În unele țări, alcoolul este interzis, așa că dacă plănuiești o vacanță, ar trebui să știi înainte ce așteptări să ai din acest punct de vedere. Consumul de alcool nu este permis în general în țările cu o populație musulmană majoritară.

Cu toate că aceste țări au legi stricte în ceea ce privește consumul sau comerțul cu alcool, acestea se aplică în general cetățenilor care locuiesc acolo, nu și turiștilor. Pedepsele pe care le pot primi localnicii care încalcă această lege pot fi de la cele mai blânde cum ar fi o amendă, până la cele foarte aspre precum închisoarea ori bicuirea.
Iată în ce țări nu ai voie să bei alcool:
1. Bangladeș
În Bangladeș sunt interzise vânzarea și consumul de băuturi alcoolice din motive religioase. Turiștii pot consuma băuturi alcoolice, însă nu în public, ci în spații private. Totodată, în zonele turistice, există unele restaurante și localuri care comercializează băuturi alcoolice și permit consumul în incintă, însă numai pentru persoanele de altă religie.
2. Brunei
Nici vânzarea și nici consumul de alcool nu sunt permise în țara din sudul Asiei. Totuși, persoanele de altă religie care intră în țară pot avea în bagaje cel mult 2 sticle de lichior și 12 doze de bere, pe care le vor declara la trecerea frontierei și totodată le vor consuma în spații private.
3. Iran
Cetățenii musulmani din Iran nu au voie să consume alcool sub nicio formă, nici în spațiul public, nici în cel privat. Persoanele de altă religie care intră în țară au voie să aibă în bagaje o anumită cantitate de alcool, pe care își vor lua angajamentul că o vor consuma în spațiile private.
4. India – doar anumite state
În state precum Gujarat, Nagaland ori Bihar, vânzarea și consumul de alcool sunt strict interzise și pedepsite aspru prin lege, indiferent de religie. Pe de altă parte, în Manipur și Lakshadweep, alcoolul este interzis numai în anumite zone.
Există însă zone din India în care este interzis să bei alcool numai în zile sfinte precum Gandhi Jayanti – ziua celebrării nașterii lui Mahatma Gandhi.
5. Libia
Oficial, vânzarea de alcool este complet interzisă în Libia, însă neoficial, acesta se vinde pe piața neagră și poate fi obținut cu ușurință. Cei care sunt prinși consumând alcool în public sunt aspru pedepsiți.
6. Kuweit
Și în Kuweit comercializarea băuturilor alcoolice este interzisă prin lege, la fel ca și consumul acestora. Legea prin care se interzice complet consumul de alcool a fost dată în 1964, după ce s-au înregistrat o serie de decese cauzate de accidente rutiere provocate de persoane care au consumat alcool înainte de a se urca la volanul mașinii.
Persoanele care sunt prinse consumând alcool în spațiile publice pot fi trimise la închisoare. Turiștii pot fi arestați sau chiar deportați din cauza consumului de alcool.


7. Arabia Saudită
Arabia Saudită găzduiește leagănul islamului – Mecca. Locul de naștere al profetului Mahomed a devenit cel mai mare și important loc de pelerinaj pentru musulmani. Această țară respectă cu mare strictețe Coranul (n.r. cartea sfântă), de aceea aici sunt complet interzise prin lege importul, producerea, vânzarea și consumul de alcool.
Bagajele sunt atent verificate în aeroporturi, cu scopul de a depista băuturile alcoolice ce ar putea fi introduse ilegal în țară.
Turiștii nu beneficiază de tratament preferențial, chiar dacă au altă religie. Cât timp te afli în Arabia Saudită, cel mai sigur este să te abții de la consumul de băuturi alcoolice, dacă în mod miraculos ai posibilitatea de a achiziționa sau consuma.
8. Pakistan
Consumul de alcool este ilegal pentru pakistanezi, însă locuitorii sau vizitatorii care nu sunt musulmani pot cumpăra și consuma băuturi alcoolice în baza unui permis special primit de la autorități.
9. Maldive
Și Maldive, destinație turistică extrem de renumită, are reguli stricte în ceea ce privește consumul de alcool. Regulile se aplică însă numai pentru locuitori, nu și pentru vizitatori. Așadar, în hoteluri și resorturi vei putea achiziționa și consuma băuturi alcoolice, însă în afara acestora nu vei avea această posibilitate.
10. Emiratele Arabe Unite
În Emiratele Arabe Unite este permis alcoolul numai pentru persoanele de altă religie, în condiții extrem de stricte. Băuturile alcoolice sunt comercializate numai în baruri, hoteluri și localuri care au licență ce le permite acest lucru. Poți să bei numai în aceste locuri ori în spațiile private. Este important de menționat că în Emiratele Arabe Unite nu este tolerat comportamentul specific consumului abuziv de alcool, care este pedepsit prin lege.
Totuși, există o zonă din Emirate în care alcoolul este complet interzis. Este vorba despre statul Sharjah.
11. Sudan
Sudanul are legi foarte stricte în ceea ce privește producția, vânzarea sau consumul de alcool, care sunt complet interzise încă din anul 1983. Aceste legi se aplică populației musulmane. Turiștii de altă religie pot consuma băuturi alcoolice, însă numai în spații private.
12. Yemen
Și în Yemen alcoolul este interzis prin lege. Nu ai voie să bei băuturi care conțin alcool în spațiile publice, iar dacă ești prins că faci asta ajungi la închisoare.