Barcelona este unul dintre cele mai fermecătoare orașe din Europa și locul în care s-au născut mulți artiști de renume. Așa că nu e de mirare că acest loc este plin de opere de artă la fiecare colț.

Antonio Gaudi a fost unul dintre cei mai faimoși arhitecți catalani care s-a remarcat atât prin stilul său unic, cât și prin amprenta puternic individualizată a creației sale. 

Barcelona poate fi considerată opera sa de artă, deoarece multe dintre construcțiile sale au rămas și astăzi aproape intacte și sunt admirate de turiștii din întreaga lume.

Iată cateva dintre mărețele capodopere ale faimosului arhitect care transformă acest oraș într-unul de poveste:

Sagrada Familia

Credit: Shutterstock.com

 

Bazilica Sagrada Familia este, poate, una dintre emblemele acestui oraș. Uriașa biserică din capitala Cataloniei este o construcție neterminată nici în zilele noastre, deși lucrările au început în 1882. Proiectul inițial a fost făcut de Antonio Gaudi care a muncit timp de 40 de ani la realizarea acestuia și pe care îl considera misiunea sa divină.

Arhitectura bisericii este cu adevărat unică și plină de semnificație. Clădirea deține 18 turnuri, care sunt așezate în ordinea înălțimii  și reprezintă, pe rând: cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară Maria și apoi, cel mai înalt turn, pe  Iisus Hristos. Pe lângă acestea, se pot oberva 3 fațade a construcției: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest).

Finalizarea construcției ar trebui sa aibă loc in 2026, când se împlinesc 100 de ani de la moartea arhitectului.

 

Casa Batllo

Credit: Shutterstock.com

Casa Batllo sau casa dragon, așa cum mai e cunoscută local, este o altă operă de artă a lui Gaudi. Insă, de data aceasta nu a fost construită de la zero, ci renovată la cererea lui Josep Batllo. Stilul său Art Nouveau, finețea și ingeniozitatea se regăsesc întru totul în design-ul acestei clădiri. Casa Batllo a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în 2005. 

Ceramica colorată, acoperișul care reprezintă dragonul inscripționat  de pe spada Sfântului Gheorghe, formele neobișnuite ale fațadei sunt doar câteva din elementele care te vor face să te îndrăgostești iremediabil de această construcție. 

 

Casa Mila

Credit: Shutterstock.com

Casa Mila sau La pedrera (carieră de piatră), așa cum o numesc mulți localnici, este un bloc de locuințe creat tot de Antonio Gaudi și care are ca particularitate fațada care seamănă cu valurile mării. Este una dintre cele mai exuberante creații ale marelui arhitect și una dintre cele mai apreciate de turiști și nu numai.

Această clădire a fost construită imediat după Casa Batllo și este realizată în stilul naturalist, iar acest lucru se poate observa foarte ușor, deoarece fiecare detaliu amintește de elemente naturale marine. Asemenea multor creații ale lui Gaudi, se află în patrimoniul UNESCO și poate fi vizitat doar apartamentul proprietarului Mila, iar prețul unui bilet este în jur de 15 euro.

 

Parcul Guell

Credit: Shutterstock.com

Parcul Guell este unul dintre cele mai fascinante locuri din Barcelona datorită elementelor arhitecturale impresionante. Din fiecare detaliu în parte îți poți da seama că artistul tuturor acestor construcții este, nimeni altul, decât faimosul arhitect Antonio Gaudi.

Din păcate, Parcul Guell este unul din proiectele eșuate ale artistului, deoarece, inițial, trebuia să curpindă 60 de locuințe luxoase, dintre care a reușit să construiască doar 3. 

Cu toate acestea, frumusețea peisajului este de necontestat, fiind o adevărată grădină parcă scoasă din povești.