După ce ți-ai planificat o vacanță, primul gând care îți trece prin cap este – ce îmi pun în bagaje? Dacă vei ajunge la destinație cu avionul, vei avea o limită în ceea ce privește bagajele, însă cum faci să respecți acea limită fără să lași acasă lucruri importante? Pentru că știm cât de solicitant poate fi să îți faci bagajele înainte de a pleca în concediu, am pregătit pentru tine 10 trucuri care te vor ajuta să îți faci un bagaj de vacanță complet!

Fa-ți o listă cu lucruri pe care să le pui în orice bagaj de vacanță

Fă-ți o asemenea listă pe care să o salvezi în notițele telefonului și nu vei mai pierde timp de fiecare dată când te apuci de împachetat.
Iată câteva lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul tău de vacanță – bineînțeles, vei personaliza această listă în funcție de nevoile tale:
• Bilete de avion/ documente/ asigurare de călătorie
• Haine adecvate sezonului
• Încălțăminte și câteva accesorii esențiale (pălărie, curea, bijuterii, accesorii de păr)
• Bani
• Gadgeturi (laptop, cameră foto, dar și încărcătoare, ipod, căști sau baterie externă)
• Hartă printată – în cazul în care rămâi fără internet pe telefon și te rătăcești
• Cele necesare pentru igiena personală
• Produse cosmetice și de make-up
• Placă de îndreptat părul/ ondulator
E bine să începi să îți faci această listă cu cel puțin o săptămână înainte de vacanță și, pe măsură ce îți amintești lucruri, să o completezi. În acest fel, te asiguri că nu îți scapă nimic important.

Rulează-ți hainele

Dacă vrei să îți încapă cât mai multe haine în bagaje, rulează-le înainte de a le pune în troller. Cu toate că poate părea că nu ocupă mai puțin spațiu așa, adevărul este că rulate, hainele sunt mult mai puțin voluminoase.

Folosește înțelept orice colțișor disponibil din bagaje

Pentru a salva spațiu, trebuie să folosești orice colțișor disponibil în mod eficient. De pildă, dacă ai o pălărie în bagaje, o poți umple cu sutiene sau curele, pentru a nu pierde deloc spațiu.
De asemenea, în încălțările din bagaje poți pune șosetele rulate în prealabil.

Menține mirosul proaspăt al hainelor, punând în bagaj șervețele parfumate pentru uscător

Din cauză că stau închise în bagaj, fără să se aerisească, hainele pot căpăta un miros neplăcut. Poți preveni asta, punând între haine câteva șervețele parfumate pentru uscător, care absorb toate mirosurile nedorite.

Pune-ți încălțările în căști de duș de unică folosință

Dacă îți pui încălțămintea în pungi, vei pierde spațiu prețios pentru că pungile sunt mai voluminoase. Încearcă, mai degrabă, să îți pui pantofii, ghetele sau bocancii în câte o cască de duș de unică folosință, care va acoperi talpa acestora fără să ocupe spațiu suplimentar.

Folosește pungi ziplock pentru a reduce riscurile

Te temi să nu ți se spargă fondul de ten, parfumul sau crema preferată și astfel să ți se păteze hainele din bagaje? Poți preveni un asemenea incident folosind pungi cu închidere ermetică, în care să pui produsele cosmetice sau alte lichide din bagaj. Dacă faci asta, poți sta fără grijă, nimic nu se poate întâmpla cu hainele tale.

Ține unele lucruri în bagajul de mână – vei avea nevoie de ele

Dacă vrei să călătorești fără stres, asigură-te că păstrezi lucrurile necesare în bagajul de mână, fie că mergi cu avionul, fie că vei călători cu mașina.
Printre acestea se numără un mic kit cu medicamente (pastile pentru dureri de cap, pentru probleme gastrointestinale, pentru răul de mișcare), un șal pe care să îl folosești pe post de păturică dacă îți este frig, o sticlă cu apă și telefonul. Este indicat să păstrezi documentele tot în bagajul de mână, astfel încât să nu riști să le rătăcești și să le ai mereu la îndemână.

Nu îți lua la tine lucruri inutile

Nu are sens să îți pui în bagaje lucruri de care nu ai neapărat nevoie, însă pe care te gândești că e posibil să le folosești. Dacă nu ai certitudinea că îți sunt necesare, probabil că nu îți sunt.

Unele lucruri pot fi achiziționate la destinație și nu are sens să le pui în bagaje

Gelul de duș, șamponul, loțiunea de plajă ori pasta de dinți sunt produse pe care le vei consuma într-o săptămână de concediu, mai ales dacă mergi însoțită în vacanță. În loc să îți îngreunezi un bagaj de vacanță cu asemenea produse, mai bine mergi la cumpărături imediat ce ajungi la destinație și ți le achiziționezi de acolo. Nu sunt produse scumpe și e mai înțelept să procedezi așa.

Cântărește-ți bagajul înainte de a pleca de acasă

Dacă vei călători cu avionul, e important să te încadrezi în limitele de greutate cu bagajul pe care îl iei cu tine în vacanță. Dacă depășești aceste limite, va trebui să plătești unele taxe care nu sunt deloc mici.