mănăstirea Sâmbăta aici, în calitate de stareț. După transformarea mănăstirii într-una de maici, în anul 1950, Arsenie Boca a rămas ca duhovnic la Prislop. În zilele noastre, mănăstirea a devenit un îndrăgit loc de pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca. Mănăstirea este amplasată în sânul naturii, într-un colțișor feeric, iar asta îi sporește frumusețea. 

14. Mănăstirea Bârsana, sat Barsana, Maramureș

Cea mai renumită mănăstire din zona Maramureșului, Mănăstirea Bârsana a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1390. Vechea biserică de lemn a fost construită în anul 1711 într-un alt loc, însă apoi în anul 1739 a fost mutată pe Valea Izei, pe locul unui fost cimitir. A doua oară a fost mutată în anul 1795, pe locul actual al mănăstirii, unde fusese un cimitir apărut în urma epidemiei de ciumă din 1742. 

Clădirile care fac parte din ansamblul monahal sunt construite în stil tradițional, exclusiv din lemn. Arhitectura bisericii, a turnului, a chiliilor și a capelei se potrivesc de minune cu peisajul pitoresc de care se bucură mănăstirea Bârsana. 

15. Mănăstirea Săpânța-Peri, Săpânța, Maramureș

În anul 1391, aici a fost ridicată pentru prima dată o biserică de piatră, ce a servit drept sediu al Episcopiei Române a Maramureșului timp de peste 300 de ani. Aici au fost traduse și copiate pentru prima dată în limba română scrieri importante precum “Psaltirea” ori “Evanghelia”. Biserica din incinta mănăstirii este însă cea care atrage turiștii, fiind cea mai înaltă construcție de lemn din Europa – are 75 de metri, dintre care vârful are 7 metri. 

Un alt aspect care contribuie la frumusețea acestei mănăstiri din România constă în faptul că este amplasat în mijlocul Parcului Dendrologic “Livada”, care se întinde pe o suprafață de peste 22 de hectare. 

16. Biserica Neagră, Brașov

Din topul celor mai frumoase biserici din România nu avea cum să lipsească celebra Biserică Neagră din centrul orașului Brașov. Aceasta aparține comunității evanghelice luterane și este un monument de arhitectură gotică din România extrem de popular. Este a doua cea mai mare biserică de pe teritoriul țării noastre, precum și cea mai mare construcție gotică din tot sud estul Europei. Construcția sa a debutat în anul 1383, însă s-a încheiat abia în 1477. Numele de Biserica Neagră și l-a căpătat în urma unui mare incendiu din 1689, care a lăsat zidurile clădirii negre. 

Pe lângă arhitectura sa aparte și măreția care te vor impresiona, biserica aceasta  deține și o colecție uluitoare de covoare orientale – cea mai mare colecție după cea a muzeului Topkapi din Istanbul. 

17. Biserica Biertan, Biertan, Sibiu

Biserica evanghelică fortificată de la Biertan nu te va lăsa indiferent. Ridicată între 1490-1520, este ultima biserică din Transilvania construită în stil gotic târziu. Nu numai construcția te va impresiona, ci și picturile și mobilierul, care nu se aseamănă deloc cu cele din bisericile ortodoxe. Mai mult decât atât, biserica este amplasată sus, pe un deal deasupra satului Biertan, și oferă o priveliște parcă desprinsă dintr-un basm. 

18. Biserica fortificată din Viscri, comuna Bunești, Brașov

Mult mai mică decât biserica evanghelică de la Biertan, cea din Viscri aparține Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România. Aceasta a fost ridicată de sașii transilvăneni pe vremea ocupației Regatului Ungariei, care a durat din anul 1000-1301. Ea a fost fortificată abia în secolul al XV-lea, când a fost dotată cu ziduri de apărare, turnuri și bastioane. 

Amplasată pe dealul satului cu același nume, biserica te va purta, măcar cu gândul, în alte timpuri. Ghidul care îți va prezenta biserica și îți va povesti, pe scurt, istoria acesteia, te va ajuta să pătrunzi în tainele acestor locuri. 

19. Biserica fortificată din Prejmer, comuna Prejmer, Brașov

Această biserică evanghelică fortificată a fost ridicată în secolul al XIII-lea, pe locul unei bazilici romane din secolul al XII-lea și face parte din Lista monumentelor istorice. De-a lungul timpului, aceasta a suferit o mulțime de intervenții, însă în perioada 1960-1970, a fost readusă la forma inițială. 

Extrem de frumoasă, aceasta se numără printre preferatele turiștilor, mai ales a celor străini. Ar fi păcat să nu o incluzi pe lista de obiective turistice care trebuie văzute. Trebuie să știi că biserica aceasta găzduiește și cel mai vechi triptic din toată Transilvania, datat în perioada 1450-1460. 

20. Biserica Rotondă din Geoagiu, oraș Geoagiu, Hunedoara

Cea mai veche biserică de pe teritoriul României este capela romanică din Georgiu, cunoscută și sub denumirea de Biserica Rotondă. Istoricii sunt de părere că a fost ridicată în jurul anului 1100, după schisma creștină. A fost ridicată de familia de nobili Akos, care deținea la acea vreme toate pământurile din zona Geoagiu.

Biserica Rotondă de la Geoagiu este singura de acest tip de pe teritoriul României care nu a fost distrusă așa că merită vizitată. Inițial folosită ca biserică, aceasta a fost ulterior transformată în capelă întrucât în apropierea ei s-a construit o altă biserică. 

Toate aceste biserici și mănăstiri din România merită vizitate – vei observa că, de la o regiune geografică la alta, arhitectura bisericilor se schimbă radical. Pe lângă încărcătura energetică aparte a acestor locuri sfinte, vei învăța și lecții de istorie prețioase în timpul vizitării lăcașurilor de cult.