Mare sau munte? Este una dintre cele mai frecvente întrebări care apare atunci când te gândești să îți plănuiești următoarea călătorie. Pe lângă peisajele care îți taie răsuflarea și aerul proaspăt care îți învăluie corpul, călătoriile pe munte au multe efecte pozitive asupra sănătății organismului. Și pentru că atunci când îți plănuiești vacanța îți dorești, de cele mai multe ori, să te relaxezi și să îți găsești liniștea, am pregătit pentru tine o listă de beneficii pe care ți le oferă drumețiile pe munte. 

  1. Elimină stresul și crește capacitatea de concentrare

Este cunoscut faptul că plimbările dese în natură reprezintă cel mai bun remediu împotriva stresului și al anxietății. Aerul puternic de munte produce automat o stare de bine care energizează întreg organismul și eliberează mintea de griji. Este motivul pentru care oamenii care au un obicei de a face drumeții pe munte au o capacitate mult mai mare de concentrare, tocmai pentru că ei reușesc să își elibereze mintea de stres. 

  1. Este benefic pentru aparatul cardiovascular și cel respirator

Datorită efortului de lungă durată realizat în timpul drumețiilor montane, pereții inimii au tendința de a se întări și de a ajuta inima să pompeze mai mult sânge. De asemenea, acestea au un efect benefic asupra sistemului respirator, contribuind la combaterea anumitor afecțiuni ale acestei zone. 

  1. Ajută la scăderea greutății și la menținerea acesteia în proporții corecte

Drumețiile pe munte sunt pe cât de frumoase, pe atât de solicitante. Este motivul pentru care acestea sunt o alternativă mai benefică pentru cei care doresc să scadă în greutate. Aerul proaspăt și peisajele pe care le oferă zonele muntoase oferă mai multe beneficii decât un simplu antrenament într-o sală de sport. 

  1. Menține musculatura corpului în formă

Cei care sunt pasionați de călătorii montane se bucură de o bună mobilitate articulară. Mișcarea ritmică și solicitantă efectuată în drumeții ajută la elasticitatea ligamentelor și a tendoanelor. De asemenea, acestea au un beneficiu și asupra aparatului osos. 

  1. Produce o stare de bine generală

Călătoriile în zonele muntoase au puterea de a regla echilibrul organismului și de a produce o stare de bine generală în tot corpul. Fie că alegi să pleci singur într-o drumeție pe munte, fie că alegi să pleci cu prietenii sau familia,  te vei întoarce întodeauna acasă mult mai optimist și mai eliberat de griji. 

  1. Poate trata anumite boli

Pe lângă a fi o sursă bogată în beneficii pentru organism la nivel cardiac și respirator, drumețiile pe munte pot avea și un rol de tratament asupra anumitor boli. Printre acestea se numără ulcerul sau TBC-ul.