Din toată Germania, Bavaria mi se pare cea mai atrăgătoare regiune. Alpii cu peisajele care-ți taie respirația, orașele cu atmosferă eclectică, toate castelele, muzeele, gastronomia, berea și vinul, deserturile savuroase și ospitalitatea nemților din sud sunt doar câteva argumente în favoarea acestei destinații turistice.

E greu să aleg, dintre atâtea locuri frumoase, doar câteva. Vă recomand trei orașe frumoase și pitorești, Garmisch, Mittenwald si Oberammergau. Sunt destinații perfecte în orice anotimp, iarna vă bucurați de schi și zăpadă, iar vara de plimbări minunate, shopping, terasele berăriilor (mai ales în Mittenwalder) ș.a.

În aceeași zonă este și Mănăstirea Ettal, care datează de la 1330 și are o istorie absolut spectaculoasă: a trecut prin mai multe distrugeri și reconstrucții, e celebră pentru stilul rococo, pentru berărie (celebra Ettal), distilerie (mmh, lichiorul din ierburi aromatice), librărie (au niște albume extraordinare), fabrica de brânzeturi și câteva scandaluri politice și sexuale care ar putea deveni niște filme cu mare succes la public. Un alt loc de reculegere și rehidratare este Mănăstirea Andechs, unde călugării benedictini produc o bere foarte bună, cam 100.000 hectolitri pe an. O găsiți nu doar în Germania, ci cam în toată Europa.

Munchen este cea mai importantă metropolă bavareză. Este cu adevărat un oraș cu o atmosferă unică, vă recomand plimbări molcome prin centrul vechi, un răgaz în Marienplatz, la berăria Hofbrauhaus, în English Garden sau la Palatul Nymphenburg și Zoo.

Sunt foarte interesante galeriile și muzeele (nu ratați muzeul BMW), timp să aveți. Cât despre shopping, în funcție de gusturi și buget, Munchen are de toate pentru toți.

Sunt multe castele și palate frumoase in Bavaria, așa că nu ratați Neuswanstein, Linderhof, Residenz. Pentru pasionații de istorie războinică este oportună o vizită la ruinele Berghof, una dintre reședințele lui Hitler, dar și la Kehlsteinhaus (Cuibul Vulturului), o cabană care, de asemenea, i-a aparținut fuhrerului și care acum e un restaurant cu o panoramă absolut spectaculoasă.

Dacă mergeți cu cei mici, vor fi foarte fericiți la Legoland, un parc de distracții de peste 43 de hectare, unde găsiți evenimente absolut remarcabile în fiecare weekend.

Despre gastronomia bavareză cu savorile ei tradiționale – cârnați, carne de porc, salatele de cartofi, ștrudel, bere, vin și alte bunătăți – veți afla mai multe de aici.

Prețurile unei vacanțe variază de la 800 euro de persoană (cazare si transport) până la 2000 de euro, dacă alegeți răsfățul absolut. Noi am preferat să ne cazăm la pensiuni mici, care sunt foarte primitoare și drăguțe (prețuri între 35 și 60 de euro pe noapte), am mâncat în locuri nepretențioase multe feluri savuroase (un prânz pentru două persoane cu două feluri, desert și băuturi costă cam 45 de euro) și ne-am cheltuit bugetul pe muzee și distracții outdoor.

Dacă vă doriți o vacanță în care să vă distrați, să mâncați bine, să vă bucurați de peisaje mirifice și să vizitați niște locuri de poveste, puneți Bavaria pe lista voastră, nu veți regreta.

Bon voyage!